Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 paź 2017, 23:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 03 mar 2014, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Uwaga: Zaleca się zastosowanie najnowszego oprogramowania Ardupilot!
Aby obsłużyć soft na płytkach ardupilota (Pixhawk, APM) musimy skorzystać z oprogramowania MinimOSD-extra. Tutaj jest o wiele łatwiej niż z Multiwii ponieważ OSD bierze wszystkie dane od kontrolera na Ardupilocie lotu i nic nie potrzeba lutować.

Instalacja
1. Pobieramy:
MinimOSD-extra (soft pod koptera): DOWNLOAD
MinimOSD-extra (soft pod samolot): DOWNLOAD
MinimOSD-extra program konfiguracyjny: DOWNLOAD
Czcionki: DOWNLOAD
2. Podłączamy Minima do FTDI, odpalamy program konfiguracyjny. Wybieramy port COM a następnie Options->Update firmware i wskazujemy plik .hex firmware który pobraliśmy.
Obrazek
Obrazek
3. Po wgraniu firmware musimy załadować czcionki. Wybieramy Options->Update charset następnie wybieramy plik MinimOSD_2.4.mcm
Obrazek
4. Minim zaprogramowany i gotowy do pracy. Wybieramy w zakładkach Panel 1 i Panel 2 co chcemy widzieć na ekranie. Po skonfigurowaniu podłączamy OSD do portu Serial kontrolera z ardupilotem (TX, RX, GND i 5V)

Obrazek

RSSI

RSSI podłączamy w APM-ie do pinu A5. Jeśli odbiornik ma cyfrowe wyjście RSSI (jak np frsky) to musimy dodać kondensator 10uF i rezystor 10k (w Ardupilocie też trzeba ustawić RSSI_PIN 5 i RSSI_RANGE 3.3)
Dla kontrolera Pixhawk podłączamy przez kondensator 10uF i rezystor 10k tylko że do pinu sygnałowego SBUS (w MissionPlanerze zmieniamy RSSI_PIN 103 i RSSI_RANGE 3.3)
PS. Dla eleresa lub openlrsng itp. wystarczy sam kondensator żeby wartości nie świrowały bo wyjście RSSI nie jest cyfrowe.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Kalibracja:

1. W programie konfiguracyjnym ArduCAM OSD włączamy "RSSI enable RAW". Odłączamy OSD i podłączamy do kontrolera lotu oraz jakiegoś monitorka. Włączamy aparaturę RC.
2. Po podłączeniu na OSD w polu RSSI będzie trzycyfrowa liczba. To jest nasz max zasięg aparatury. Przepisujemy na karteczkę.
3. Wyłączamy aparaturę RC. Liczba spadnie i się zatrzyma. To jest wartość dla zasięgu zerowego. Przepisujemy na karteczkę.
4. Podłączamy OSD do kompa i programu konfiguracyjnego. Odznaczamy "RSSI enable RAW" a w wartości wyżej wpisujemy liczby z karteczki czyli MAX i MIN.
5. Zapisujemy i mamy skalibrowane RSSI

A tak sprawuje się OSD:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 06:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 371
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Super, podziękował :-D

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 08:14 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1680
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jeżeli łączycie MinimOSD do APM i jednocześnie używacie 3DR Radio lub innego linku telemetrycznego, pamiętajcie, że do Rx w APM może być podłączone tylko jedno urządzenie.
A więc:
- tylko MinimOSD - połączenie wygląda tak:
MinimOSD________APM
GND_____________GND
Tx_______________Rx
Rx_______________Tx
+5V______________+5V (jeżeli zasilacie z APM)

- 3DR Radio i MinimOSD - połączenie wygląda tak:
MinimOSD________APM_____________3DR Radio
GND_____________GND_____________GND
---_______________Rx______________Tx
Rx_______________Tx______________Rx
+5V (jw)__________+5V_____________+5V

Jeżeli nie masz złączy DF13 (do telemetrii), na dłuższej krawędzi APM masz rząd pinów, gdzie na pierwszych czterech od złącza GPS (pomijajac złącze programowania) masz wyprowadzony UART0 (piny opisane na spodzie płytki). Podłączając tam telemetrię czy OSD (najlepiej wlutować czteropinowy goldpin) nie musisz nic zmieniać w kodzie ani w konfiguracji - działa od ręki.
Obrazek
Obrazek

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 09:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 371
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Rozumiem że do modułu Bluetooth, zasada będzie identyczna.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 09:56 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1680
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
A nie wiem. Z tego co wiem APM musi mieć podłączone pod gniazdo telemetrii urządzenie odpowiadające pakietami heartbeatów, żeby tam słać dane.
Jeżeli jest samo OSD - ono odpowiada.
Jeżeli OSD + modem - modem odpowiada (ma logikę wewnątrz).
Jeżeli OSD + BT - BT sam z siebie chyba nie odpowie (dopiero podłączony pod GCS zadziała). Więc może być tak, że w tej konfiguracji po odłączeniu od GCS OSD nie dostanie danych.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 371
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Noszę się z zamiarem zakupu tego modułu, w/g opisu jest dedykowany do APM2. Z fotek kabelka można wywnioskować że jest pod złącze DF13 i powinien zadziałać. Ale ... teraz posiałeś ziarno niepewności :-/

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 10:17 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1680
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Jeżeli go podłączysz samego - zadziała prawie na pewno.
Jeżeli razem z OSD i zamiast 3DR Radio (wg mojego opisu) - tak jak pisałem, niekoniecznie.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 11:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 27 lip 2012, 14:08
Posty: 543
Lokalizacja: Warszawa
U mnie na razie MinimOSD + Telemetria nie pracują razem. Mam odpowiedni kabel Y, OSD bootuje się i nawiązuje połączenie z MAVLink (widać też że heartbeaty są przesyłane) ale wszystkie wartości są zerowe. Prawdopodobnie trzeba by pogrzebać coś z ustawieniami portu szeregowego (niby mam ustawione tak jak radzą na forach) ale:

1). Nie chce mi się
2). OSD działa w takim zestawie TYLKO jeśli telemetria ma połączenie ze stacją bazową (co ogranicza zasięg działania urządzenia do zasięgu telemetrii i zmusza do ciągania ze sobą wszędzie dodatkowych urządzeń).
3). Telemetria (przynajmniej na 433 MHz) powoduje dość istotne zakłócenia w pracy OSD (po prostu za mocno sieje - trzeba by kombinować z jakimś ekranowaniem itp.).

