Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 13 gru 2017, 13:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 cze 2016, 20:47 
Offline

Rejestracja: sobota 14 wrz 2013, 09:59
Posty: 207
Lokalizacja: Rzeszów
Dzieki... pomogło tak w 90% :) mam juz praktycznie wszystko oprócz napięcia baterii (cały czas zmienia sie w zakresie od 0 do 17V)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 13:50 
Offline

Rejestracja: piątek 03 cze 2016, 08:14
Posty: 4
Lokalizacja: SDZ
Witam, mam problem z OSD a mianowicie wyświetla mi się cały czas "No mav data". Pierw miałem problem że nie nakładał się obraz z osd. Jakoś ustawiłem jest obraz ale wyświetla mi się tylko ten komunikat. Do osd wgrałem wszystko według poradnika na początku tematu. W MP ustawiłem wszystkie parametry według instrukcji, znalezionej w wątku. Do osd jest podłączone 12V i 5V zworka na górze jest nie polutowana, dolna ma przejście. Wszystko jest prawidłowo podłączone do APM. Już nie mam pomysły co może być nie tak. Próbowałem wgrywać różne wersje do OSD, żadna nie działa. Mogę prosić o radę?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 400
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Kaman_PL pisze:
Witam, mam problem z OSD a mianowicie wyświetla mi się cały czas "No mav data". Pierw miałem problem że nie nakładał się obraz z osd. Jakoś ustawiłem jest obraz ale wyświetla mi się tylko ten komunikat. Do osd wgrałem wszystko według poradnika na początku tematu. W MP ustawiłem wszystkie parametry według instrukcji, znalezionej w wątku. Do osd jest podłączone 12V i 5V zworka na górze jest nie polutowana, dolna ma przejście. Wszystko jest prawidłowo podłączone do APM. Już nie mam pomysły co może być nie tak. Próbowałem wgrywać różne wersje do OSD, żadna nie działa. Mogę prosić o radę?



Sprawdź czy nie odpiął się lub nie łączy któryś z przewodów idących z kontrolera do minima.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 14:52 
Offline

Rejestracja: piątek 03 cze 2016, 08:14
Posty: 4
Lokalizacja: SDZ
Tak jak wcześniej pisałem, wszystko jest podłączone dobrze. Może używam złego schematu do podłączenia? Masz jakiś sprawdzony?

Edit. Udało mi się uruchomić OSD, działa. Lecz jest kolejny problem, przy uzbrojeniu i przesunięciu gazu obraz zanika całkowicie. Pomaga reset OSD. W czym może być problem?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 400
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Czym zasilasz apma?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 cze 2016, 18:29 
Offline

Rejestracja: piątek 03 cze 2016, 08:14
Posty: 4
Lokalizacja: SDZ
Z BEC regulatora jednego, i pewnie w tym może być problem. Bo przy obciążeniu nie daje rady :) Muszę czekać w takim razie na moduł zasilania. Dzięki za pomoc.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 20 cze 2016, 02:10 
Offline

Rejestracja: środa 22 paź 2014, 16:51
Posty: 160
Lokalizacja: Wałbrzych
Kaman_PL pisze:
Witam, mam problem z OSD a mianowicie wyświetla mi się cały czas "No mav data". Pierw miałem problem że nie nakładał się obraz z osd. Jakoś ustawiłem jest obraz ale wyświetla mi się tylko ten komunikat. Do osd wgrałem wszystko według poradnika na początku tematu. W MP ustawiłem wszystkie parametry według instrukcji, znalezionej w wątku. Do osd jest podłączone 12V i 5V zworka na górze jest nie polutowana, dolna ma przejście. Wszystko jest prawidłowo podłączone do APM. Już nie mam pomysły co może być nie tak. Próbowałem wgrywać różne wersje do OSD, żadna nie działa. Mogę prosić o radę?


zamień tx z rx

_________________
T-Rex 450 Pro
RadJet (out of service)
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 cze 2016, 11:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2015, 05:27
Posty: 55
Kaman_PL pisze:
Tak jak wcześniej pisałem, wszystko jest podłączone dobrze. Może używam złego schematu do podłączenia? Masz jakiś sprawdzony?

Edit. Udało mi się uruchomić OSD, działa. Lecz jest kolejny problem, przy uzbrojeniu i przesunięciu gazu obraz zanika całkowicie. Pomaga reset OSD. W czym może być problem?


Witam,
mam podobny problem, w tym, że apm zasilany jest z power module, jakieś pomysły ? Filtr na zasilaniu FPV nadajnika już założony.


pozdr
Q

_________________
Reptile 500 APM 2.6 - rest
S550 Apm 2.6 hexa
ZMR250 cc3d http://tnij.org/zmr250 - rest
QAV210
Quanum v2, Syma X5SC
Foty: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=13&t=34680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 cze 2016, 15:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
Qunie pisze:
Kaman_PL pisze:
Tak jak wcześniej pisałem, wszystko jest podłączone dobrze. Może używam złego schematu do podłączenia? Masz jakiś sprawdzony?

Edit. Udało mi się uruchomić OSD, działa. Lecz jest kolejny problem, przy uzbrojeniu i przesunięciu gazu obraz zanika całkowicie. Pomaga reset OSD. W czym może być problem?


