Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=6&t=9906
Strona 37 z 40

Autor:  miś [ czwartek 25 sty 2018, 14:22 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Najprawdopodobniej w tym GY87 jest kompas QMC5883 a nie HMC5883. I dla tego nie chce działać.
Daj mi na PW swojego maila to Ci poślę testową wersję softu przystosowaną do QMC5883. Powinno zadziałać.

Autor:  Henryk_s [ czwartek 25 sty 2018, 14:41 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

miś pisze:
Najprawdopodobniej w tym GY87 jest kompas QMC5883 a nie HMC5883. I dla tego nie chce działać.
Daj mi na PW swojego maila to Ci poślę testową wersję softu przystosowaną do QMC5883. Powinno zadziałać.


Pamiętasz Romku, u mnie też nie chodziło na żadnym sofcie. Zmieniłem układ na właściwy i poszło od razu.

Autor:  lgojniczek [ czwartek 25 sty 2018, 14:47 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Henryk_s pisze:
miś pisze:
Najprawdopodobniej w tym GY87 jest kompas QMC5883 a nie HMC5883. I dla tego nie chce działać.
Daj mi na PW swojego maila to Ci poślę testową wersję softu przystosowaną do QMC5883. Powinno zadziałać.


Pamiętasz Romku, u mnie też nie chodziło na żadnym sofcie. Zmieniłem układ na właściwy i poszło od razu.


Wersja trackera 180* (tylko z kompasem) działa na testowej wersji softu z układem QMC5883

Autor:  miś [ czwartek 25 sty 2018, 16:25 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Tak Heniu, pamiętam. Potem coraz częściej zaczęły się pojawiać płytki z QMC zamiast HMC i w końcu udało mi się dodać support dla chipów QMC.
Tyle że ta wersja softu jeszcze nie jest "oficjalna".

Autor:  maxiiii [ piątek 02 lut 2018, 11:46 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Od znajomego dostałem uszkodzony odbiornik. Uszkodzony jest moduł. Z racji tej, że nie używam takiego linku a mam nie dokończony projekt trackera czy mogę używać ten odbiornik jako płytka sterująca do trakera. Czy jest możliwośc podania bezpośrednio telemetrii mavlinka bez konwersji eleres na port serial.
Czy istnieje jakakolwiek możliwość wysterowania takiego trackera bez linku eleresa?

Autor:  miś [ piątek 02 lut 2018, 13:57 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Nie. To pracuje tylko z linkiem eleres.

Autor:  Kamiloo [ poniedziałek 05 lut 2018, 15:58 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?

Autor:  lgojniczek [ poniedziałek 05 lut 2018, 16:09 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Jaki masz kontroler w modelu? Pixhawk?

Autor:  arek2081 [ poniedziałek 05 lut 2018, 17:36 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Pewnie za blisko trackera jesteś i przez to te cyrki, proponuje odejść dalej, około 200m i wtedy spróbować.

Autor:  Kamiloo [ poniedziałek 05 lut 2018, 18:00 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

lgojniczek pisze:
Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Jaki masz kontroler w modelu? Pixhawk?


W środku kfc32 ftb v1.

arek2081 pisze:
Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Pewnie za blisko trackera jesteś i przez to te cyrki, proponuje odejść dalej, około 200m i wtedy spróbować.


Jutro pobiegam z nim po polach i zobaczę czy coś się zmieniło.

Autor:  miś [ poniedziałek 05 lut 2018, 19:23 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Dokładnie, błąd pozycji GPS powoduje takie cyrki jak jesteś blisko bazy. No i jeszcze jedno. Jak zapisałeś Fix'a z modelem leżącym parę metrów od trackera, to miejsce modelu jest punktem bazy, i jak będziesz przechodził pomiędzy statywem a punktem zapisu bazy to na 100% antena przekręci się w drugą stronę.

Autor:  daniellol [ środa 07 lut 2018, 18:13 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Ja mam taki problem właściwie potrzebę :) Mam eleres tracker w jednej puszce z retransmisją frsky 2.4GHz i video. Kładę jedną skrzynkę na samochód i aparaturę na szyję i super, tylko mam dwie anteny. Jedna do trackera a druga do modułu retransmisji 2.4GHz eleres. Z jedenj anteny chciałbym zrezygnować tylko, że w module nadawczym eleres jest ustawiona telemetria sport :( Tracker jej niestety nie łyka. Miś czy jest jakaś szansa na dorobienie takiego bajeru w trackerze, żeby łykał sport. Może zdradzisz jakie ramki trzeba do trackera wpuścić po RX żeby działał, to sobie może na własną rękę machnę jakiś paraser :)

Autor:  miś [ środa 07 lut 2018, 20:39 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

To machnij konwerter z telemetrii eleresa na S.Port. Jedno i drugie gada na 57600 baud więc jednym uartem z arduino pogonisz.

Autor:  Kamiloo [ czwartek 08 lut 2018, 00:07 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

A więc tak, zrobiłem kilka testów i nadal się z tym męczę. Dwie lokalizacje daleko w polach. Za każdym razem odszedłem na jakieś 50-80m, zmieniałem pozycję i nic. Tracker albo źle celuje w azymucie, albo totalnie głupieje i wykonuje powolne obroty. Ponowny zapis bazy nic nie zmienia, na track my rc poprawnie pokazuje ruch samolotu względem trackera. Gdyby to był lekki błąd to bym olał, ale w moim przypadku całkowicie nie kuka, jakieś pomysły? Czy może temu być winny ten nieszczęsny QMC?

Autor:  rychoo [ niedziela 11 lut 2018, 09:25 ]
Tytuł:  Re: Jak z eLeReSa zrobić tracker do anteny

Czy tracker w wersji z IMu potrafi działać w trybie zwykłym tzn w zakresie 180/360 po odhaczeniu opcji w konfigiratorze? Żeby w razie gdy latamy obok 250tek nie być zdanym na przypadkowe strzały z 5.8ghz i podłączyć się kabelkiem do trackera?

Strona 37 z 40 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/