Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 13 gru 2019, 09:03


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 06 cze 2019, 14:22 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1058
Lokalizacja: Toruń
Szukamy rozwiązania automatycznego rozkładania i składania podwozia. Nie chodzi nam o sytuację opisaną w wiki, gdy rozkłada się w trybie Land. Można to zrealizować na Arduino i czujniku odległości, ale lepiej by było użyć samego Pixawka.
Podłączanie sonara opisane jest np. tu: http://ardupilot.org/copter/docs/common-rangefinder-maxbotix-analog.html, tylko jak zmusić Pixhawka do rozłożenia/złożenia podwozia np. w wysokości 5m?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 14:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 178
Lokalizacja: Gdańsk
Przeciez pix sam rozklada podwozie gdy wrzucisz mu land ew mozesz tez sobie sterowanie podwoziem ustawic na ktorys z kanalow land gear


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 14:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9158
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Własnie kolega nie chce w trybie land, tylko z automatu przez sonar.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 178
Lokalizacja: Gdańsk
Ale po co? Jak zapoda se tfmini to pix bardzi ladnie laduje w land mode.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 15:37 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1058
Lokalizacja: Toruń
Wania pisze:
ustawic na ktorys z kanalow land gear

Właśnie chcę odzyskać jeden kanał, bo mam tylko 8.

Wania pisze:
Jak zapoda se tfmini

Rozwiniesz?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 178
Lokalizacja: Gdańsk
http://ardupilot.org/copter/docs/common ... lidar.html

Przy 5m jak wlaczysz land to sam laduje bez mrugniecia okiem. Sa dwie wersje tego tf mini, normalna uart i nowosc, na i2c ew mozna tez przez arduino wpiac przez i2c do pixa
https://discuss.ardupilot.org/t/how-to- ... -i2c/24403

U chinczykow mozna dosc tanio je wyrwac ew w PL i masz na drugi dzien
https://botland.com.pl/pl/skanery-laser ... t-12m.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 17:04 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1058
Lokalizacja: Toruń
Poczytam, ale jakoś land nie używaliśmy.
Jeśli bym miał podpinać to pod arduino, to na arduino już idzie zrobić automat bez konieczności podpinania i konfigurowania pixhawka.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 17:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 178
Lokalizacja: Gdańsk
Nie musisz podpina pod arduino, wpinasz pod serial i tyle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 19:14 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1058
Lokalizacja: Toruń
Tak, rozumiem. Piszę o przypadku użycia Arduino jako konwertera I2C.

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 07:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2054
Lokalizacja: Gdynia
labo, Kiedyś myślałem o czymś podobnym.. - ogólnie znalazłem tylko jeden problem, mianowicie - ląduję i podwozie jest rozłożone - tak jak być powinno.

Ale zanim zapakuję drona do auta to je składam, aby po prostu dron się zmieścił :D - w sumie teraz tak pomyślałem, że opcja z Arduino (jakieś Pro-Mini) byłaby całkiem spoko - po dodaniu przycisku ręcznego składania / rozkładania.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 07:29 
Offline

Rejestracja: sobota 04 gru 2010, 21:19
Posty: 1058
Lokalizacja: Toruń
kuczy pisze:
Ale zanim zapakuję drona do auta to je składam, aby po prostu dron się zmieścił :D

Mamy to samo choć to tylko F550. :D

kuczy pisze:
- w sumie teraz tak pomyślałem, że opcja z Arduino (jakieś Pro-Mini) byłaby całkiem spoko - po dodaniu przycisku ręcznego składania / rozkładania.

Wiesz co? To nie taka zła koncepcja. Tyle, że nasza maszyna już tyle waży, że bym wolał ani grama nie dokładać ponad niezbędne i mam nadzieję, że uda się to rozwiązać inaczej.

Tak się mówi, ale kabelek do zasilania, kabelek do serw, kabelek do wyłącznika, wyłącznik, Arduino, czujnik i już ileś gram więcej, i jeszcze mocowanie tego wszystkiego. :( Niestety przerobiliśmy to budując koptera i "spuchł" nam za bardzo.


Właśnie, a jak to ma rozwiązane Kolega Wania? Jak składasz nogi do transportu?

_________________
Modelarstwo lotnicze Toruń


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 07:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sie 2018, 18:23
Posty: 178
Lokalizacja: Gdańsk
przerobilem HeXe na parasol wiec jak laduje to skladam ramiona w dol a nogi zostaja jak sa
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.