Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 22 cze 2018, 12:28


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1678 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 112  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: APM 2.6
Post: czwartek 12 gru 2013, 18:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Jestem zielony w temacie Arduino. Czy ktoś mi pomoże jak włączyć PPM w tym ustrojstwie? Podobno dekoder jest na płycie już. Sygnał PPM z eLeReSa pędzę. Chyba wszędzie szukałem, ale nic nie znalazłem na ten temat. Help. Hilfe, Pomości :-)

EDIT: Poradziłem sobie :-) Zworka między pinami sygnałowymi 2 i 3. Po czym zabootować APM trzeba. Ech...Człowiek jak napisze to dopiero do mózgu dotrze informacja ;-)

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 12 gru 2013, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 07:14
Posty: 386
Lokalizacja: Poznań
Masz wszelkie info dostępne na stronie ArduCopter

_________________
ZMR-250 z NAZE32, DJI Phantom 3 Advanced, FY650 PIXHAWK, Turnigy 9X mod. ER9X z eLeReS + eLDisp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 12 gru 2013, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Tam wszelkie info odnosi sie do forum dyskusyjnych :-) Gdzieś na forum poczytałem że w starych APM trzeba było zworkę założyć miedzy wejściami i wtedy działac ma PPM. Zaczynam i czytam coraz więcej. Teraz stoje przed dylematem: dlaczego silniki nie startują pomimo ze regle zglaszają gotowosc do dzialania. Sprawdzam zabezpieczenia (brak fix GPS itp). Pewnie dojdę do tego. Mój pierwszy raz. :) Dzięki za pomoc.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 13 gru 2013, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 07:14
Posty: 386
Lokalizacja: Poznań
Jeśli masz włączony Pre-arm Safety Check a domyślnie tak jest to bez fixa i bez kalibracji koptera silników nie uruchomisz.

_________________
ZMR-250 z NAZE32, DJI Phantom 3 Advanced, FY650 PIXHAWK, Turnigy 9X mod. ER9X z eLeReS + eLDisp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 13 gru 2013, 09:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 lut 2013, 15:40
Posty: 116
Lokalizacja: Bielsko Biala/Dalian
Zworka PPM -> http://copter.ardupilot.com/wiki/connec ... nd-motors/

_________________
Pozdrawiam
Jacek

jacekwitalinski@gmail.com
www.photodrone.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 13 gru 2013, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Dzięki wielkie za linka. Zaraz z niego skorzystam co do innych tematów związanych z tym APM. Zworkowy problem rozwiązałem :D

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 13 gru 2013, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 08 lut 2013, 15:40
Posty: 116
Lokalizacja: Bielsko Biala/Dalian
Sparky pisze:
Dzięki wielkie za linka. Zaraz z niego skorzystam co do innych tematów związanych z tym APM. Zworkowy problem rozwiązałem :D


Sparky, uzywam APM juz 3 rok. Zaczynalem jak tylko wostal. To bardzo fajna platforma z dobrym wsparciem na diydrones.com

_________________
Pozdrawiam
Jacek

jacekwitalinski@gmail.com
www.photodrone.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 13 gru 2013, 16:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Tez mi się wydaje ze ma spory potencjał i dużą elastyczność. Teraz walczę z uruchomieniem silników. w test mode uruchamiają się, natomiast brak reakcji na trothle z apki. Apka skalibrowana i wszystkie joysticki pracują właściwie (w programie konfiguracyjnym). Szukam przyczyny braku reakcji.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 13 gru 2013, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Korci mnie żeby zrobić maszynkę na APM-ie. Widać że dopracowali soft.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 14 gru 2013, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 mar 2012, 07:14
Posty: 386
Lokalizacja: Poznań
shaggee buduj - warto :-)

_________________
ZMR-250 z NAZE32, DJI Phantom 3 Advanced, FY650 PIXHAWK, Turnigy 9X mod. ER9X z eLeReS + eLDisp


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 14 gru 2013, 16:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Właśnie buduję Tarota. Konstrukcja może być, aczkolwiek wydaje się być niedokładnie zrobiona (nieosiowośc otworów w dźwigarach głównych mocujących silniki.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 17 gru 2013, 23:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Czy ktoś wie gdzie kupić u nas w Polsce kabelek telemetrii do APM?

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 gru 2013, 00:07 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,

Ja też szukałem, wkońcu zrezygnowałem z tego złącza i przylutowałem normalne zwykłe piny serwowe w UART0 - tam spokojnie możesz podpiąć co chcesz.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 gru 2013, 00:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Właśnie szukam w TME, może tam mają. A jak nie to jeszcze na Wolumenie zerknę w RCS Elektroniks

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 18 gru 2013, 00:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
W TME i maritexie znajdziesz, szukaj rasteru 1.25 molexa. Pamiętaj że musisz osobno kupić konektory i zacisnąć na kable - zaciskarka do tego rozmiaru kosztuje krocie :)

Ja obszedłem całą giełdę elektroniczną koło GUSU i nikt nie miał :)

Jak dla mnie gra nie warta świeczki.

Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1678 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 112  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.