_________________
Moje DRONY: Y6 copter, ST-330 glider, bezzałogowy helikopterek meteorologiczny "Putas"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 11:31 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1680
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ja u siebie "na biurku" takich zachowań nie zauważyłem (telemetria na 433 i 868, APM i OSD na defaultowych ustawieniach).
Jeżeli odepnę modem - muszę podłączyć Tx z OSD do Rx w APM, inaczej nie działa.
Jeżeli modem straci zasięg (wyłączę mu parę) - OSD działa nadal.
Żadnych zakłóceń z modemu na OSD nie widzę.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 27 lip 2012, 14:08
Posty: 543
Lokalizacja: Warszawa
mkrawcz1 pisze:
Ja u siebie "na biurku" takich zachowań nie zauważyłem (telemetria na 433 i 868, APM i OSD na defaultowych ustawieniach).
Jeżeli odepnę modem - muszę podłączyć Tx z OSD do Rx w APM, inaczej nie działa.
Jeżeli modem straci zasięg (wyłączę mu parę) - OSD działa nadal.
Żadnych zakłóceń z modemu na OSD nie widzę.


Samo OSD na kablu tylko do OSD działa bez problemów, natomiast po spięciu kablem Y z telemetrią jest tak jak mówiłem.

Telemetria musi mieć połączenie MAVLink ze stacją naziemną (jeśli kliknę disconnect w Mission Plannerze to OSD przestaje działać).

Co do zakłóceń - ciekawa sprawa - u mnie były dość drastyczne jak pomachałem anteną telemetrii w bezpośredniej bliskości OSD (więc wychodzę z założenia, że to OSD zbiera zakłócenia, na nie np. kamera lub monitor). Póki co mam też nieekranowane kable i może tu jest problem (muszę z auta przytargać sobie nieco skrętki ekranowanej, wyjąć z niej ekran i przerobić na ekran do kabli wideo), niemniej jednak nagram wieczorem filmik na którym zaobserwowane przeze mnie objawy pokażę.

_________________
Moje DRONY: Y6 copter, ST-330 glider, bezzałogowy helikopterek meteorologiczny "Putas"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 14:50 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1680
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Ale ja nie bardzo widzę sens umieszczania modemu obok OSD...
Jak eleresa przy OSD umieścisz, zapewne otrzymasz podobny efekt.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 27 lip 2012, 14:08
Posty: 543
Lokalizacja: Warszawa
mkrawcz1 pisze:
Ale ja nie bardzo widzę sens umieszczania modemu obok OSD...
Jak eleresa przy OSD umieścisz, zapewne otrzymasz podobny efekt.


Też nie bardzo widzę sens, ale nawet przy oddaleniu komponentów widać drobne zakłócenia (są w sprzedaży aluminiowe obudowy na minima co pewnie rozwiązało by problem w znacznym stopniu).

_________________
Moje DRONY: Y6 copter, ST-330 glider, bezzałogowy helikopterek meteorologiczny "Putas"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 16:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2719
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Hmm. U mnie telemetria 868 nawet przy OSD nic nie robi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 16:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Przy okazji zakłóceń - wczoraj testowałem i wygląda na to że minimosd generuje mnóstwo syfu jeżeli korzysta się z dołączonego stabilizatora.
Zbliżenie włączonego niepodłączonego nigdzie minima do jakichkolwiek kabli w modelu na 5-10cm, w dużej odległości od odbiornika zatyka go.

Podłączenie Minima do APM'a (TX, RX, GND) zatyka odbiornik w jakiejkolwiek odległości by nie był.

Porównywałem też nadajnik fox800 i sony600 - w odległości 3-10cm od odbiornika, anteny, przytykałem do kabli - dobry, stały link i 0 FS - więc minim musiał naprawdę mocno zakłócać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 04 mar 2014, 17:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 27 lip 2012, 14:08
Posty: 543
Lokalizacja: Warszawa
Analogowe linie zasilane są przez wbudowanego sBECa, a te mają w naturze siać (siać! siać! siać! jak to mawia pewien Rydzyk). Kolejny powód żeby w MinimOSD _NIE_ zasilać osobno strony cyfrowej i analogowej tylko korzystać z zasilania przez APM po zlutowaniu zworek na płytce (a główny powód jest taki, że przy zasilaniu 12V podłączonym pod analogowe wyjście układ MAX bardzo się grzeje i te Minimy zwyczajnie przez to padają - de facto u mnie się grzeje nawet przy zasilaniu 5V dlatego zamontowałem na MAXie mały radiatorek, który niweluje problem).

Można trochę poczytać: https://code.google.com/p/arducam-osd/i ... tail?id=54

http://forums.openpilot.org/topic/32491 ... ragonlink/

Ale u mnie te zakłócenia są w drugą stronę ;)

_________________
Moje DRONY: Y6 copter, ST-330 glider, bezzałogowy helikopterek meteorologiczny "Putas"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.