Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 lut 2017, 17:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 498 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 25 wrz 2016, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Mam pytanie do Ciebie Miś. Mam mechanikę z serwami 360 (bez potencjometrów) z trybami dającymi przełożenie około 1:2. Czy jest możliwe przerobienie softu by czytał info z czujnika IMU (kompas plus accel+gyro) z częsci zamocowanej na antenie (ruchomej) oraz czytanie info z czujnika mag zamocowanej na podstawie ruchomej i odpowiednie automatycznie skalibrowanie trakera? Generalnie czujniki przyspieszenia zamocowane przy antenie dawałyby informację o położeniu kątowym anteny względem ziemi a czujnik maga na podstawie ruchomej informację o położeniu względem północy. Jestem żywo zainteresowany tym rozwiązaniem. Czekam na info. Jeśli jest to opcja na którą nikt inny nie czeka to czekam na info na priv ile by kosztowało sfinansowanie tych działań. Pozdro.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 10:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8739
Lokalizacja: Bytom
Sparky, Oba czujniki dajesz na części ruchomej, i nic więcej nie potrzebujesz. W eleresie zaznaczasz "continuous rotation with IMU" i tracker wie w którą stronę świata jest w danym momencie obrócony, oraz przy okazji MAG koryguje dryf żyroskopu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 11:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9583
Lokalizacja: Mikoszewo
Errm....odnoszę wrażenie że koledze chodzi o przypadek gdy OBA serwa są klasy 360, stąd pomysł z rozdzieleniem czujników.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Dokładnie. Chodzi mi o przypadek obu serw klasy 360. Mam dzięki temu odpowiednie przełożenie z serw na mechanizm anteny i odpowiednią siłę działania.
Edit:
Generalnie o ile azymut jest automatyczny o tyle elewacja pozbawiona jest na daną chwilę czujników położenia. Zamontowanie akcelerometrów pozwoli na znalezienie aktualnej pozycji w tej płaszczyźnie.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 19:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8739
Lokalizacja: Bytom
Nie do zrobienia. Za dużo potrzeba obliczeń aby liczyć wszystkie osie, a w procku pamięć prawie pełna.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Dzięki za info. Czyli trzeba Ardu na pokład wrzucić i oprogramować. Szukam zatem programisty do tego. Podejmiesz się? :-)
Edit:
A wyrzucenie wszystkich zbędnych fiuczerów i zrobienie tylko jednej podstawowej rzeczy jak traking? ;-)

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8739
Lokalizacja: Bytom
Odmawiam :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 25 wrz 2016, 22:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
No szkoda. To zamontuję potencjometr 10obrotowy zatem na swoim trakerku i serwo 360. Kable od potencjometru wprowadzę od serwa i powinno zabanglać. Dzięki temu nie ogolę trybów w serwie a traker będzie mógł dźwignąć baardzo dużo. Jak już wyjdę z wersji prototypu to bardzo możliwe że zamieszcze dla forumowiczów pliki do druku trakera i spis części niezbędnych do jego zrobienia. Myślę że w połączeniu z Twoim eleresem będzie dobrym i tanim rozwiązaniem. Pozdrawiam zatem i powodzenia w dalszych ulepszeniach tego wyczesanego ustrojstwa :-)

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Wybaczcie że tak post pod postem (chyba zacznę postować ;) . Miś... pytanie, prośba... Czy dałbyś radę zrobić rewers na serwach AT? Coś jak rewers na sterowaniu z apki, ale już na impulsach wychodzących z programu (z automatyki) (mogę sobie w serwie odwrócić polaryzację na silniku, ale przy 100 takich przeróbkach to już by mi się nie chciało :-). Mój tracker ma przekładnie zębate 1:3, która odwraca. Myślę że dla Ciebie to nie jest duży problem z tym małym drobiazgiem a zaoszczędzi dodatkowe rewersery elektroniczne. Druga sprawa... łączy się to z tymi przekładniami... troszkę mam duży deadzone na serwach. głównie chodzi tu o elewację, gdzie brakuje mi regulacji. Mam potencjometr 10- obrotowy 5k . Zakres poruszania się elewacji to około 1,5 jego obrotu, czyli można wywnioskować że około 1,5k bierze udział w całym zakresie. Rozwiązaniem byłoby wprowadzenie pozycji max i minimum wychylenia dla danego wąskiego zakresu. Próbowałem regulować tym co jest w sofcie i coś słabo mi idzie. Byłbym wdzięczny za info czy dasz radę zrobić, czy mam sobie kombinować układami wspomagającymi o przeróbką serw. Pozdro.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 03 paź 2016, 23:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8739
Lokalizacja: Bytom
Sparky pisze:
Próbowałem regulować tym co jest w sofcie i coś słabo mi idzie.
To się postaraj, i przeczytaj co i jak. Bo te suwaki załatwiają zarówno problem zakresu jak i rewersów na serwach. Jak GAIN ustawisz na wartość ujemną to dostajesz rewers na danym serwie. Ot tyle. A jak brakuje Ci gaina dla elewacji to... raczej zmień przekładnię, albo dodaj rezystory na końcach potencjometru.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 06:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Dzięki. Będę próbował. Dodawanie rezystorów nie zmienia na lepsze. Chyba będę musiał zrobić przełożenie 1:10 by skompensować 10X obrotowy potencjometr. Wtedy zacznie się zachowywać serwo jak z potencjometrem w środku z tą różnica że 10x większy ciężar dźwignę i nie będzie problemu ze zjadanymi trybami.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Jeszcze jedno pytanie do Ciebie Miś. W konfiguratorze serwo elewacji jedzie mi tylko na wartości dodatnie a jak biorę na ujemne to nie chce się ruszyć. Czy to jest normalne? Serwo ma zakres ruchu na 100%. Jeżdzi tylko od 0 do +90 stopni.
Link do obrazka z ustawieniami.
https://1drv.ms/u/s!AkufKDLwxK08gP4T8n7_b8Pc7liK4A

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 11:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8739
Lokalizacja: Bytom
W trybie "continuous rotation with IMU" działa tylko w zakresie 90 stopni bo nie ma potrzeby wymyku. Więc działa od horyzontu po zenit.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 13:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
I to wszystko mi wyjasniło :-) Trakerek działa w domu. Ciekawe jak będzie na zewnątrz. W domu porównując z busolą jest odchyłka na kompasie i to dość znaczna. Jakby była możliwość ustawiania poprawki kompasowej w programie, bez przemieszczania czujnika to byłoby super. ręcznie małego czujniczka cięzko dobrze ustawić, a w sofcie zawsze co do stopnia można taką korektę nanieść. :-)
Dobra robota Panie Miś... możesz teraz spokojnie zimować ;-)

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8739
Lokalizacja: Bytom
Sparky pisze:
akby była możliwość ustawiania poprawki kompasowej w programie,...
Pewnie że jest i to na dwa sposoby.
1. przyciskami lewo-prawo na trackerze (po załapaniu fixa i zapisaniu bazy w trackerze)
2. potencjometrem w aparaturze na wybranym kanale RC - tu płynnie korygujemy (stroimy) w zakresie +-90 stopni lub +-30 stopni w zależności od ustawionej opcji w konfiguratorze.
Ale najpierw skalibruj MAG'a na polu zdala od żelastwa. I pamiętaj że metalowe przedmioty, mocowania, śrubki, serwa ect w pobliżu MAG'a powodują błąd pozycji z MAG'a.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 498 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.