Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 sie 2019, 17:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 lip 2019, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 30
Lokalizacja: Nysa
Witam,
Mam tu dziwny przypadek. Chodzi o hexe na ramie DIY na kontrolerze MiniPix Radiolinka, która ma problemy ze stabilizacją.


A tu start bardziej agresywny (operuję tylko throttle):


Pytanie brzmi: czy uważacie, ze to może być sprawa źle ustawionych PIDów? Regle były synchronizowane wielokrotnie.
Samo grzebanie po PIDach niewiele mi dało- lamer jestem w tym temacie.
Dziwności dodaje tu fakt, że w necie znalazłem tylko jeden przypadek hexy na MiniPixie Radiolinka- u Szweda, i miał dokładnie takie same przypały:
https://www.youtube.com/watch?v=CZd8Tpdaop0
Gdzieś na grupach później twierdził, że MiniPix ma błąd i nie lata w konfiguracji hexa... Fakt, w necie znajduję tylko quady i samoloty.
I podobnie jak u niego, gdy przełożyłem ten FC do małego quada 250 (tylko FC, regle i silniki dałem inne) okazało się, ze wszystko jest OK, lata jak ta lala!
Jakieś wnioski?

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
uote="mikah007"]Jakieś wnioski[/quote]

Wstępnie wygląda na o wieeeeele za duże P.
Dasz screena swoich PIDow?

Ps - masz wgrany aktualny ArduCopter?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2081
A może spróbuj najpierw polatać bez grzebania w pidach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
maxiiii,

Chyba za późno - skoro już nagrzebał, to wątpię, że zapisał sobie "domyślne"

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Chyba za późno - skoro już nagrzebał, to wątpię, że zapisał sobie "domyślne"

A co za problem zrobic reset do domyslnych i porownac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
pawelsky pisze:
kuczy pisze:
Chyba za późno - skoro już nagrzebał, to wątpię, że zapisał sobie "domyślne"

A co za problem zrobic reset do domyslnych i porownac?



Niby żadnen - ale chyba restart przywraca wszystkie ustawienia - więc kalibracje radia, magnetometru itp itd... - jasne, że to w sumie tylko trochę do zmiany - ale mi chodziło o to aby spojrzeć co tam kolega ma namieszane, że buja i nie kontruje - oscylacje są coraz większe aż do kraksy

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2081
I nie da się zapisać wcześniejszych ustawień a potem je przywrócić poprawiając tylko pidy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7427
Lokalizacja: Polska
kuczy pisze:
Niby żadnen - ale chyba restart przywraca wszystkie ustawienia - więc kalibracje radia, magnetometru itp itd... - jasne, że to w sumie tylko trochę do zmiany

Kuczy, bujasz sie z tym pixem juz jakis czas i jeszcze nie odkryles opcji load/save parameters w mission planerze? :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 30
Lokalizacja: Nysa
PIDy mam domyslne- są tu ustawione dla 250tki. Nie mam nagrzebanych- jak nie poleciał gdy próbowałem zmieniać, to wróciłem do pierwotnych. Które wcześniej zapisałem :mrgreen:

Obrazek

Z firmwarem jest troche problem, bo MP jest brandowany od Radiolinka, soft idzie od nich z serwera. Obecnie najnowszy to v3.6.9hexa, ale po flashowaniu wyświetla mi sie wersja v3.5.7. Na tej wersji teraz lata bez problemów quad 250 (i na powyższych PIDach).
Miałem też podejrzenie, że rama jest niedokładnie wykonana (pierwsze próby cnc :oops: ) i może nie wystarczająco sztywna... Ale to chyba nie taki byłby efekt takiego błędu.
Aha, mam jeszcze zapisane gdzieś logi z tych kraks, może by pomogły we wnioskowaniu. Poszukać?

No to poszukam, są tu:
https://drive.google.com/drive/folders/1C62FblkJRuiNa-evKaPMWZdaVVhX2_kn?usp=sharing
Takie drobne wyjaśnienie- err radio2 wynika z tego, że po kraksach wyłączałem apke (nie wiedziałem jak rozbraja sie drania :oops: - teraz juz wiem)

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
mikah007, Cóż....... - w żaden sposób nie są one "domyślne" - tutaj masz PIDy jakie są na początku - po resecie ustawień w Mission Plannerze:

Default.jpg
Default.jpg [ 63.29 KiB | Przeglądany 245 razy ]


Polecam zamienić na te wartości - zwróć uwagę, że nie zmieniły się tylko P I D, ale również "Stabilize P"...
ps. to, że cokolwiek było w "250"-tce no sorry - trochę inne wymiary hexy, ilośc silników, ciąg, waga.... jakby były pidy "uniwersalne" to by ich nie trzeba było ustawiać.

domyślne PIDy to też nie jest lek na całe zło - są to jakieś opcje przy których większośc dronów nie spada jak twój - i od tego można zacząć.... - z tym, że jak nie wiesz jak i co to poczytaj albo w ostatecznosći spóbuj zrobić Autotune.
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia... mówisz, że masz ramę CNC, która pracuje... - i tak mnie naszło - jak masz zamocowanego Pixhawka? - jest on na podstawce antywibracyjnej, czy może na sztywno ?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 lip 2019, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 25 sie 2018, 08:06
Posty: 30
Lokalizacja: Nysa
Dzieki za PIDy, ustawie je w hexie, którą złoże na nowej ramie 550 (już mam w domu prezencik od majfriendow).
FC był wklejony na piance samoprzylepnej, która była w zestawie. Do nowej hexy kupiłem podstawkę na 4 wibroizolatorach.
Radiolink się chwali, że programowo tłumią wibracje- no nie wiem, czy rzeczywiście...

_________________
=============
Pozdr
MirekH, Nysa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.