Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 sty 2018, 06:55

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1672 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: sobota 17 wrz 2016, 13:43 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
http://www.easypaste.org/file/QZOrub/20 ... og?lang=pl
i drugi:
http://www.easypaste.org/file/JiZhlS/20 ... og?lang=pl

HDOP na poziomie 1,1-1,6

czasami po uzbrojeniu buzzer pika sygnalizująć chyba utratę FIX'a GPS'a ale po chwili przestaje i jest OK.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: sobota 17 wrz 2016, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1530
Lokalizacja: Schwerin
W logach jest bałagan.
Zrób tak:
1.ustaw standardowe pidy
2. skalibruj ponownie radyjko.
3. załóż porządną gąbkę na baro.
4. wyłącz ekf
5. przejdź na drugą stronę drogi na łąkę w bezwietrzną pogodę (czyli ok 19 wieczorem:))
6. wystartuj w loiter.
7. ustaw copterka na wysokości ok 10 m.
8. odłóż aparaturę aby nie korciło się w jej dotykaniu przez ok 1-2 minuty
9. możesz wtedy lądować w dowolny sposób.
10. prześlij logi

Jeżeli nie będzie prawidłowo stał w miejscu to:
1. reset apema. (wgranie rovera a potem copter.)
2. ponowna kalibracja wszystkiego.
3. zakaz chwilowo grzebania w pidach.
4. lot jak wyżej i log na forum

potem zobaczymy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: sobota 17 wrz 2016, 14:18 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ok, tak zrobię, chociaż tak już robiłem i nie pomagało... co do stania w miejscu w bezwietrzną pogodę to tak jak pisałem, jakoś tam trzyma, nawet dobrze... po niedzieli zrobię wszystkie podpunkty i wrzucę log...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: sobota 17 wrz 2016, 14:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1530
Lokalizacja: Schwerin
W logach masz zmienione pidy od loitera.
A po takich nie można poznać czy są dobre czy nie.
A ile waży twój kopter?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 12:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
co za shit... mam dość tego kontrolera...:/
1. Nie wiem jak zresetować PIDy do defaultowych
2. Z racji pkt 1. chciałęm wgrać nowy firmware, ale wcześniej coś mnie pokusiło zaktualizować MP i teraz podczas próby wgrania i na etapie Reading HEX wyskakuje Failed Communication :/

ściągnąłęm wersje 1.3.39 ale to samo :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 401
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Pkt 1 - przy wpisaniu w Google ''apm default pids'' masz w pierwszym wyniku odpowiedź.
Pkt 2 - Jak coś nie działa na Windowsie to zaczyna się od restartu kompa i reinstalacji błędnie działającego softu.
Pkt 3 - Weź się w garść.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 12:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ad 1. no tak są tylko i tak ich zmienić nie mogę, zmieniam np wartość Loiter P i po opuszczeniu tego pola i próbie wciśnięcia Write znowu wraca do starej pozycji :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1438
Lokalizacja: Gdynia
maxxxior, - APM tak czasem ma, że nie chce zmienić wartości w polach.

rozwiązaniem jest wejście w Config -> Full Parametre Tree - odszukanie parametru i wpisanie go ręcznie:

http://multipartner.pl/FY650/zakres_PID.jpg

Przy okazji w polu Range masz podane wartości graniczne - przydaje sie podczas ustawiania potencjometrem np...
oczywiście tak samo - musisz nacisnąć "Write parameter" żeby się zapisało.

ps - resztę parametrów też tam znajdziesz, tylko akurat powyższą fotkę zrobiłem na swój użytek - kwestia znalezienia nazwy parametru i z czapki.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 13:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ok będę musiał tak zrobić...ale teraz nie mogę wgrać innego firmware ani nic innego... :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 401
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Odinstaluj MP, zrestartuj komputer, zainstaluj jeszcze raz najnowsze wydanie, podłącz kabel pod inny port USB i podłącz gołego APM-a.
Jeśli to nie zadziała to po podłączeniu APM-a wejdź w menadżer urządzeń i odinstaluj sterownik od APM-a, odlacz APM-a i wepnij jeszcze raz i niech sterownik się przeinstaluje. Jeśli to nie pomaga to podłącz go pod innego kompa. Jeśli to nie zadziała masz walnietego APM-a.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 13:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
szaman89 ale z kontrolerem się normalnie łącze i normalnie mogę go konfigurować!Problem pojawia się tylko poodczas wgrywania Firmware'u!

kuczy, niestety chyba nie tędy droga... nie mogę znaleźć PIDów do wersji 3.2.1, a jak zacząłem zmieniać to wyskakiwały jakieś ostrzeżenia że wartość poza granicą czy coś takiego :/

przy próbie wgrywania 3.1.5 wyskakuje taki komunikat: "This Board has been retired, Mission Planner this will upload the last available version to your board"


Ostatnio zmieniony niedziela 25 wrz 2016, 13:40 przez maxxxior, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 13:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 401
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
maxxxior pisze:
szaman89 ale z kontrolerem się normalnie łącze i normalnie mogę go konfigurować!Problem pojawia się tylko poodczas wgrywania Firmware'u!


Zrozumiałem co napisałeś wcześniej. Nadal uważam że ścieżka która Ci podałem jest adekwatna do Twojego problemu.

Edit: Taki napis właśnie powinieneś zobaczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 14:46 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
ok, udało się wgrać soft z innego PC, ale pojawił się następny problem :/
chciałem ustawić te parametry: https://github.com/diydrones/MinimOSD-E ... etting-APM żeby pokazywało wszystkie parametry na OSD. No i d**a, bo parametrów z sekcji SR0_xxxx nie chce zapisać do pamięci :/ po zapisaniu i ponownym połączeniu wracają stare wartości.... wrrrrrrr :/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 401
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Jak czyściłeś stary config? Wgrales najpierw arduplane a potem jeszcze raz arducopter? Jeśli wgrałeś arducopter na arducoptera to błąd.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: APM 2.6
Post: niedziela 25 wrz 2016, 20:20 
Offline

Rejestracja: wtorek 21 paź 2014, 16:12
Posty: 1018
Lokalizacja: Łódź
tak, pierw arduplane a później arducopter.
byłem na polu z wgranym nowym softem z defaultowymi PIDami ale coś nie chciał mi skalibrować ESC (FW 3.1.5 - po podłaczeniu drugi raz lipo z przepustnicą na FULL Throttle każde ESC pikło po kolei z odstępami ok 5sekund:/, następnie po normalnym podłąćzeniu kopter po próbie uzbrojenia pikał po 2 razy i nie chciał uruchomić silników :/) po uniesieniu quadem strasznie telepało, w trybie i stabilize i loiter :/ w wyniku logów brak :/

maxiiiijaki soft wgrać najlepiej do tego loga żeby sprawdzić PID'y co pisałeś wcześniej w podpunktach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1672 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.