Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 lip 2018, 00:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 22 sie 2017, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
Kalibracja apki, potem ESC i na koniec poziom gazu dla bezczynności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 20:33 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 gru 2014, 19:59
Posty: 104
Lokalizacja: Zambrów
W pixhawku poziom gazu do zawisu kalibruje sie automatycznie

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
Ja nic nie mówiłem o gazie do zawisu. Poziom gazu dla włączenia silników jest różny i trzeba go ustawić ręcznie. No chyba, że komuś pasuje, że silniki nie startują po uzbrojeniu i lubi się narażać na zatrzymanie silnika w locie przy gwałtownych manewrach ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 27 sie 2017, 22:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1248
Lokalizacja: Lubelskie
Latacie na 3.5.2? Jak ten nowy Autotune z GPS?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 wrz 2017, 12:13 
Offline

Rejestracja: sobota 01 paź 2016, 16:40
Posty: 66
Lokalizacja: Warszawa


Czy może ktoś korzysta z qgroundcontrol? bo z tego co przeglądam to chyba wszyscy z missionplanera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 22 paź 2016, 17:40
Posty: 135
Lokalizacja: Warszawa
skow29 pisze:
Czy może ktoś korzysta z qgroundcontrol? bo z tego co przeglądam to chyba wszyscy z missionplanera.
Ja korzystam z komorki z qground control

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 11:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
Da się ustawić pixhawka, tak aby w momencie uzbrajania zmieniał stan na AUXie? Chcę to wykorzystać do włączania oświetlenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
ziele pisze:
Da się ustawić pixhawka, tak aby w momencie uzbrajania zmieniał stan na AUXie? Chcę to wykorzystać do włączania oświetlenia.


z tego, co przejrzałem dokumentację, to chyba nie ma takiej opcji na AUX.
Chyba najłatwiej byłoby podpiąć się pod i2c i przechwycić syanały sterujące multikolorowym LEDem:

http://ardupilot.org/copter/docs/common ... xhawk.html

i napisać jakiś prosty skrypt który rozpoznwał by różne rodzaje uzbrojenia - ogólne dioda albo świeci ciągle na niebiesko (bez GPS) - albo ciągle na zielono (z GPS). wszystkie inne "migające" powinny być wtedy pomijane.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 wrz 2017, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 377
Lokalizacja: Kraków
Właśnie też się nie doszukałem takiej opcji. Chyba pozostaje sterowanie z radia np. ch7 ustawienia na relay on/off i wyprowadzenie na AUX5.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 01:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1248
Lokalizacja: Lubelskie
Wie ktoś jak poprawnie ustawić BRD_SAFETY_MASK żeby kanały 9,10,12 działały od razu bez wciskania safety swith?
Próbowałem wyliczyć według https://discuss.ardupilot.org/t/safety- ... rs/12972/5 ale kicha mi wyszła :/

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 wrz 2017, 20:12 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 30
Przewertowałem wątek i nadal jestem zielony :-( tzn. nie wiem co robię źle. Przeprowadziłem pełny initial setup z live calibration kompasu, odznaczyłem później "automatically learn offsets" i w pole...
Powtarzają mi się komunikaty "EKF2 IMU0 switch to compass", było chyba też info o baro i gps, w attitude od biedy da się latać ale czasem hexa wykonuje zdecydowany obrót w osi yaw. W loiter oczywiście strach latać, jak zawiśnie nawet w miejscu to wysokość potrafi bardzo nerwowo poprawiać bez końca. W domu podłączyłem mission plannera a tu EKF czerwone i "Error compass variance" głosi
:-/ Jeszcze pytanie czy po initial setup myusze jeszcze dodatkowo "Onboard Mag Calibration" wykonać, niepokoi mnie mnie ten ogromny offset. Dorzucam dzisiejsze logi- to pix do wywalenia, gps (drotek) czy coś paprzę przy kalibracji ?

Obrazek
Logi:
https://megawrzuta.pl/download/620867b9 ... 11063.html
https://megawrzuta.pl/download/31a18ba4 ... dab8a.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 wrz 2017, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
tantal, po pierwsze ustaw sobie język Angielski na Mission Plannerze. Znikną wszelkie napisy typu "Tryb lotu 1"i "PWM 1231 - 1360"itd... bo tak to się pogubisz bo nie chodzi o żaden tryb lotu - po prostu tłumaczenie na PL jest skopane.

Tak spojrzałem tylko w logi i dziwnie, bo gubisz satelity im dłużej latasz tym ich mniej - a powinno być odwrotnie ;)
ale mniejsza. Jak już zmienisz język, to będziesz miał poprawne opisy przy Onboard Mag Calibration. Ja osobiście namawiał bym do zrobienia tej kalibracji, ale zrób to porządnie. ni wiem czy masz jakiegoś bluetootha który by ciebie uwolnił od kabla pomiędzy komputerem a dronem.. - ale nawet jak nie: zabierz najdłuższy kabel microUSB -> PC jaki masz, laptopa i śmigaj w szczere pole a na serio- gdzieś gdzie nie masz nic metalowego w pobliżu. ta kalibracja "onboard" zastąpiła "live calibration" więc nie zdziw się, jak będzie info, że sorki nie udało się - próbujesz kilka razy a jak się nie udaje, to trochę "odpuszczasz" wybierając mniej ścisłą kalibrację - to to pole wyboru z napisem "tryb lotu 6" i zakrytą bzdurnymi napisami PWM cośtam cośtam...
przeczytaj wszystko tu: http://ardupilot.org/copter/docs/common ... anner.html

A na zupełny początek to sprawdź - albo poproś kogoś nie związanego z budową - czy na 100% masz talerzyk kompasu ustawiony idealnie w linii z pixhawkiem. dlaczego ktoś inny ma sprawdzić? - bo autor konstrukcji zawsze twierdzi, że jest super :P :P :P :D

możesz też - przy podłączonym pixhawku z kompem - kliknąc na napis EKF w okienku "sztucznego horyzontu" - po kliknięciu pojawi się okienko:
Obrazek

tam możesz na bieżąco podejrzeć co się dzieje - wszystkie "patyczki" powinny być zielone. dzięki tej opcji bardzo dobrze ustawia się właśnie zewnętrzny kompas - spróbuj poluźnić śrubkę masztu kompasu i delikatnie go obracać- zobaczysz jak poziom błędu Compass zacznie rosnąć - prawidłowy kierunek MAG względem MAG Pixhawka to zawsze najniższy możliwy do uzyskania wynik.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 wrz 2017, 22:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 30
Dzięki wielkie, zrobię powyższe po kolei, póki co rzeczywiście jakby jaśniej po angielsku... Okienko EKF
Obrazek
Zaopatrzę się w bluetootha i zrobię tę kalibrację onboard.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 wrz 2017, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1655
Lokalizacja: Gdynia
nie no wygląda spoko - jakbyś pokręcił dronem w róznych osiach - powinno być tak samo nisko. z tym kompasem i obracaniem to serio spróbuj chociażby "dla sprawdzenia" - a jak złożysz maszt to EKF kompasu powinien wystrzelić w górę i być czerwone ;)

ps - z kablem kalibracje też zrobisz - tylko się plącze zawsze pod rękoma.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 27 wrz 2017, 22:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 25 kwie 2016, 12:25
Posty: 30
Zapomniałem wspomnieć o spektakularnym objawie : od czasu do czasu hexa zatacza koła o promieniu kilku metrów. Nie mam lapka więc chyba bluetooth i w chacie...
Po każdym obrocie hexy tak to wygląda i przynajmniej minutę wraca do stanu wyjściowego a w międzyczasie "Error compas variance"
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.