Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 maja 2017, 11:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2004 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 134  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 01 sty 2017, 23:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2717
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Zawsze można puścić to po linku 3G. To z Droteka to już kombajn. Ja robiłem RTK na dwóch M8N i udało mi się osiągnąć dokładność 8cm ale tego w locie nie zauważysz.
Generalnie jeśli nie jesteś geodeta to ci się nie przyda ale za rok już pewnie będzie standardem w kopterach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 sty 2017, 23:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5039
Lokalizacja: Polska
shaggee pisze:
Zawsze można puścić to po linku 3G.

Mozna, ale z pokryciem bywa rowniez (stad m.in. moja uwaga o zasiegu).

shaggee pisze:
w locie nie zauważysz.

Dokladnie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lut 2017, 09:42 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 sty 2016, 17:47
Posty: 17
Lokalizacja: Kraków / Slupsk
Wiecie czy można gdzieś w Polsce zdobyć nowego, oryginalnego pixhawka? Jeśli się nie da to gdzie za granicą go kupię?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 21:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 lis 2010, 15:27
Posty: 64
witam, mam problemy z kalibracją ESC, mam pixhawka i regulatory MUltistar BLHELI Slim V2 20 A w trakcie kalibracji kręcą prawidłowo, po ponownym uruchomieniu drona milczą, czy ktoś ma jakąś receptę na ten problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 lut 2017, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 282
Lokalizacja: Kaszuby
Sprawdzasz w MP w Motor Test (np z ustawieniem 30% - tylko bez śmigieł) ???


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 21 lut 2017, 00:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1032
Lokalizacja: Lubelskie
Koledzy spotkał się ktoś z Was z takim przypadkiem że przy autotune Pix na wyjściach AUX wyrzuca jakieś dziwne wartości?
Mam ustawione tak http://ardupilot.org/copter/docs/common ... imbal.html samą oś tilt po to by wyciągnąć sygnał z kanału 6 (kompletny brak PWM) do sterownika LED własnej roboty. Stabilizacja oczywiście odznaczona w tilt. Na ziemi wszytko działa pięknie, po starcie też - do czasu włączenia autotune. Po chwili od włączenia autotune kolory LED same zaczęły się zmieniać :D czyli musiała tam się pojawiać wartość powyżej 960. Później jak wyłączyłem autotune to problem nie znikną tylko dalej jakieś cuda nie widy się działy, po ponownym podłączeniu zasilania znowu wszystko działa, ale już nie miałem baterii na kolejny lot :(

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 13 mar 2017, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1479
Lokalizacja: Katowice
Robiłem dzisiaj Autotune w swoim Transporterze z Pixhawkiem 2.4.8 i po zakończeniu tańca na niebie zaliczył kreta.
Wcześniej też po autotune utraciłem kontrolę nad kopterem ale udało się jakimś cudem sprowadzić sprzęt na ziemię.
Wtedy myslałem, że to wyczerpany pakiet i nie zdążył zrobić całej procedury.
Dzisiaj przykrecił konkretniej, ułamał śmigło i spoczął do góry nogami, po czym Tower na komórce z gracją zakomunikował mi że "Vehicle has crashed" czy coś w tym stylu. Dzięki, Kpt. Oczywisty :lol:
Zachował się jak by Pixhawk wyłączył wszelką stabilizację i zostawił ustawione pierwotne mega agresywne PIDy.
Tzn to że wraca do poprzednich PIDów sprzed Autotune, to wiem i to jest prawidłowe zachowanie ale czemu koptera nie da się opanować... tego nie wiem.

Na standardowych PIDach w Stable lata mi całkiem nieźle, da się latać ale zbyt agresywnie reaguje na drążki, szczególnie w YAW.
AltHold, Loiter działa pięknie.
Ale ten nieszczęsny autotune robi coś dziwnego po zakończeniu.
Zgrywam właśnie logi, może coś tam wyczytam.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 mar 2017, 20:16 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 96
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa


I co tam odkryłeś w logach ? Doszedłeś do ustalenia, przyczyny takiego zachowania podczas Auto Tune ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 mar 2017, 16:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1479
Lokalizacja: Katowice
Nie mam chwilowo czasu doktoryzować się z analizy logów Pixhawkowych ;)
Cały log/lot ma coś koło 20 min...
Na pierwszy rzut oka nic ciekawego tam nie znalazłem :(
W weekend powalczę jak pogoda pozwoli. Zmniejszę agresywność autotune, jak to nie pomoże to będę robił autotune po jednej osi na raz.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 mar 2017, 17:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1188
Lokalizacja: Schwerin


