Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 22 sie 2017, 08:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2070 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 138  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 14 lis 2016, 18:29 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 15:49
Posty: 64
Udało mi się rozwiązać problem, który opisywałem w tym poście: viewtopic.php?f=60&t=19416&start=1845#p493258
Może komuś się przyda. Problemem okazał się silnik nr 1. Te logi z RCOUT sugerowały, że jest problem w tym silniku, albo regulatorze. Po zmianie silników miejscami, okazało się, że problem wykazał teraz silnik nr 3 (czyli ta sama sztuka). Wymieniłem go i problemy ustąpiły, ale dodatkowo dwie ciekawe obserwacje:
- Zawis spadł z 600 na 550
- Czas lotu wydłużył się z 15 na 19 minut.
Nawet nie przypuszczałem, że walnięty silnik tak osłabiał wydajność całej konstrukcji, mimo, że maszyna latała stabilnie (w sensie, zawis, prosty lot, brak ucieczek na boki) o ile starczało jej energii z baterii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 23:45 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 138
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Panowie potrzebuję namiar na dobre i sprawdzone śmigła,które nie będą mi trząść hexą z tematu,póki co to miałem takie http://rctimer.com/product-527.html czyli 10x4,5",ale po podpięciu gimbala buja mi obrazem i gimbal nie wyrabia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 23:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
Śmigła kolego to trzeba sobie jeszcze wyważyć a nie tylko założyć :)

Natomiast "bujanie" może być nie właściwym słowem.
Od nie wyważonych śmigieł możesz mieć JELLO.
A jak gimbal myszkuje to poniekąd może być i przez wibracje ale również przez złe ustawienie (np. PID) w gimbalu lub kiepskie wibroizolatory.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 00:23 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 138
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Chodzi oczywiście o jello,obraz pływa .Gimbal mam Feyiu Techa http://www.banggood.com/FYMiNi3D3-AxisBrushlessGimbalForGopro4Gopro3Gopro3SportCamera-p-978464.html,śmigła stoją na wyważarce,choć mam wrażenie że wibracje pochodzą od miejsca osadzenia łopat,widać gołym okiem,że coś jest nie tak,dlatego pomyślałem że zacznę od lepszych śmigieł.Wibroizolatory zmieniałem,usztywniałem,ale nie pomogło.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 00:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
Jeśli śmigła są dobrze wyważone to nie mogą powodować wibracji.
A silniki?? Wyważyłeś??

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 20 gru 2016, 09:06 
Offline

Rejestracja: piątek 06 sty 2012, 00:47
Posty: 138
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Tak-silniki wyważone .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 21 gru 2016, 21:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 488
Więc sprawdź co wpływa na te wibracje bo prawdopodobnie silnik lub śmigła mogą być kiepsko wyważone albo kiepskie dampery na gimbali albo sam gimbal.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 gru 2016, 17:58 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 23:49
Posty: 111
Testował ktoś tryb follow me na Pixie z Fw 3.3 lub 3.4 , w APMie działało średnio ale działało, w pixhawk (ADHD) nie wie co ma robic nerwowo wukonuje dziwne ruchy na boki lub inne..
Moze ktoś sprawdzić u siebie jesli ma taką możliwość?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 18:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1070
Lokalizacja: Lubelskie
Taka ciekawostka, jak było to sory...



Cena "fajna" za wersję full wypas 400Euro https://drotek.com/shop/en/home/762-l1- ... results=23
Robimy zbiorówkę? :lol: :lol: :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 18:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Jak nie mapujesz terenu to ci sie nie przyda. Odłóż sobie na Lidara 360-stopni do omijania przeszkód :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 22:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5296
Lokalizacja: Polska
shaggee pisze:
Jak nie mapujesz terenu to ci sie nie przyda. Odłóż sobie na Lidara 360-stopni do omijania przeszkód :)

Pomijam juz ten skromny fakt ze zeby to dzialalo to "base" i "rover" musza sie komunikowac, co jest nie bez znaczenia dla zasiegu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
pawelsky pisze:
shaggee pisze:
Jak nie mapujesz terenu to ci sie nie przyda. Odłóż sobie na Lidara 360-stopni do omijania przeszkód :)

Pomijam juz ten skromny fakt ze zeby to dzialalo to "base" i "rover" musza sie komunikowac, co jest nie bez znaczenia dla zasiegu.

To akurat jest proste bo idzie po telemetrii. Trzeba tylko lapka taszczyc na pole :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5296
Lokalizacja: Polska
shaggee pisze:
To akurat jest proste bo idzie po telemetrii.

Nie ten kierunek, tu dane musza isc z ziemi do modelu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
pawelsky pisze:
shaggee pisze:
To akurat jest proste bo idzie po telemetrii.

Nie ten kierunek, tu dane musza isc z ziemi do modelu :)

No a telemetria 433mhz od czego jest? Dwukierunkowa komunikacja. Rover GPS jest podłączony do kompa, w mission planner robi się Inject GPS i wysyła się koordynaty do modelu w czasie rzeczywistym.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 23:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5296
Lokalizacja: Polska
shaggee pisze:
No a telemetria 433mhz od czego jest?

Telemetria jest z natury rzeczy do przesylania danych ze zdalnego urzadzenia do odbiornika :)

shaggee pisze:
Dwukierunkowa komunikacja.

Oczywiscie mozna zrobic komunikacje dwukierunkowa, ale tak jak mowilem nie pozostaje to bez wplywu na zasieg (w zaleznosci od tego jakich radiomodemow, anten, etc. uzyjesz)

shaggee pisze:
Rover GPS jest podłączony do kompa

Chciales powiedziec "base", "rover" jest w modelu.

Oczywiscie nie twierdze ze to nie dziala, ale przy obecnej cenie, koniecznosci zapewnienia linku DO modelu i (jak widac na filmiku) wcale nie oszalamiajacej precyzji na chwile obecna jest to jeszcze gadget. Jak sie pojawi wiecej review zobaczymy jak sie bedzie sprawdzac np. RTK od DJI (za duzo wieksze pieniadze).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2070 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 138  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.