Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 28 mar 2017, 20:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1966 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 132  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 22 paź 2016, 14:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1184
Lokalizacja: Gdynia
Mozna zastosować sonar z większym zasięgiem niż te popularne moduły - tu np deklarują zasięg detekcji 6m:
www.robotshop.com/en/maxbotix-ez1-ultra ... anger.html

Tu masz pomiar laserem - ten drugi ma zasieg 40m :)
https://www.smashingrobotics.com/laser- ... lications/

Ja osobiście myslalem nad tym przez chwilkę, aby podwozie mi sie opuszczalo przy wejsciu w stan failsafe, ale jest to lista rzeczy "zająć sie tym później :)"

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT F-650 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 15:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 448


kuczy pisze:
Ja osobiście myslalem nad tym przez chwilkę, aby podwozie mi sie opuszczalo przy wejsciu w stan failsafe, ale jest to lista rzeczy "zająć sie tym później :)"


Ja mam odbiornik HiTec Optima 9 i w trybie FS opuszcza się podwozie zgodnie z ustawieniami na kanałach.

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 20:36 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 914
Lokalizacja: Manchester
Sa takie moduly na podczerwien/ laser sharpa, i daja napiecie na wyjsciu. Troche nieliniowe ale od 6m lapie.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 22 paź 2016, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 448


Może LIDAR??

_________________
RCTimer S1100 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 18:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2850
Lokalizacja: Warszawa
Już chyba zaliczyłem w moim pixchawku z banggood wszystkie możliwe błędy :-P Teraz pojawił się taki :shock:

Obrazek

Zastanawiam się, czy tylko ja trafiłem na tak niestabilny egzemplarz :evil:

Przy okazji pytanie. Nie chce mi się wylutowywać z innej ramy modułu zasilającego, zasilenie tylko ubecem od strony serw i wyłączenie w MP pomiaru prądu, będzie mile widziane przez mojego pixa :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 18:35 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lut 2015, 22:09
Posty: 82
Z mojego doświadczenia wynika, że 90% błędów Pixhawków (miałem różne wersje) wynika ze złej kalibracji, błędów sensorów zewnętrznych lub namieszaniu w parametrach (szczególnie EFKu) - każdy zwala winę na samego Pixhawka :)

Co do błędu to na DIYDrones polecają wyłączyć Geofence w parametrach i oczywiście reset.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 paź 2016, 21:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2850
Lokalizacja: Warszawa
BBartkiewicz pisze:
Z mojego doświadczenia wynika, że 90% błędów Pixhawków (miałem różne wersje) wynika ze złej kalibracji, błędów sensorów zewnętrznych lub namieszaniu w parametrach (szczególnie EFKu) - każdy zwala winę na samego Pixhawka :)

Zgadzam się z kolegą, ale ile razy można wykonywać te same czynności kalibracyjne, resety i inne w MP, które pojawiają się powtórnie :roll:
Odpowiem sobie sam: do skutku, ale to już nie jest śmieszne :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 paź 2016, 13:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 914
Lokalizacja: Manchester
Panowie pytanie o pan tilta na serwach.

Da sie to jakos podlaczyc? Tak jak na multiwii?

Potrzebuje do plytkowej a pelnego gimbala to raczej nie mam szans zalozyc, a tak by mi choc troche kompensowal ruchy.
Apm na mega.

Pzdr

Sent from my LG-H815 using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 paź 2016, 12:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 lut 2015, 22:09
Posty: 82
http://ardupilot.org/copter/docs/common ... imbal.html Można.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 22:44 
Offline

Rejestracja: sobota 12 lip 2014, 19:43
Posty: 88
Lokalizacja: Wrocław
Można skonfigurować pixhawka tak aby na serwach zrobić pan tilta do kamery fpv i niezależne sterowanie do gimbala na storm32 przez mavlink? Chciałbym sterować gimbalem i równocześnie stabilizować kamerę fpv.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 paź 2016, 22:47 przez lukasz515, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 31 paź 2016, 22:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 275
Lokalizacja: Kaszuby
lukasz515 pisze:
Można skonfigurować pixhawka tak aby na serwach zrobić pan tilta do kamery fpv i niezależnie sterowanie do gimbala przez mavlink? Chciałbym sterować gimbalem i równocześnie stabilizować kamerę fpv.

Stabilizować to może nie, ale poruszać już tak.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 11 lis 2016, 00:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1407
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Piotrowy, taki error to mi się tylko w chacie pojawia. Na dworze - nigdy. A jak u ciebie?

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 22:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2850
Lokalizacja: Warszawa
RW pisze:
Piotrowy, taki error to mi się tylko w chacie pojawia. Na dworze - nigdy. A jak u ciebie?

No generalnie jest ok. W pomieszczeniu, po powtórnym właczeniu giną wszystkie błędy (walczę jeszcze z power module. Przy próbach w domu, mimo pełnej baterii właczył mi sie FS :shock:).
W terenie kopter zachowuje się przewidywalnie. Jestem pod wrażeniem AltHold, Sabilize i Loiter też ok. Niestety PosHold nie trzyma pozycji, kopter powoli odpływa w lewą stronę. Pewnie coś nie końca z kompasem, bo statelit 13 i wiecej :roll:
Temeratura ponizej zera nie sprzyja testom, ale walczę dalej :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 22:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1407
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Piotrowy pisze:
Niestety PosHold nie trzyma pozycji, kopter powoli odpływa w lewą stronę. Pewnie coś nie końca z kompasem, bo statelit 13 i wiecej


Jeśli PosHold nie trzyma a Loiter tak, to wydaje mi się, że jest tylko jedno wytłumaczenie - wersja softu.
Nie pamiętam, co w której wersji było dodawane bo kto by to spamiętał ;-) ale tak właśnie kiedyś miałem jak ustawiłem coś, co nie miało prawa w moim kopterze działać, no i się dziwiłem ;-)

Ja nie ustawiam FS dla pakietu, bo nie chciałbym, żeby w najmniej oczekiwanej chwili zaczął mi wracać albo lądować :-P

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 2850
Lokalizacja: Warszawa
RW pisze:
Ja nie ustawiam FS dla pakietu, bo nie chciałbym, żeby w najmniej oczekiwanej chwili zaczął mi wracać albo lądować

Tym samym się kierowałem wyłączając ten wynalazek ;-).

Posprawdzam jeszcze te tryby, czy na pewno w powietrzu włącza mi się to co chcę :lol:
FPV z OSD gotowe na pokładzie, więc te dotatki mają dla mnie drugorzędną rolę :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1966 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 132  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: krisw, scorpion10 i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.