Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 14 gru 2017, 16:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 27 wrz 2017, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1385
Lokalizacja: Gdynia
tantal pisze:
Zapomniałem wspomnieć o spektakularnym objawie : od czasu do czasu hexa zatacza koła o promieniu kilku metrów. Nie mam lapka więc chyba bluetooth i w chacie...
Po każdym obrocie hexy tak to wygląda i przynajmniej minutę wraca do stanu wyjściowego a w międzyczasie "Error compas variance"
Obrazek


No i tutaj masz psa pogrzebanego (jak mogłeś psa grzebać !!!) :D
- skoro po obrocie hexy wyskakują takie kwiatki, to nie wiem czy aby na pewno masz poprawnie ustawioną wartość "obrotu" mag zewn w stosunku do mag pixa. - coś mu się musi nie zgadzać. widzę, że masz "None" - ja tez tak mam.
U mnie pomogło naciśnięcie górnego zielonego przycisku "Pixhawk/PX4" - na górze - coś tam się przestawia w MP w ten sposób.

coś tam w ustawieniach się zmieniło, że po kalibracji wszstko zadziałało od strzała. Naciśnij ten przycik i skalibruj kompasy -namawiam na wolną przestrzeń, w domu mi czasami też wyskakuje błąd kompasu (dron blisko stacjonarnego PC, w pokoju kolumny głśnikowe... itp). ps dziś już tego nie rób - najgorzej to kalibrować gdy jest się zmęczonym :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 wrz 2017, 23:49 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 30
Tarmoszę dalej i kwiatek się pojawia w stylu "Bad AHRS" Chyba wszystko trzeba posprawdzać łącznie z kablami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 wrz 2017, 08:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3569
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Jest różnica w domyślnej orientacji mag, w ardu jest je górze i trzeba dawać roll 180, w pix domyślnie jest pod spodem i nie trzeba nic zmieniać w większości wypadków.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 28 wrz 2017, 16:15 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 30
Zgoda- tutaj jakieś przyczyny są, teraz na mapie kompas pokazuje już zupełnie bzdurne kierunki, nie jest to żaden stały kąt błędu tylko właściwie losowe wskazania, stąd zanosi się na generalną inspekcję bebechów.
Jestem już po próbach z innym drotekiem :-/ , wyniki identyczne tzn. orientacja koptera na wyświetlanej mapie różni się o 90 lub 180 stopni lub o zupełnie dowolny kąt ... Na wszelki wypadek spróbowałem downgrade firmware i plannera. Nic. Najlepsza droga do wyleczenia się z Pixhawka :roll:
Kolejny edit: jednak w tym przypadku roll_180 dla pixhawka, w najnowszym MP przycisku PX już nie ma. Na ekranie MP już wszystko jest w porządku, zobaczymy jak w locie... Póki co -dzięki :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 16:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 maja 2013, 21:12
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Witam.
Na początku tego posta znalazłem, że jest /będzie możliwość "wydostania" z Pixhawk więcej niż 8 kanałów.
Mam podłączony odbiornik X8R Z SBUS do RC Pixa nadajnik Taranis i 8 kanałów działa ale potrzebuję jeszcze min 3 kanały do sterowania Gimbalem i podwoziem. Czy jest to możliwe ? Nie wiem jak to osiągnąć żeby na wyjściach 1-6 Pixa był sygnał do serw. Pomoże ktoś ?

Pozdrawiam

_________________
[b]Darek[/b]
X4 Tarot 650 z Pixhawk.
T-REX 250, 450,
Styropiany: Cessna, Pioneer, Bixler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1385
Lokalizacja: Gdynia
Dariusz61, a z innej beczki - czym masz zajete kanaly 6-8? (Bo 5ty to pewnie tryby lotu)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 lis 2017, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 maja 2013, 21:12
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
mam teraz - 6 podwozie 7 RTL 8 LĄDOWANIE

_________________
[b]Darek[/b]
X4 Tarot 650 z Pixhawk.
T-REX 250, 450,
Styropiany: Cessna, Pioneer, Bixler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lis 2017, 06:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1385
Lokalizacja: Gdynia
Dariusz61 pisze:
mam teraz - 6 podwozie 7 RTL 8 LĄDOWANIE


Tak myślałem.
7 i 8 przy pomocy mikserów w aparaturze możesz wrzucić na kanał 5ty zwolnisz sobie dwa kanały. Powiem więcej, ja mam RTL na osobnym heblu i ma on priorytet przed innymi trybami - prosta logika w apce.
No chyba, że na kanale 5 masz już tyle trybów, ze nie starcza zakresu, ale do latania wystarczą 2-3...

Przy okazji - po co tryb "ladowanie".? - brak.wiary we własne umiejętności, czy lenistwo? Przecież jak wlaczysz RTL to też sam ląduje......

