Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 19 lut 2017, 19:44


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 498 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 06 lip 2016, 10:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2697
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Czy tracker potrafi odczytać telemetrie mavlink z modelu zapodaną na serial eleresa z prędkością 11500?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 11:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8738
Lokalizacja: Bytom
Mavlinka potrafi odczytać odbiornik, potem wysyła to w swoim standardzie do TX i trackera. Max baudrate to 57600.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lip 2016, 06:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 703
Lokalizacja: Legnica
Panowie, możecie mi powiedzieć jak względem trackera mają być zorientowane IMU i kompas?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lip 2016, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8738
Lokalizacja: Bytom
Jak to tracker kręcący się w kółko to oba w części ruchomej. IMU dowolnie, byle scalakiem do góry. A kompas scalakiem do góry i strzałką X w stronę w którą patrzy antena jak jest poziomo.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lip 2016, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 703
Lokalizacja: Legnica
Dzięki Ci. Miałem nadzieję że tylko kompas musi być konkretnie zorientowany :) ułatwia to mocowanie ^^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 lip 2016, 19:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8738
Lokalizacja: Bytom
No i masz rację. MPU musi być tylko na płasko i chipem do góry.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 07:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 324
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Wczytuję się w temat już drugi dzień i nie znalazłem informacji (może przeoczyłem) czy można pobrać/podać sygnał GPS z innego autopilota np. Z&P, jeżeli tak to jak to zrobić?
Używam linku RC opartego na eLeReSa'ch.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 07:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9580
Lokalizacja: Mikoszewo
Z tego co wiem to eLeRes w modelu może podsłuchiwać istniejącego dżipsa. Trzeba mu tylko na sztywno w konfigu wbić z jaką prędkością ma chodzić.

viewtopic.php?f=4&t=19771

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 189
Lokalizacja: Koszalin
Ben. Jeśli masz autopilota i OSD od Zbiga i eLeReSa jako odbiornik to najlepiej jakbyś pociągnął dodatkowy przewód - wystarczy jedna żyła od GPSa do odbiornika. Potem jak napisał Verid- odpowiednia konfiguracja w programie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 sie 2016, 07:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 324
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Tak też myślałem, ale upewnić się chciałem ;-)

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 sie 2016, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 910
Lokalizacja: Rzeszów
Ben pisze:
...) czy można pobrać/podać sygnał GPS z innego autopilota ...


Można podsłuchać w zasadzie chyba każdy GPS. Mam tak zrobione w kopterze i śmiga bez problemu. Wystarczy z Tx GPSa podać sygnał do Rx eleresa + ustawienie w konfiguratorze prędkości na jakiej pracuje GPS i jazda :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 23 sie 2016, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 400
Lokalizacja: Wawa
Dalej walcze z uruchomieniem kompasu na eleresie V1. Kompas podłączony, zasilanie jest, w GUI "contious azimut..." odznaczone. Po załączeniu zasilania, przez chwilę mruga szybko tylko czerwona dioda, a następnie powoli miga też tylko czerwona. Zielona w ogóle się nie pali. Co to oznacza?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 17 wrz 2016, 23:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Czy wypadku wersji 360 stopni można stosować przełożenia żeby przyśpieszyć obrót, albo zwiększyć rozdzielczość?
Jeśli dobrze rozumiem to tak, bo i tak imu i kompas określają w którą stronę i jak długo jeszcze kręcić?

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 01:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8738
Lokalizacja: Bytom
ci3jk4 pisze:
Czy wypadku wersji 360...
Oddzielmy w końcu "Wersję 360 stopni" od "Continuous rotaring with IMU". To zupełnie różne dwa systemy.
Pierwszy pozwala na obrót azymutu o 360 stopni bez wymyku anteny po przekroczeniu 180 stopni, ale po przekroczeniu pełnego obrotu robi wymyk (cofkę) o pełen obrót. Ta wersja realizowana jest na zwykłych serwach, ale do azymutu wymaga przekładni 1:2, bo zwykłe serwo potrafi dać do 180 stopni obrotu a my potrzebujemy 360.
Drugi przypadek to serwo azymutu bez potencjometru, kręcące się w kółko i MPU6050 + MAG podłączone do trackera. Ta wersja kręci się w kółko do woli. i to jest "Continuous rotation with IMU"
Co do przekładni w pierwszej wersji to raczej musi być 1:2 lub nieco więcej jeśli samo serwo nie da rady zrobić 180 stopni.
Co do przekładni w drugiej wersji (z IMU) to nie ma to celu, bo prędkość została dobrana tak aby układ nie oscylował i miał odpowiednią dokładność. Dając przekładnię zwalniającą nic nie zyskasz. A przyspieszającą to spowodujesz niestabilność i myszkowanie mechanizmu w ustalonej pozycji.

A który z dwóch systemów zwanych"360 stopni" Ty chcesz użyć, to sobie sam odpowiedz.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 wrz 2016, 08:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1560
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Oczywiście chodzi mi o wersje 360 continous rotation bez wymyku. O przekladnie pytałem bo akurat wala mi sie kilka kół zębatych ze starego projektu, ale kazda sztuka ma inny rozmiar:)

Nie bede kombinował tylko domówięodpowiednie zebatki.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 498 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.