Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 07:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 558 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 paź 2017, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Zrobiłem sobie nowy tracker z imu i kompasem. Po podłączeniu do GUI widać że kompas pracuje bo wartości się zmieniają, a w okienku "gyro" jest wartość -4 i nie zmienia się podczas poruszania trackera, tak ma być czy powinno się coś zmieniać podczas poruszania glowicy? W okienku suma również​ zmieniają się wartości podczas poruszania.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 18:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Nie jest dobrze.
Jeśli GyroError rośnie to IMU jest źle podłączone.
Jeśli GyroError jest cały czas na 0 a wartość z Gyro się nie zmienia przy ruszaniu płytką IMU to gyro jest padnięte (uszkodzone mechanicznie).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 19:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
miś pisze:
Jeśli GyroError jest cały czas na 0 a wartość z Gyro się nie zmienia przy ruszaniu płytką IMU to gyro jest padnięte (uszkodzone mechanicznie).


Dokładnie ta opcja, dodam tylko że jak odłączenie imu i zostaje sam kompas to wskazania z kompasu równie przestaja działać, no nic dam inne imu jak znajdę i sprawdzę

Edit: jakie wartości powinien przyjmować parametr gyro podczas poruszania.

Edit: Ok, działa, całego imu nie znalazłem ale znalazłem sama kość mpu, po przelutowaniu działa poprawnie i wartość gyro zaczęła ładnie się zmieniać.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 paź 2017, 19:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Problemów ciąg dalszy, niby w GUI wszystko działa, automatyczna kalibracja kompasu idzie ale traker tak skokowo się obraca i nie wiem czy tak ma być.
Problem przedstawiają filmy, kręcąc statywem w lewo antena trzyma punkt, kręcąc w prawo już nie, idzie ze statywem jakieś 40 stopni i dopiero zaczyna trzymać punkt.


Podczas uruchamiania też jest problem bo gdy ustawie go w lewo to po zazbrojeniu północ jest lekko przesunięta niż gdy był ustawiony w prawo przed zazbrojeniem.


I następna ciekawostka, traker w jedną stronę można przekręcić mimo że jest podłączony i skalibrowany.


Co może być problemem? Podejrzewam serwo ale nie jestem pewien, serwo jest nowe, przerobiłem je na 360 w taki sposób że wywaliłem potencjometr na zewnątrz i ustawiłem nim taką wartość żeby serwo nie kręciło się gdy drążek w aparaturze jest na środku.

Na zlocie w Konarzynach widziałem jak jeden z kolegów pokazywał jak działa traker i po podniesieniu i kręceniu statywem w prawo i lewo antena idealnie trzymała punkt, a tutaj daleko do tego.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 paź 2017, 00:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
1. Zakłócenia kompasu jakimś metalowym przedmiotem
2. Pochylanie statywu po podniesieniu powodują dość spore zmiany w odczycie z kompasu. Była uwaga żeby tracker stawiać poziomo.
3. Krzywo zamontowana płytka z kompasem da ten sam efekt.
4. Albo kiepskie serwo albo źle dobrany gain dla serwa azymutu (gain ma wpływ na dokładność ustawiania, z tego co pamiętam), a nie tylko na kierunek pracy serwa azymutu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 paź 2017, 18:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
miś pisze:
1. Zakłócenia kompasu jakimś metalowym przedmiotem


Kompas w miejscu przeznaczenia, nie wkręcałem nawet śrub które są nieopodal. Zresztą wydaje mi się że o ile były by zakłócenia to jedynie nie precyzyjnie ustawił by się na północ ale działać dalej powinien poprawnie.

miś pisze:
Pochylanie statywu po podniesieniu powodują dość spore zmiany w odczycie z kompasu. Była uwaga żeby tracker stawiać poziomo.

Ok, tu racja ale robiłem testy z wypoziomowanym trakerem i bez zmian.

miś pisze:
Krzywo zamontowana płytka z kompasem da ten sam efekt.

Ta opcja odpada, jest na pewno prosto.

miś pisze:
Albo kiepskie serwo albo źle dobrany gain dla serwa azymutu (gain ma wpływ na dokładność ustawiania, z tego co pamiętam), a nie tylko na kierunek pracy serwa azymutu.


Na innym serwie bez zmian, jaki powinien być gain ?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 paź 2017, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
arek2081 pisze:
Na innym serwie bez zmian, jaki powinien być gain ?
Tu musiałby się wypowiedzieć Marbalon, bo filozofia i implementacja wersji 360 stopni z IMU to jego dzieło.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 19:04 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 411
Lokalizacja: Kraków
Może Ci pomoże screen z configa. Wszystko wykonane i ustawione Przez Marbalona - działa bez żadnych poprawek :)
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 21:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Dzięki Wiesiek, ale cos chyba się źle wstawiło.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 21:29 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 411
Lokalizacja: Kraków
Ja wszystko widzę. Jeden screen, gain na max


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
wiesiek_kr pisze:
Ja wszystko widzę.

Widzisz tylko dlatego że masz zdjęcie na swoim google i jesteś zalogowany. Dodaj zdjęcie przez forum skoro już działa, opcja dostępna przy pełnym edytorze ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 paź 2017, 22:27 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 411
Lokalizacja: Kraków
https://photos.app.goo.gl/dXWNiEEjG1F1BziM2


A bo ja stary jestem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 paź 2017, 07:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Dzięki Wiesiek, a powiesz mi jeszcze jakie masz serwa?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 paź 2017, 07:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 411
Lokalizacja: Kraków
Cały tracker jest produkcji Marbalona - taki włóż baterię i lataj :).
Albo tu Marcin opisze typ serwa, albo jak mi da info to napiszę:)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 paź 2017, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4037
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
MG995, ale to nie są najlepsze serwa na świecie... ot tanie, dostępne i działają ;-)

Można by poszukać jakieś inne 50gramowe. Kiedyś fajne miałem z RCTimer... ale nie pamiętam już symbolu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 558 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.