Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 18 sie 2017, 00:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 maja 2016, 17:22 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 47
Lokalizacja: Gliwice
Jakie masz drivery ftdi w Windows?

_________________
Samson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 375
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Mam zainstalowane najnowsze drivery ze strony http://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 17:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 11 sie 2014, 21:26
Posty: 47
Lokalizacja: Gliwice
Spróbuj zainstalować wersję 2.08 z tej strony dla win32 bit ,ten adres http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM ... tified.zip

Dla win 64 bit, ten http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM ... tified.zip

Wszystko jest zależne od wsadzonego chipa ftdi, oryginały pójdą na najnowszych sterach a fake (podróbka) tylko na tych co Ci podałem

_________________
Samson


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 375
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Po zainstalowaniu zasugerowanych driverów postęp doszedł nawet do 30% wgrywania softa ale i tak efekt końcowy taki sam :/

Edyta: Zbaraniałem, bo próbując wgrać soft przy każdej próbie program dochodził do różnych postępów wgrania softu. Za którymś razem udało się nawet załadować soft a potem też czcionki jednak nie nie zapisywały się ustawienia panelu graficznego.

Teraz jak próbuje wgrać soft jeszcze raz to mi się to nie udaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 18:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 987
Lokalizacja: Gliwice
A nie łączysz się przez hub USB? Ja tak mam że gdy mam FTDI podłączone przez hub'a to mi KFC-Tool nie odczytuje logów do końca. Spróbuj także zmienić port USB.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 375
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
No właśnie wpinam się bezpośrednio w usb w lapku (w każdym z 4 portów) i tak się to wszystko zachowuje.

Edyta: Znalazłem stary kabelek ftdi i na nim soft wgrywa się od strzała. Również zmiany w wyświetlanych parametrach się zapisują. Wychodzi na to że do kitu jest mój nowy konwerter rs232.
Na starym ftdi nie wchodzą mi tylko czcionki mimo że wciskam reset na minimie. Udało się je wgrać jeszcze jak nowy miał przebłyski na poprawne działanie ale to i tak do zweryfikowania później na obrazie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 maja 2016, 23:06 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 376
Może było.
Wersja r840 dostępna tutaj. Projekt rozwijany.
https://github.com/night-ghost/minimosd-extra
Jedno co przykuło moją uwagę to obsługa RSSI po PWMie. Zobaczę jak to się dogada z X8R.

W kwestii konkurencyjnego softu MWOSD od wersji 1.7 będzie miał wdrożony MAVLINK. Obecnie jest branch rozwojowy na githubie z obsługą mavlink ale niezbyt dogaduje się to z konfiguratorem.
Można zrobić obejście na siłę. Skonfigurować na innym FC (np. naze32), poustawiać i znów wgrać soft ale z aktywnym APM.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 maja 2016, 23:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


Hmm ja korzystam z obecnej wersji i działa elegancko. O czym dokładnie piszesz, ze nie dogaduje sie z konfiguratorem?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 maja 2016, 00:02 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 376
Matulek masz Naza (jeśli dobrze pamiętam) który jest normalnie obsługiwany w MWOSD 1.6.
W przypadku pixhawków obsługa MAVLINK kuleje gdyż nie jest dokończony soft - konfigurator nie gada za dobrze z kompilacją pod APM/Pixhawk. W wersji 1.7 dopiero będzie działać prawidłowo.
Stąd te obejścia jak chce się na siłę mieć MWOSD + Pixhawk.

Odpuściłem sobie takie coś. Wolę użyć w pełni działającego minimosd-extra.

-- Edit --
Wstępne oględziny wersji r840.
- Nie ma sensu porównywać z wersją 800 i 805. Diametralnie inny poziom i bardzo dużo poprawek.
- Można wywołać GUI na rozbrojonej maszynie i dociągnąć poziomy alarmów, offset dla ekranu i wiele innych - jest to wręcz standard w innych OSD.
- X8R zwracał w raw RSSI PWM ok 966 ze szczytem na 1030. Apka zwracała zakres 80-100. Dalsze testy do zrobienia w terenie. W każdym razie w końcu bez wygibasów mam wyprowadzony RSSI. Wszak nadal nie idzie przez Pixhawka ale przynajmniej idzie na OSD.
- Denerwuje mnie przymusowa ikona poziomu baterii. Samo podanie wypalonych mah starczyłoby.
- Najbardziej mnie zaciekawiło pole Mavlink message. Zwraca wiadomości typu: "Initialising APM" i inne.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 maja 2016, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 02 sty 2015, 13:45
Posty: 152
Lokalizacja: Radom
Zadałem już pytanie w wątku o Micro minimOSD ale może ktoś nie śledzi tamtego więc zapytam jeszcze tu. Czy przy podłączeniu do APM możliwe jest odczytanie napięcia baterii z pinu BAT1 lub BAT2 (oczywiście wersja Micro płytki) zamiast z wartości które podaj APM? Pytam bo nijak nie mogę skalibrować poprawnego odczytu napięcia przez APM-a.

_________________
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
FX-61 - szykuje się

Pioneer 1400, Skrzydło "podkładowe" KFm6, Tarot FY450, AR Drone 2.0 + MiruMod - przeszłość


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 maja 2016, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 987
Lokalizacja: Gliwice
ja używam TEGO i w konfiguratorze mam opcję wybrania Pin BattA, więc jest to chyba ten na minimOSD, skoro drugą opcją odczytu jest mavlink.

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 maja 2016, 16:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2173
Lokalizacja: Wejherowo


Szper pisze:
Matulek masz Naza (jeśli dobrze pamiętam) który jest normalnie obsługiwany w MWOSD 1.6.

Mam NAZĘ ale korzystam z programatora od pawelskiego, który konwertuje dane z NAZY do MAVLINK'a i tak właśnie korzystam z MWOSD z aktualnej wersji i wszystko śmiga jak powinno.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 maja 2016, 18:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 lut 2015, 19:22
Posty: 569
Lokalizacja: Trzebnica
Dziś też wgrałem wersję r841, wygląda przyzwoicie. Na środku jak się dobrze zorientowałem mamy HDOP. Moja hexa obecnie uziemiona z powodu śmigieł (rozerwało śmigło w locie), tym razem zamówione karbony.

_________________
Pozdrawiam
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 maja 2016, 16:36 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Mam pytanko - ostatecznie udało mi się złożyć do kupy moją Hex'ę. Tym razem jako kontroler służy mi Pixhawk od chińczyka. Wszystko działa jak należy model lata jak po sznurku tylko po podłączeniu minim osd mam problem braku części (a raczej większości) danych z kontrolera.

Komunikacja jest - bo OSD wyświetla komunikaty i tryby, ale nie ma danych z gps, z baro, napięć, kompasu, horyzontu itp.

AMP w wersji copter 3.3
Minim osd (wersją większa) z softem Extra 2.4.1.3 w trybie copter


Pixhawk ma fix'a bo lata na lotier czy rtl działa bez problemu, a na ekranie cały czas no gps fix, low batery i zero zmiany danych (tylko napięcie zmienia sie w całym zakresie).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 maja 2016, 17:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 987
Lokalizacja: Gliwice
Kliknij w zakładce OSD "Enable" i wtedy zobacz. Jak dalej nie działa to pewnie parametry trzeba ustawić. Jest to gdzieś na wiki AC, ale zapomniałem gdzie - jak znajdę to dam link.
EDIT: Znalazłem: https://github.com/diydrones/MinimOSD-E ... etting-APM

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.