Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 16 gru 2018, 03:09


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 462 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 mar 2017, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 maja 2015, 13:44
Posty: 317
Lokalizacja: Kaszuby
karol10101 pisze:
No jest działa. Robiłem chyba największy błąd. Zasilałem wszystko do testów przez USB. Po podłączeniu LiPo zadziałało.
Dziękuje.


Zwróć uwagę czy informacje GPS są wyświetlane, to częsty problem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 14 maja 2017, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Widział ktoś taki wynalazek?

Obrazek

Obrazek

Zworki nie zlutowane, a działa zasilone tylko od strony cyfrowej - o co chodzi :oops: ?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 06:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1751
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Wrzuć jeszcze większe zdjęcia w jeszcze gorszej jakości...
Co z tego, że nie zlutowane, jak połączone ścieżkami? Multimetru z omomierzem i lupy nie masz?

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 09:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Przepraszam, nie zwróciłem uwagi, faktycznie ostrość się zgubiła :-/ Teraz powinno być lepiej :-)

Obrazek

Obrazek

Miernikiem mierzyłem i faktycznie zachowuje się tak jak by zworki były zlutowane ta górna (od strony procesora) jest tożsama z plusem, a dolna z masą, hmm to po co te zworki dali? Po ścieżkach nie wiele wypatrzę bo minima mam słabo rozkminionego dlatego pytam :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 15 maja 2017, 09:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6676
Lokalizacja: Polska
Głuś pisze:
Po ścieżkach nie wiele wypatrzę bo minima mam słabo rozkminionego dlatego pytam :-)

No przeciez Ci juz mkrawcz1 napisal - zworki sa fabrycznie polaczone sciezkami, wiec nie ma potrzeby ich lutowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 04 cze 2017, 16:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 515
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,
Może ktoś kojarzy temat.

Mam apm2.8 z arduplane, podłączonego minima micro, softem minimosd extra od night-ghost. Wszystko w sumie śmiga ale ponieważ nie mam podłączonego odczytu rssi to ciągle minim wyrzuca mi warning 'low rssi'

Niby mógłbym w ogóle wyłączyć wyświetlanie warningow ale nie chciałbym tego robić.

Ktoś ma pomysł czy ten alert lowrssi to jest wystawiany przez apm a minim tylko to wyświetla czy fw minima próbuje odczytać rssi a że nie dostaje info od apm to wystawia taki warning?
Jakiś pomysł na obejście?
Dzięki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 cze 2017, 16:00 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 441
Jeśli dobrze pamiętam alerty APM są wyrzucane innym polem niż alerty minima. APM/Pix alerty dałem najniżej na ekranie (nawet je ekran lekko ucina) ale da się połapać co się dzieje.

Jak bałagan robi alert RSSI z minima to dałbym poziomy alarmów na 0.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 gru 2017, 00:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 22 wrz 2011, 12:49
Posty: 490
Lokalizacja: B-stok
Hej. Siedzę i wyjścia z sytuacji nie widzę.
Nie znalazłem w temacie więc pytam:) Apm2.8 i minimosd 2304
Chcąc zmienić ustawienia na ekranie podłączyłem przez przypadek odwrotnie kabelki od kowertera FTDI do minima. Nastepnie po poprawnym połączeniu osd z APM , pokazuje "no mavlink" czyli sie nie bootuje . OSD ładuje się , pokazują się zerowe wartości po czym brak linka.
Czy zmiana parametrów pomoże, czy nowe osd ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 cze 2018, 21:20 
Offline

Rejestracja: piątek 03 mar 2017, 09:09
Posty: 8
Trochę odgrzebię temat.

Czy ktoś używa minima na kopterze zasilanym 12s ? U mnie obraz tylko z kamery ... Jeśli zasilę ten sam "organizm" 6s to OSD się pojawia ... Pixhawk 2.1, na telem1 3DRRadio, minim na telem2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 09 sie 2018, 05:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 04 cze 2017, 19:26
Posty: 57
Lokalizacja: lubuskie
MorF pisze:
Cześć,
Może ktoś kojarzy temat.

