Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 28 kwie 2017, 01:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 437 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 09 gru 2016, 14:05 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1015
Lokalizacja: Łódź
coś na FT232RL np taki: http://allegro.pl/konwerter-ft232-usb-u ... 20735.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4940
Lokalizacja: Polska
maxxxior pisze:

To najprawdopodobniej fake FTDI.

Radauskas pisze:
Możecie polecić który programator ogarnie mi bez problemów micro minima ?

Tu masz caly watek o adapterach viewtopic.php?f=2&t=24316


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 6406
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-i ... 67672.html mam takie i jeszcze mnie nie zawiodło.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 15:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4940
Lokalizacja: Polska
Adrián pisze:
http://allegro.pl/konwerter-usb-rs232-interfejs-ft232rl-arduino-avr-i5321667672.html mam takie i jeszcze mnie nie zawiodło.

To zrodlo rowniez moge potwierdzic (mam od nich 15 szt., wszystkie oryginalne FTDI), ale mysle ze to dyskusja raczej na watek ktory wspomnialem wczesniej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 09 gru 2016, 19:35 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 174
Lokalizacja: Warszawa
Dotarłem do wspomnianego wątku i tam się dowiedziałem, że teraz już nawet fejki działają,.. coś tam poprawili z tymi krzaczącymi sie sterownikami. Zamówiłem 2 szt. za 1,5 $ ( oba ) z Aliexpress i potestujemy :)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 19 gru 2016, 16:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 maja 2015, 12:19
Posty: 14
Lokalizacja: Warszawa/Chełm


jak cos polecam Flash Loader Demonstrator do wrzucania firmware - pomaga nawet przy nieoryginalnych modulach

_________________
HEXA 810 | CANON 6D | SONY A6000 | Moja strona na 500px


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 17:56 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 14 mar 2011, 22:22
Posty: 16
Lokalizacja: Łeźnica Wielka
Witam!
W końcu i ja dorobiłem się swojego minima dzięki użytkownikowi >pilot<, (serdeczne dzięki za pomoc w kwestii elektronicznej) i zaczeła sie walka.Najpierw żeby cokolwiek pokazał- kilka godzin i po kilkukrotnym wgrywaniu różnych softów poszło minimosd extra 800 r788. Poszło to za dużo powiedziane.....Pojawiło się "No mav data". Kolejne kilka godzin zmiany softów i czcionek i okazało sie że orginalne kabelki pokiełbaszone-TX z RX zamienione i od strzała poszło. Niby powinienem być szcześliwy ale kolejna walka z RSSI.wszystko zrobione jak w opisach ,filtr podłaczenie i nie pokazuje.Wgrałem soft minim osd extra 2.1.4.5 r 914.Dużo nowych funkcjii-między nnymi ,możliwośc ustawień OSD z aparatury ale....no właśnie ekran który mi się wyświetla nie jest tym pierwszym ustawionym w CT tool.Przełącznikiem mogę wejść w zmianę ustawień OSD...(drążkami zmieniam parametry)
Generalnie wróciłem do porzedniego softu i za chiny nie wiem jak ustawic zmianę ekranu na drugi panel osd...Próbowałem różnych ustawień w CT tool, na różnych kanałach i nic. Jak to zrobić???
W sofcie r914 przez chwilę miałem że ekrany same sie zmieniały...nic pozatym.
Po kolejnym flashowaniu do r 788 pojawiło sie w koncu RSSi...nie wiem jeszcze jak z GPS bo nie mam jak sprawdzić (w bloku mieszkam),pozatym Sylwester dzisiaj.
Moze ktoś podpowie coś? Dodam że płytka zasilona z 5v od strony cyfrowej (mod 5v- fabryczny)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 20:54 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 518
Lokalizacja: Częstochowa
mam minimosd na pokładzie, do kamerki wiem jak podpiąć, ale coś mi nie pasuje z 2 strony. https://imgur.com/a/0rgng

GND
5V
RX

A w poradnikach pisze, że ma być tx. Te 3 plastiki są sklejone ( ale da się rozdzielić) więc ciekawe jak latał na tym poprzedni właściciel. Te 3 piny wchodzą w gniazdo I2C.

