Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=6&t=9906
Strona 39 z 40

Autor:  miś [ piątek 20 lip 2018, 13:41 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Być może same serwo też trzeba przeprogramować...
Co do używania trackera bez TX - nie da się. To jest część całego systemu i musi współpracować z TX i RX.

Autor:  pepis85 [ piątek 26 kwie 2019, 19:10 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Witam, Pany przypomnijcie mi co to było jak przy włączonym trackerze odpale aparaturę to tracker piszczy co chwilę 3 sygnałami? Kurcze zapomniałem o co chodzi bo dawno nie odpalałem tego ;-) pozdro.

Autor:  rc.fpv.poland [ piątek 20 wrz 2019, 09:28 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Co jeśli na CH6 zrobi się zwarcie? Czy to wyjście sygnałowe jest jakoś chronione?

Autor:  marbalon [ piątek 20 wrz 2019, 09:34 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Rezystor 1k na każde wujście.

Autor:  rc.fpv.poland [ piątek 20 wrz 2019, 16:49 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Dzięki :) Mam jeszcze taki problem że tracker śledzi antenę w azymucie a w elevatorze nie.

W azymucie są przyciski sterowania. Szybko wychwyciłem że potrzebny jest revers. W elevatorze jak to sprawdzić?

-------

- w Trackmyrc2 pokazuje fix 2D przy kilkunastu satelitach.
- w ap miałem ustawiony fix przy 5 a w trackerze przy 8 satelitach, zmieniłem na 8 i 8
- dałem rewers na elevatorze trackera
-telemetria puszczona przez uart. Tx na wyższej mocy powoduje zakłucenia telemetrii i trzęsawkę trackera. Wina przewodów (nie ekranowane, skręcone) czy czegoś innego?

Jutro testy :)

Autor:  marbalon [ piątek 20 wrz 2019, 18:58 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

rc.fpv.poland pisze:
-telemetria puszczona przez uart. Tx na wyższej mocy powoduje zakłucenia telemetrii i trzęsawkę trackera. Wina przewodów (nie ekranowane, skręcone) czy czegoś innego?


Możesz dać ekranowanie ale nawet tanie serwa MG995 jakie miałem śmigają bez problemu bez żadnych ekranów itp.

Autor:  rc.fpv.poland [ piątek 20 wrz 2019, 20:59 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Im bliżej antena tx trackera tym gorzej. To nie wina przewodu uart. Albo serwa (nie skręcone przewody serw), albo rx. Sprawdzę jutro i to poprawię.

-----

Początek był zachęcający. Tracker poprawnie zapisał bazę, potem AP to samo, 8 satelit. Tracker na ziemi podąża za samolotem (w azymucie, elevator ani drgnie). To samo podczas lotu. Później jakby tracker bardzo odpłynął, nie celował już w samolot.

-zapomniałem uruchomić trackmyrc2, ale z tego co pamiętam to pokazywał przeważnie fix 2D, ale wysokość pokazywał dobrze. Czy to może być problem?
-teraz znowu zmieniłem revers na elevator, mam nadzieję że to był problem z zapisem bazy (różna ilość satelit do fixa ap i tracker).
-elevatorem można sterować z aparatury przed załączeniem zasilania w samolocie

-------

15-20 satelit i na trackmyrc2 cały czas pokazuje Fix 2D. Tracker śledzi tylko w azymucie.

Gps kupiony razem z eleresem, opisany KFC.

Na ziemi azymut ładnie śledzi samolot. W powietrzu jednak się gubi. Elevator ani drgnie. Może zakłucenia od rx eleres (telemetria)? Jaka jest minimalna odległość od anteny?

-----

Antena eleresa była zbyt blisko gps. Łapie już fixa 3D.

-----

Tracker działa :)

Autor:  kola-83 [ wtorek 30 cze 2020, 21:45 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Witam,

próbuję uruchomić tracker. Niestety nie działa najważniejsza funkcja - śledzenie :-/ .

Po uruchomieniu trackera zgodnie z kolejnością i zaleceniami świeci się się tylko czerwona lampka - tracker ma kontakt tylko z aparaturą.
Oczywiście całą procedurę ustawiania zakresów przeprowadziłem.

Za chiny ludowe nie jestem w stanie wymusić, aby "ruszył".