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 12 lis 2017, 07:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Dariusz61 pisze:
Mam podłączony odbiornik X8R Z SBUS do RC Pixa nadajnik Taranis i 8 kanałów działa ale potrzebuję jeszcze min 3 kanały do sterowania Gimbalem i podwoziem. Czy jest to możliwe ? Nie wiem jak to osiągnąć żeby na wyjściach 1-6 Pixa był sygnał do serw. Pomoże ktoś ?


Hej Darku
Masz przynajmniej 3 możliwości.

1. Daje Ci sam X8R - instrukcja się kłania: http://77hobby.pl/pobieranie/frsky_pl/F ... BBYv11.pdf Wystarczy zbindować odbiornik aby pracował w mod4 i dostajesz na wyjściach PWM 1-8 kanały 9-16, na wyjściu S-BUS masz nadal normalnie 1-16 czy też powiedzmy 1-11 jak sobie już w OpenTX ustawisz. W pixie nic nie musisz ustawiać. Dla pixa są kanały 1-8, a 9-16 PWM do czego dusza zapragnie. Oczywiście pix widzi wszystkie, ale powyżej 8 domyślnie do niczego nie używa. W tym "trybie" odbiornik jednoczenie podaje sygnał PWM i S-BUS - tabelka w instrukcji.

2. Jeśli urządzenia które chcesz sterować obsługują S-BUS (a każdy nowocześniejszy gimbal obsługuje) możesz po prostu podłączyć je do wyjścia S-BUS w pixie (obok RC IN) i w full parametr list ustawiasz S-BUS jako wyjście S-BUS ;) Tracisz niby możliwość wejścia z analogowym RSSI, ale w przypadku X8R i tak masz PWM więc puszczasz sobie na wolnym kanale przez pętle zwrotną - pisałem wyżej w tym temacie jak to zrobić - działo o niebo lepiej niż przerabianie sygnału na analogowy kondensatorem i opornikiem.

3. Jak wyżej tylko podłączasz S-BUS przewodem Y prosto z odbiornika do pixa i gimbala, w sterowniku gimbala mapujesz kanały na które ma reagować i wsio. Latałem tak i działa bez problemu. Zresztą wszystkie trzy opcje przećwiczyłem.

kuczy pisze:
Przy okazji - po co tryb "ladowanie".? - brak.wiary we własne umiejętności, czy lenistwo? Przecież jak wlaczysz RTL to też sam ląduje......


A no po to że jak Ci XXX metrów od bazy wystąpią niespodziewane czynniki uniemożliwiające użycie RTL jak np. awaria GPS czy krytyczny stan zasilania (albo oba razem) to lepsze jest lądowanie gdzie popadnie niż kret. Bezpieczniej dla potencjalnych ludzi na ziemi i duża szansa zminimalizowania strat do zera lub połamanych śmigieł przy przewrotce. Oczywiście jak wyląduje na słupie, drutach czy drzewie to i tak nie wiele pomoże, ale prawdopodobieństwo że trafi na płaską powierzchnie zawsze jest większe niż to że trafi na rów melioracyjny :lol:

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 lis 2017, 17:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1385
Lokalizacja: Gdynia
Głuś pisze:
A no po to że jak Ci XXX metrów od bazy wystąpią niespodziewane czynniki uniemożliwiające użycie RTL jak np. awaria GPS czy krytyczny stan zasilania (albo oba razem) to lepsze jest lądowanie gdzie popadnie niż kret. Bezpieczniej dla potencjalnych ludzi na ziemi i duża szansa zminimalizowania strat do zera lub połamanych śmigieł przy przewrotce. Oczywiście jak wyląduje na słupie, drutach czy drzewie to i tak nie wiele pomoże, ale prawdopodobieństwo że trafi na płaską powierzchnie zawsze jest większe niż to że trafi na rów melioracyjny


Przekonałeś mnie. w takim przypadku faktycznie racja, ale:

http://ardupilot.org/copter/docs/archiv ... lsafe.html
tutaj można ustawić lądowanie w przypadku GPS-failsafe. Nie wymaga włączenia z aparatury.

jedyne co, więc... to bardzo słaba bateria i nie da rady dolecieć na RTL...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 lis 2017, 09:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Hej, nie tylko bateria - rożne przypadki się zdarzają - kilka na forum by się znalazło. Choćby kolega ghambit opisywał kiedyś przypadek lotu w którym silniki straciły moc, znalazł kawałek wolnej przestrzeni i zniżył się na tyle na ile mu zasięg pozwolił, potem niestety model sam opadł/spadł, gdyby to był pix i miał by land pod ręką mógł by go wykorzystać.

Tak mi teraz nasunąłeś myśl... przy standardowych ustawieniach gdy mamy poprawny fix to land nie spełni swojej roli daleko od bazy, kopter zejdzie nisko i gdy zasięg RC się urwie włączy się RTL, a to wyłączy land jako tryb lotu. Pisze to żeby inni mieli na uwadze.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 lis 2017, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1385
Lokalizacja: Gdynia
Głuś pisze:
Tak mi teraz nasunąłeś myśl... przy standardowych ustawieniach gdy mamy poprawny fix to land nie spełni swojej roli daleko od bazy, kopter zejdzie nisko i gdy zasięg RC się urwie włączy się RTL, a to wyłączy land jako tryb lotu. Pisze to żeby inni mieli na uwadze.