Większość kretów przy autotune spowodowane jest regulatorami.
niektóre nie wytrzymują 490 hz odświeżania i przy ostrych przechyłach dają właśnie taki efekt.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 16 mar 2017, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2717
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Albo za słaby akumulator

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 mar 2017, 10:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1479
Lokalizacja: Katowice
Aku spokojnie wyrabia, mój kopter to jest w miarę długolot, po pełnym autotune i to z przerywaniem co chwilę na pozycjonowanie koptera (lekki wiatr go znosił), pakiet zszedł do 40% (20 min lotu).
Wiem, że Pix "strzela" w regulatory ale w czasie całego autotune kopter giba się stabilnie i kontrolowanie.
Problem występuje po zakończeniu autotune, po zrobieniu wszystkich osi, w tym osi YAW, jakby nie potrafił wrócić do ustawień sprzed autotune...
No cholera go wie.
Może wrzucę loga, ktoś bardziej ogarnięty niż ja pewnie tam wypatrzy faila:
https://megawrzuta.pl/download/29b79b9c ... e8dc9.html

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 mar 2017, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1032
Lokalizacja: Lubelskie
Prono, mówisz o firmware V3.4.5? Ja mam z nim same przeboje. Dziś zaliczyłem niekontrolowane, awaryjne lądowanie na polu z burakami też przy autotune :) W ogóle to robię na raty każdą oś z osobna i YAW wychodzi nie najgorzej - można uznać że ok, Roll wychodzi idealnie, ale Pith to jakaś tragedia - daje na maksa na przód i puszczam drąga, a quad kontruje aż się do 90stopni przechyla tak że dziób jest prosto w niebo i kontruje znowu - buja się jak huśtawka... Spróbuję jeszcze na polanie w lesie bo troszkę wieje, ale robiłem autotune pith już z 5 razy, jak to nic nie da to przekopiuje pidy z Roll i ręcznie dopieszczę bo rama jest symetryczna. Muszę jeszcze rozwiązać kilka drobnych problemów np. z kompasem i będę dalej katował ten V3.4.5, ale już powoli tracę cierpliwość do tego pix'a i jego humorów...

PS. Jak wyłączyć ten cholerny wbudowany kompas? Wyłączyłem go w zakładce kalibracji, podczas kalibracji kalibrował się tylko external, a po locie w logach są oba i mam nieodparte wrażenie że przez to mam problemy z kompasem.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 mar 2017, 19:53 
Offline

Rejestracja: wtorek 03 maja 2016, 13:37
Posty: 33
Lokalizacja: Warszawa
Może to kwestia wiatru a nie firmware'u? Ja na nowych FW nie robiłem AT, ale na starych nigdy nie było problemów (jak był najmniejszy wiaterek, to nawet nie odpalałem AT).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 17 mar 2017, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1032
Lokalizacja: Lubelskie
We wtorek robiłem pierwszy raz na 3.4.5 i wiatr był tak jak by go prawie nie było - bardzo powolny i jednostajny ruch powietrza także kopter pozostawiony na Althold dryfował sobie powoli. Dziś trochę dmuchało bo w innym miejscu latałem, ale dlaczego Roll wyszedł super za pierwszy razem, a Pith próbowałem chyba 3 razy, i dziś znowu 2 razy i nadal kicha...

Na razie pozostaje do rozwiązania kwestia kompasu bo kilka minut jest dobrze, aż nagle zakłócenia przewyższają normę i zaczyna świrować. Zamówiłem już GY-273 i podłączę go zamiast tego co siedzi w GPS (bo jak GPS kosztuje 40zł nowy to dziwne żeby miał dobry kompas :-D), a internal wyłączyć jakoś muszę bo pod nim siedzi regiel 4in1 i jeszcze sterownik do ledów z 4 mosfetami więc on działać dobrze raczej szans nie ma :-D Jak się z tym uporam to będę dalej męczył oś pith, to jest platforma testowa więc mogę to autotune katować non stop - byle pogoda była.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2004 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 134  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.