Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 04 lip 2020, 11:29

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 01 lip 2020, 12:54 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
Witam:
Bardzo proszę o pomoc w wyborze jakiejś niedrogiej ładowarki do ładowania pakietów li ion.
Mam następujące pytanka:
- chcę zbudować baterię z ogniw 18650 3S10P (20000 lub 30000 mAh), jak ją ładować (czy wydajność prądowa ogniwa ma znaczenie 10A czy 20A)?
Jaki prąd będę potrzebował? 1C=20A czy możne być mniej?
Może lepszym rozwiązaniem będzie budowa pakietu 3S4P - 3 szt. i podłączanie ich równolegle do pracy
Czy któraś z ładowarek się nada?
SkyRC B6 Lite 13A / 220W
SkyRC iMAX B6 V2
SkyRC S60 60W 6A
VOLTCRAFT VC-9367075
EV-PEAK Ładowarka C1-XR 100W 10A 12-230V
Czy ładowanie pakietu 3P1S z ogniw typu A123 AMP26 będzie wyglądało tak samo i któraś z ładowarek się nada? Czy takie ogniwa wysoko prądowe można ładować mniejszym prądem? Jakim prądem ładować takie ogniwo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 44
Lokalizacja: Mielec, Dębica
A do czego będziesz wykorzystywał tę budowaną baterię?

_________________
Twin Star 2, Easy Glaider 4 Spektrum DX9 - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 13:11 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
Bateria ma zasilać model dość dużego statku (ok. 120 cm długości). Pobór prądu to ok 15 - 20A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 44
Lokalizacja: Mielec, Dębica
A czy to pobór max. czy średni?

_________________
Twin Star 2, Easy Glaider 4 Spektrum DX9 - OSD+AP+GS by PitLab, Fox 1.2, eLeReS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 15:11 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
Jest to pobór przy maksymalnych obrotach silników. Czy zawsze będzie używane ciężko powiedzieć wszystko zależy od fal jakie będą na wodzie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 17:44 
Offline

Rejestracja: wtorek 19 sty 2016, 21:02
Posty: 64
Lokalizacja: Malbork
Zalecił bym użycie BMS, bo do tak relatywnie niewielkiego zapotrzebowania na prąd nie wyjdzie to drogo. Mógł byś do tego zaoszczędzić na ładowarce i kupić taką bez balancera.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 17:56 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
O BMS to wiem tylko myślałem o takim podłączeniu.
Do ładowania BMS jest pominięty. Lepiej korzystać z balanser w ładowarce czy na płytce z BMS?
Wiem już że schemat jest źle narysowany. Tam gdzie do płytki BMS wchodzi + i - pakietu ma być podłączony odbiornik


Screenshot_20200701_185443.jpg
Screenshot_20200701_185443.jpg [ 141.15 KiB | Przeglądany 147 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 18:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 631
Lokalizacja: łódzkie
Nie kombinuj... Kup normalną i przede wszystkim sprawdzoną ładowarkę modelarską. BMS-y średnio się sprawdzają... Zrób lub zleć zrobienie pakietu 3s10p. Użyj ogniw o pojemności 3500mAh 10A. Teoretycznie ciągły prąd rozładowania takiego pakietu wynosi 100A, ładowania pakietu 17,5A, pojemność 35Ah. Koszt ok 600pln.

_________________
Taranis 9XD, eLeRes, GS, OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Talon.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 18:19 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
Ale czy baterii do pracy z obciążeniem nie powinienem mieć podłączonej przez BMS?
Do ładowania baterię chce podłączać do lawowarki modelarskiej z balanserem. Paliet potrafię sobie zrobić sam tylko prąd ładowania trochę mi komplikuje sprawę. To 17,5A to jest 0.5C? Tak
Co z ogniwami typu A123 AMP26 można je kupić w dobrej cenie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 18:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 17 gru 2012, 22:07
Posty: 631
Lokalizacja: łódzkie
grzesiekcichy pisze:
Ale czy baterii do pracy z obciążeniem nie powinienem mieć podłączonej przez BMS?
Do ładowania baterię chce podłączać do lawowarki modelarskiej z balanserem. Paliet potrafię sobie zrobić sam tylko prąd ładowania trochę mi komplikuje sprawę. To 17,5A to jest 0.5C? Tak
Co z ogniwami typu A123 AMP26 można je kupić w dobrej cenie.


BMS to taki rodzaj balansera... 0,5C to maksymalny prąd ładowania. Im "słabsza" ładowarka tym dłuższy czas ładowania pakietu. Bateria do pracy podłącza się tylko do wtyczki prądowej.

_________________
Taranis 9XD, eLeRes, GS, OSD i AP by Zbig & Pitlab, FOX 800 1,2GHz, Talon.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2020, 18:49 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
To co mi zabezpieczy baterię przed nadmiernym rozładowaniem?
Nie takie zadanie ma spełniać ten
układ


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2020, 19:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3545
Lokalizacja: Strefa G
Regulator powinien przestać obracać silnikiem w momencie kiedy zasilanie zejdzie poniżej ustawionego progu. Chociaż średnio jak by Ci regulator czy BMS odciął baterię kiedy łódka na środku jakiegoś zbiornika wodnego.

Osobiście polecam Ci tą ładowarkę:

https://hobbyking.com/en_us/0620-20a-30 ... ion-2.html

Będziesz mógł ładować tą baterię prądem 20A. Więc w teorii naładuje Ci się w 1h a w praktyce pewnie w 1,2h.

BTW. Mieszkamy od siebie 30minut drogi samochodem ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Ostatnio zmieniony czwartek 02 lip 2020, 20:05 przez toretto1995, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 02 lip 2020, 20:03 
Offline

Rejestracja: sobota 26 wrz 2015, 18:29
Posty: 41
Lokalizacja: Włoszczowa
Wiem że jest taka możliwość i będzie zasilanie awaryjne.
Prąd 20A to max. mojego zasilacza. Już mi podrzucono pomysł na ładowarkę ToolkitRC M8S tylko muszą ją znaleźć PL. Nie zależy mi na aż tak szybkim ładowaniu :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.