Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 lip 2019, 04:36


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 25 sty 2018, 14:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9186
Lokalizacja: Bytom
Najprawdopodobniej w tym GY87 jest kompas QMC5883 a nie HMC5883. I dla tego nie chce działać.
Daj mi na PW swojego maila to Ci poślę testową wersję softu przystosowaną do QMC5883. Powinno zadziałać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 14:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 10:57
Posty: 546
Lokalizacja: Świętochlowice
miś pisze:
Najprawdopodobniej w tym GY87 jest kompas QMC5883 a nie HMC5883. I dla tego nie chce działać.
Daj mi na PW swojego maila to Ci poślę testową wersję softu przystosowaną do QMC5883. Powinno zadziałać.


Pamiętasz Romku, u mnie też nie chodziło na żadnym sofcie. Zmieniłem układ na właściwy i poszło od razu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 14:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 347
Lokalizacja: Ustroń
Henryk_s pisze:
miś pisze:
Najprawdopodobniej w tym GY87 jest kompas QMC5883 a nie HMC5883. I dla tego nie chce działać.
Daj mi na PW swojego maila to Ci poślę testową wersję softu przystosowaną do QMC5883. Powinno zadziałać.


Pamiętasz Romku, u mnie też nie chodziło na żadnym sofcie. Zmieniłem układ na właściwy i poszło od razu.


Wersja trackera 180* (tylko z kompasem) działa na testowej wersji softu z układem QMC5883

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 16:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9186
Lokalizacja: Bytom
Tak Heniu, pamiętam. Potem coraz częściej zaczęły się pojawiać płytki z QMC zamiast HMC i w końcu udało mi się dodać support dla chipów QMC.
Tyle że ta wersja softu jeszcze nie jest "oficjalna".

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 11:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 2051
Od znajomego dostałem uszkodzony odbiornik. Uszkodzony jest moduł. Z racji tej, że nie używam takiego linku a mam nie dokończony projekt trackera czy mogę używać ten odbiornik jako płytka sterująca do trakera. Czy jest możliwośc podania bezpośrednio telemetrii mavlinka bez konwersji eleres na port serial.
Czy istnieje jakakolwiek możliwość wysterowania takiego trackera bez linku eleresa?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 02 lut 2018, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9186
Lokalizacja: Bytom
Nie. To pracuje tylko z linkiem eleres.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 15:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 16:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 347
Lokalizacja: Ustroń
Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Jaki masz kontroler w modelu? Pixhawk?

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 17:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 915
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Pewnie za blisko trackera jesteś i przez to te cyrki, proponuje odejść dalej, około 200m i wtedy spróbować.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 18:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
lgojniczek pisze:
Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Jaki masz kontroler w modelu? Pixhawk?


W środku kfc32 ftb v1.

arek2081 pisze:
Kamiloo pisze:
Dzięki raz jeszcze Miś za soft, wszystko śmiga. Mam za to lekki problem z celowaniem, póki co z braku czasu test tylko w ogrodzie.
Odpalam apke, potem tracker i na końcu model. Łapie fixa no to naciskam zapis bazy i zaczynam test celowania. Chodząc z modelem czasem antena obraca się dobrze, czasem robi niepotrzebny obrót a czasem celuje w przeciwną stronę.
Co może być przyczyną? Powtórzyć test gdzieś na polach?


Pewnie za blisko trackera jesteś i przez to te cyrki, proponuje odejść dalej, około 200m i wtedy spróbować.


Jutro pobiegam z nim po polach i zobaczę czy coś się zmieniło.

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 05 lut 2018, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9186
Lokalizacja: Bytom
Dokładnie, błąd pozycji GPS powoduje takie cyrki jak jesteś blisko bazy. No i jeszcze jedno. Jak zapisałeś Fix'a z modelem leżącym parę metrów od trackera, to miejsce modelu jest punktem bazy, i jak będziesz przechodził pomiędzy statywem a punktem zapisu bazy to na 100% antena przekręci się w drugą stronę.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 25 lip 2014, 11:01
Posty: 193
Lokalizacja: Oborniki Wlkp
Ja mam taki problem właściwie potrzebę :) Mam eleres tracker w jednej puszce z retransmisją frsky 2.4GHz i video. Kładę jedną skrzynkę na samochód i aparaturę na szyję i super, tylko mam dwie anteny. Jedna do trackera a druga do modułu retransmisji 2.4GHz eleres. Z jedenj anteny chciałbym zrezygnować tylko, że w module nadawczym eleres jest ustawiona telemetria sport :( Tracker jej niestety nie łyka. Miś czy jest jakaś szansa na dorobienie takiego bajeru w trackerze, żeby łykał sport. Może zdradzisz jakie ramki trzeba do trackera wpuścić po RX żeby działał, to sobie może na własną rękę machnę jakiś paraser :)

_________________
Sky Surfer 1400, eLeReS v2 i eLeReS max :), S500 na KFC32FTB, FOX800,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 lut 2018, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9186
Lokalizacja: Bytom
To machnij konwerter z telemetrii eleresa na S.Port. Jedno i drugie gada na 57600 baud więc jednym uartem z arduino pogonisz.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 lut 2018, 00:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
A więc tak, zrobiłem kilka testów i nadal się z tym męczę. Dwie lokalizacje daleko w polach. Za każdym razem odszedłem na jakieś 50-80m, zmieniałem pozycję i nic. Tracker albo źle celuje w azymucie, albo totalnie głupieje i wykonuje powolne obroty. Ponowny zapis bazy nic nie zmienia, na track my rc poprawnie pokazuje ruch samolotu względem trackera. Gdyby to był lekki błąd to bym olał, ale w moim przypadku całkowicie nie kuka, jakieś pomysły? Czy może temu być winny ten nieszczęsny QMC?

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 11 lut 2018, 09:25 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 150
Czy tracker w wersji z IMu potrafi działać w trybie zwykłym tzn w zakresie 180/360 po odhaczeniu opcji w konfigiratorze? Żeby w razie gdy latamy obok 250tek nie być zdanym na przypadkowe strzały z 5.8ghz i podłączyć się kabelkiem do trackera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.