Masz rację. A jak wysokość RTL jest ustawiona jak moja (wraca na wysokości na której się znajduje) to może być bardzo niebezpiecznie - np kopter "wracajacy" na wysokosci 1,80m :O

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 lis 2017, 23:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Ja do oblotów ustawiam RTL na 7-10m (zwykle sprawdzam wywołując sztucznie różne sytuacje jak np. lot na micro power do utraty zasięgu, wyłączenie apki itp.) , a jak już zaczynam normalnie latać to 35m i zawsze się staram jakiś BT czy telemetrie mieć żeby w razie "trudniejszego" terenu szybko przed startem zwiększyć.

Aczkolwiek ostatnio pix wywiną mi takiego babola że szok... Odleciałem w sumie nie daleko ze 150m może odrobinkę dalej, ale zniżyłem się za bardzo i wleciałem za drzewa, wideo się urwało, a że miałem właśnie ustawione RTL na 35m to na pewniaka z apki RTL i czekam - orient zgubiłem, a co będę po polu zaoranym ganiał :lol:
Czekam czekam, a tu nic "drołna" ni widu ni słychu, dopiero ponowne wyłączenie i włączenie RTL zadziałało poprawnie. Żeby było śmiesznie w logach nic nie znalazłem, przy pierwszej, nie udanej próbie włączenia RTL w logu widać poprawną dla RTL wartość CH8, a kopter wszedł jak by w PosHold i wisiał idealnie w miejscu.
Tym bardziej to dziwne bo od wiosny mam wgrane 3.4.6 i nic nie grzebane, a nawet dzień wcześniej po WP latałem i szedł jak po szynach. Pojawiło się co prawda jakieś ostrzeżenie o rozjechaniu się kalibracji silników, ale to raczej nie ma wpływu. Powiem szczerze że siedziałem nad tym logiem długi wieczór i nic nie wydumałem...
Widać że pix też potrafi zaskoczyć czasem i na 1000% nie można mu ufać.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 maja 2013, 21:12
Posty: 20
Lokalizacja: Warszawa
Głuś pisze:
Dariusz61 pisze:
Mam podłączony odbiornik X8R Z SBUS do RC Pixa nadajnik Taranis i 8 kanałów działa ale potrzebuję jeszcze min 3 kanały do sterowania Gimbalem i podwoziem. Czy jest to możliwe ? Nie wiem jak to osiągnąć żeby na wyjściach 1-6 Pixa był sygnał do serw. Pomoże ktoś ?



Witam.
Głuś, bardzo dziękuję za pomoc i cenne uwagi, dopiero teraz bo byłem na urlopie bez dostępu do sieci.
Szukałem rozwiązania w ustawieniach PIXa a najciemniej pod latarnią - instrukcja X8R to nie było lenistwo z mojej strony tylko się trochę zapętliłem :-)
Nadajnik i odbiorniki FrySky mam od niedawna i jeszcze się nie wdrożyłem. (A kto czyta instrukcję np. telewizora przed włączeniem :lol: )
Czyli binduję na nowo odbiornik z dwoma zworkami na kanałach CH1 z CH2 oraz CH3 z CH4 (zwieram piny "sygnałowe") i po tym na SBUS mam 16 kanałów a na wyjściach 1-8 mam CH9 - CH16 tak ?
To super bo mogę wtedy sterowanie podwoziem pozostawić z PIXa - bo dodatkowo trochę automatyzuje otwieranie podwozia a gimbalem sterować z PWM - SUPER !!! WIELKIE DZIĘKI.
Pozdrawiam

_________________
[b]Darek[/b]
X4 Tarot 650 z Pixhawk.
T-REX 250, 450,
Styropiany: Cessna, Pioneer, Bixler


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lis 2017, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1162
Lokalizacja: Lubelskie
Dariusz61, Tak na wyjściach 1-8 pojawią się kanały od 9 w górę przy mode 4, a modów masz 5 do wyboru. Sam nie wiem dlaczego większość ludzi, którzy mają X8R czy X6R kombinują jak koń pod górę :-)
Ja mam gimbal przez S-BUS bo mniej kabli i przez PWM mogę tylko 2 kanały wpuścić, a przez S-BUS 3 (więcej funkcji), ale na starym bimbalu miałem właśnie tak jak Ty chcesz zrobić - S-bus do pixa, a na wyjściach PWM sterowanie bimbalem.

Tylko pamiętaj żeby podwozia nie zasilać z obwodu 5V pixa i odbiornika bo już jeden kolega tak kreta hexą przywalił - jest nawet w tym temacie :-) Jak masz zapasowy BEC + zenera na szynę pixa to w zasadzie można, ale ja bym dla świętego spokoju dał osobne zasilanie dla serw podwozia.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 137, 138, 139, 140, 141  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.