Witam,
mam podobny problem, w tym, że apm zasilany jest z power module, jakieś pomysły ? Filtr na zasilaniu FPV nadajnika już założony.


pozdr
Q


obstawiam dziadowski PM.Zasil APM/OSD ze stabilnego BECa 5V i zobaczysz... minim musi mieć stabilne 5V


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 cze 2016, 17:36 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2015, 05:27
Posty: 55
maxxxior pisze:
Qunie pisze:
Kaman_PL pisze:
Tak jak wcześniej pisałem, wszystko jest podłączone dobrze. Może używam złego schematu do podłączenia? Masz jakiś sprawdzony?

Edit. Udało mi się uruchomić OSD, działa. Lecz jest kolejny problem, przy uzbrojeniu i przesunięciu gazu obraz zanika całkowicie. Pomaga reset OSD. W czym może być problem?


Witam,
mam podobny problem, w tym, że apm zasilany jest z power module, jakieś pomysły ? Filtr na zasilaniu FPV nadajnika już założony.


pozdr
Q


obstawiam dziadowski PM.Zasil APM/OSD ze stabilnego BECa 5V i zobaczysz... minim musi mieć stabilne 5V


Wystarczy, że zasilanie dam z BEC na OSD a tx i rx zostawię ?

_________________
Reptile 500 APM 2.6 - rest
S550 Apm 2.6 hexa
ZMR250 cc3d http://tnij.org/zmr250 - rest
QAV210
Quanum v2, Syma X5SC
Foty: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=13&t=34680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 25 cze 2016, 21:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
wystarczy... tylko ja bym wszystko zasilił z BECa: APM, odbiornik i minimOSD... tylko pamiętaj o zworce JP1 na APM i odpięciu wtyczki od PM albo wypięciu dwóch kabelków od lini 5V(zostają Ci wtedy kabelki do pomiaru napięcia i natężenia prądu). Poczytaj o tym w temacie o APM...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 sie 2016, 21:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 sie 2011, 19:57
Posty: 946
Lokalizacja: Nowy Sącz
Witam

Ostatnio przesiadłem się w hexie z Pixhawk na minimOSD tym razem w wersji micro. Tzw. Optymalizacja miejsca i kablosz-motosz.

Obrazek

Zastosowałem soft w wersji 876 wraz z konfiguratorem:
https://github.com/night-ghost/minimosd-extra

zauważone błędy:
- źle wskazuje upływ czasu (time)
- alarm o niskim stanie baterii Vbat B pomimo ustawienia/podpięcia prawidłowego napięcia na wejście Pin2
- nieprawidłowy odczyt napięcia z Pin2 podaje 5.4V odczytuje 10.8V

Współpraca z kamerą Sony WDR 800TVL
- OSD należy zasilić z niezależnej przetwornicy 5V, podajemy 5V,GND. Nie możemy używać zasilania i masy z Modemu Telemetrii bo będzie dyskoteka !

- nie podpinam masy na wejścia/wyjścia sygnału Video
tylko w takim układzie udało mi się pozbyć efektu ( Blurred OSD display or flickering).

_________________
----------------------
http://www.fpvdrones.pl
Encyklopedia FPV, RC Heli i nie tylko...
Szkolenie VLOS - pomoc w samokształceniu.

Realis familiam pater, mater et filii est.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 sie 2016, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 781
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Mam pewien problem, chodzi dokładnie o strzałkę nawigującą do domu i zużycie prądu. Strzałka działa tak długo jak model nie jest za zbrojony. Po za zbrojeniu zamiera i zostaje nieruchoma, w czym może być problem?
MinimOSD podłączony do pixhawka za pomocą TELEM2 i TELEM1, działa identycznie.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 26 wrz 2016, 23:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1161
Lokalizacja: Lubelskie
Cześć mam takiego minima V2 http://www.goodluckbuy.com/crius-mavlin ... ation.html
Po podłączeniu zgodnie ze schematem 5V od strony cyfrowej i 12V od analogowej obraz jest tak jasny że ledwo można poznać że stół to stół.

Zmierzyłem napięcie na tym baniaczku z napisem 330 (to chyba przetwornica?) - 3,25V. Machnąłem moda według tego opisu http://www.flitetest.com/articles/rctim ... osd-5v-mod i zaczęło działać, tylko zastanawiam się czy dobrze zrobiłem i czy to nie działa "do czasu"? Bo skoro stronę analogową można zasilać 5-12V to raczej logiczne że na wyjściu przetwornicy nie może być 5?
Druga sprawa że tutorial dobrałem na podstawie wyglądu płytki, ale ta moja chyba może być inna.

Tak to u mnie wygląda:

Obrazek

Można to spokojnie do pixa podłączać, Czy lepiej zasilić z jakiegoś osobnego źródła, a z pixa tylko TX, RX i GND?

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 gru 2016, 22:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 200
Lokalizacja: Warszawa
Możecie polecić który programator ogarnie mi bez problemów micro minima ? Już jeden nawet ( programator ) zamówiłem ale szybko anulowałem zamówienie bo tu ( i ówdzie ) wyczytałem, że są z nimi problemy.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.