_________________
Bixler 2 FPV + APM 2.8 + GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4940
Lokalizacja: Polska
jumpertomek pisze:
mam minimosd na pokładzie, do kamerki wiem jak podpiąć, ale coś mi nie pasuje z 2 strony. https://imgur.com/a/0rgng

GND
5V
RX

A w poradnikach pisze, że ma być tx. Te 3 plastiki są sklejone ( ale da się rozdzielić) więc ciekawe jak latał na tym poprzedni właściciel. Te 3 piny wchodzą w gniazdo I2C.

RX w minimie podpiety do TX0/OSD w APM powinien wystarczyc (byc moze bedziesz musial skonfigurowac odpowiednio port w Mission Plannerze), ale musisz sie upewnic ze masz plytke APM 2.8 i ze gniazdo opisane na obudowie jako I2C jest skonfigurowane jako port szeregowy dla OSD (zworkami jak przy nr 3 na obrazku).

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 21:56 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 518
Lokalizacja: Częstochowa
Mam 2.8.0 apm :P tą zworkę też przy txo/ osd

Czyli bez problemu mogę podpiąć tą wtyczkę w gniazdo I2C a w minm osd do GND,5V i RX tylko ?;p

_________________
Bixler 2 FPV + APM 2.8 + GPS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 sty 2017, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4940
Lokalizacja: Polska
jumpertomek pisze:
Czyli bez problemu mogę podpiąć tą wtyczkę w gniazdo I2C a w minm osd do GND,5V i RX tylko ?;p

Tak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lut 2017, 22:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 20 cze 2016, 13:51
Posty: 31
Lokalizacja: Tròjmiasto
Kupiłem OSD z BG:
TAKI
Po podłączeniu w domu do APM 2.6 wszystko zagrało
- obraz z kamery - jest
- OSD - jest
- quad uzbraja się...

Po wyjściu w teren
- obraz z kamery jest
- OSD - jest
- quad nie łapie GPS... Na monitorze miga na przemian "Low RSSI" "No GPS fix" i "Low Battery" a jeden z ESC cału czas pika i nie można
uruchomić tego silnika. Czekałem prawie 10min. i nic nie zmieniało się... Nie mam monitora baterii i "Low battery" nie jest aktywowane w konfiguracji AMP.

Po odłączeniu OSD quad uzbroił się błyskawicznie.

Co może być problemem. Wcześniej do portu telemetrii APM było podłaczone 3DR radio, którego już nie podłączałem wraz z OSD.
Czy brak 3DR radio może robić problem z fixem GPS? Czy to wina OSD?
W domu nie latałem ale wskazania kompasu, wysokość i inne działały na ekranie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 14:18 
Offline

Rejestracja: środa 04 maja 2016, 19:23
Posty: 8
Witam.
Ostatnio uruchomiłem fpv w swoim dronie i nadszedł czas na podłączenie minimosd.
Jest tylko mały problem nie działa.
Podłączyłem minima do ftdi wgrałem soft i czcionki. (MinimOSD-Extra_Copter_Pre-release_2.4_r726.hex)
Potem do złącza telemetrii APM2.8 i nic.. .czeka na dane.
Zmieniałem baudrate na 115200 itp... NIC.. zaczynam się poddawać i chciałem prosić o pomoc w uruchomieniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 24 gru 2012, 15:49
Posty: 358
Lokalizacja: Kraków
Musisz jeszcze w APM włączyć wysyłanie danych na port telemetrii. Jeśli parametry podane tutaj mają 0 to znaczy że ich odświeżanie jest zablokowane i osd nic nie otrzyma
https://github.com/diydrones/MinimOSD-E ... etting-APM


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 mar 2017, 17:47 
Offline

Rejestracja: środa 04 maja 2016, 19:23
Posty: 8
Ustawiałem te parametry wcześniej i NIC..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 437 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.