W samolocie mam Matek f405 wing (iNAV) + eleres mini.
W trackerze mam Eleresa v2
jako Tx mam Eleresa MOD
(wszystkie mają najnowsze wersje oprogramowania jakie są dostępne)

Tak wyglądają moje obecne ustawienia z eleresa mini w samolocie. Może ktoś zauważy gdzie popełniłem błąd.
Obrazek

A może w FC muszę coś ustawić?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Piotr

Autor:  rycerz100 [ wtorek 30 cze 2020, 22:57 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Daj mu szansę a pewnie zadziała ;)

Obrazek

Autor:  kola-83 [ środa 01 lip 2020, 11:51 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

rycerz100 pisze:
Daj mu szansę a pewnie zadziała ;)

Obrazek



Dzięki, dam mu szanse :-) .
Pytane co mam wybrać w okienku Telemetry option:
1. Simple
2. GPS parser + okienko autodetect GPS baud (ale to chyba tylko wtedy gdy odbiornik podłączony jest bezpośrednio do GPS)
3. Multiwii - to raczej nie
4. Mavlink parser też raczej nie

Pozdrawiam
Piotr

Autor:  wiesiek_kr [ środa 01 lip 2020, 12:03 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Z tego co widzę to masz wgrany soft RX, a moim zdaniem do sterowania trackerem powinniśmy mieć wgrany soft AT ( Antenna Tracker ), ale ja się nie znam

Autor:  kola-83 [ środa 01 lip 2020, 12:09 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

wiesiek_kr pisze:
Z tego co widzę to masz wgrany soft RX, a moim zdaniem do sterowania trackerem powinniśmy mieć wgrany soft AT ( Antenna Tracker ), ale ja się nie znam


Masz racje. I tak jest - w antenie mam soft AT.
Screen jest zrobiony z konfiguratora podłączonego do eleresa mini który robi za odbiornik w samolocie.

Autor:  wiesiek_kr [ środa 01 lip 2020, 12:22 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

ok :)

Autor:  rycerz100 [ środa 01 lip 2020, 21:24 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Misiek w pierwszym poście napisał

"W odbiorniku eLeReS'a (w modelu) GPS może być podłączony na kilka sposobów.
Jeśli będziemy używać GPS'a tylko do telemetrii i do trackera, a więc nie mamy już w modelu żadnego GPS'a, to potrzebny jest GPS na chipsecie MTK (np mój, Remzibiego, Pitlaba), i podłączamy go do eleresa TAK: GND-GND RX-TX, TX-RX, VCC do +5V dostępnego na środkowych stykach złącz do serw.
Jeśli mamy już w modelu GPS'a podłączonego do OSD czy autopilota, to po prostu bierzemy dodatkowy kabelek, podłączamy go do linii TX GPS'a (równolegle z istniejącym połączeniem z GPS do autopilota), a z drugiej strony wtykamy go do pinu RX w eleresie. W ten sposób można używać GPS'y NMEA (np MTK), ubloxy lub specjalizowane MTK z autopilota APM.
W ustawieniach RX eLeRes włączamy telemetrie, zaznaczamy GPS parser, i w przypadku odbiornika GPS podłączonego wprost do eLeReS'a załączamy "autodetect GPS speed". W drugim przypadku (podkradanie sygnału z innego systemu np autopilota) WYŁĄCZAMY "autodetect GPS speed", a prędkość UARTA w eleresie ustawiamy na taką na jakiej gada GPS z autopilotem czy OSD. Musimy ją znać. Jak nie znamy, to trzeba próbować po kolei wszystkich wartości, i patrzeć czy tracker zaczyna działać po złapaniu FIX'a (lub czy pokazują się dane z GPS'a na eLDispie). W sofcie trackera od 1.22h widać po zielonej diodzie na eleresie czy model nadaje dane z GPS. Jak zielony led się tylko jarzy - są dane z modelu, ale nie ma w nich pozycji GPS, czyli GPS nie współpracuje prawidłowo z odbiornikiem. Jak się świeci mocno, to wszystko jest OK, i odbiornik widzi GPS'a.

Autor:  miś [ czwartek 02 lip 2020, 20:46 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Mając w modelu FC z iNav można skonfigurować w nim telemetrie MSP lub LTM i przesłać ją do odbiornika eLeReS. Wtedy w eleresie ustawiamy parser telemetrii na Multiwii, a przesyłaniem danych z GPS zajmuje się iNav.

Strona 39 z 40 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/