Mam apm2.8 z arduplane, podłączonego minima micro, softem minimosd extra od night-ghost. Wszystko w sumie śmiga ale ponieważ nie mam podłączonego odczytu rssi to ciągle minim wyrzuca mi warning 'low rssi'

Niby mógłbym w ogóle wyłączyć wyświetlanie warningow ale nie chciałbym tego robić.

Ktoś ma pomysł czy ten alert lowrssi to jest wystawiany przez apm a minim tylko to wyświetla czy fw minima próbuje odczytać rssi a że nie dostaje info od apm to wystawia taki warning?
Jakiś pomysł na obejście?
Dzięki


W OSD Config wyłącz, aby OSD nie pokazywało parametru RSSI (odznacz) i wtedy nie będziesz miał na ekranie informacji o sile RSSI oraz komunikatu "Low RSSI"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 14:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:38
Posty: 4
Lokalizacja: Mokotów
Witam, podłączę się do tematu aby nie zakładać nowego.
Panowie jakie macie ustawienia/parametry na pierwszym złączu SERIAL w Pixhawku?
Mam problem z połączeniem telemetrii z Pixhawkiem. Telemetria działa w MP mogę wgrać/podejrzeć soft wszystko cacy a połączenia z Pixhawkiem brak. Podejrzewam że coś namieszałem z portem podczas konfiguracji OSD. Dodam jeszcze że sprawdzałem dwa kable i drugi zastaw telemetrii.

Oto moje ustawienia
Serial1 - 57600

SR1_Ext_Stat - 3
SR1_Extra1 - 5
SR1_Extra2 - 3
SR1_Extra3 - 3
SR1_Params - 0
SR1_Position - 2
SR1_Raw_CTRL - 0
SR1_Raw_Sens - 2
SR1_RC_Chan – 5

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6676
Lokalizacja: Polska
Mariann pisze:
Oto moje ustawienia

A jak masz ustawione SERIAL1_PROTOCOL?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sie 2018, 20:19 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2017, 19:38
Posty: 4
Lokalizacja: Mokotów
Wbijałem 1 i 2 i lipa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 wrz 2018, 20:32 
Offline

Rejestracja: sobota 03 mar 2018, 09:03
Posty: 47
Lokalizacja: 52.7,-6.7
Witam
panowie takie pytanie ,
czy minimosd jest lepszy od micro minimosd?
Pytam ponieważ mam mocro minimosd i podłaczyłem go do apm 2.8.
po przebrnięcu przez ten wątek udało mi sie zyskać obraz i dczyt parametrów na ekranie,
niestety po uzbrojeniu i próbue startu osd znikało z ekranu ,i obraz wracał po ponownym rozłączeniu i podłaczeniu zasilana do osd.
podpiete mam pod port telemetrii w APM tx i rx ,gdy masa i +5 też było z telemetrii czasem obraz sie pojawiał czasem nie.
Podłaczyłem wiec tylko tx i rx do APM a zasilanie +5 wziełem z BEC wtedy osd startował za kazdym razem ,nieatey po uzbrojeniu lub zaraz przy starcie osd znikało.
Po paru próbach diody na osd swieciły lecz obrazu juz nie wysyłały,nie mniej jednak pod ftdi miałem łączność i mogłem konfigurowac i zmieniać firmvare w programie CT tool.
osd firmvare mam MinimOSD-Extra_Copter_Pre-release_2.4_r726.
Penie ten micro padł dlatego pytam co lepiej kupić micro czy lepszy jest minim czy poprostu miałem pech i trafiłem na bubla


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 24 wrz 2018, 05:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3250
Lokalizacja: Olsztyn
dob12 pisze:
niestety po uzbrojeniu i próbue startu osd znikało z ekranu ,i obraz wracał po ponownym rozłączeniu i podłaczeniu zasilana do osd.

Masz problem z zasilaniem 5V OSD i dlatego znika Ci obraz przy próbie startu, micro minim jest bardzo czuły na spadki napięcia i się resetuje.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 462 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.