Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lut 2018, 08:43

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 17 paź 2017, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 792
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
marbalon pisze:
MG995, ale to nie są najlepsze serwa na świecie... ot tanie, dostępne i działają


Mi się niestety bubel trafił i cały problem z tym moim trackerem związany był z tym serwem, aktualnie mechanika jest od MG995 a elektronika od SG5010 i w działa poprawnie, podczas lotów okaże się czy na 100% jest ok.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 paź 2017, 19:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Hej,
Jak odwrócić kierunek pracy serwa pionowego elevon?

Jak klikam w konfiguratorze strzałkę w górę to idzie w dol o na odwrót. Niby mógłbym wydrukować uchwyt do trakera w wersji mirror ale może jest jakaś programowa opcja?
Widzę reverse ale tylko przy sygnale z kanału nadajnika


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 paź 2017, 23:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Gain serwa elevatora z wartością ujemną.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 sty 2018, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
Mam problem z trackerem, przeglądam forum, ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Eleres max z retransmisją sbus przez d4r na antenie, do v2 wgrany soft z trackera. Wszystko zbindowane ze sobą, uruchamiam tak jak w instrukcji, ale nic później się nie dzieje. Żadne serwo nie robi opisanego myk-myk, zasadniczo moja kalibracja kończy się na punkcie 3B. Jakiś pomysł? Może coś poknociłem w GUI?

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 00:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Tracker połączony z TX kablem, czy ma swoją antene ?
Bo retransmisja z telemetrią FRsky (czyli w TX ustawiony format telemetrii na FrSky) + tracker + połączenie kablem z TX do trackera nie zadziała.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 15:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
Tracker połączony z TX bez kabla, ma własną antenę, wszystko zbindowane. W maxie tylko uart dla sbus wybrany, nie przekazuję przez d4r-II nic do apki bo obie telemetrie się nakładały i taranis wariował. Więc telemetria jest wybrana eleres dla track my rc przez hc-05 wpiętego w tx maxa.

W trackerze serwo azymut przerobione z mg 996r na 360 stopni, sprawdzone servo testerem. Do całości podłączony GY-87 z MPU6050 + HMC5883L i tu zaczyna się problem bo:
a) na sofcie AP imu działa bez problemu, na sofcie trackera żadna wartość się nie zmiania (gyro 0, mag -1, sum 0, gyro error 1, mag error 3)
b) po uruchomieniu trackera jak w instrukcji nie mogę przeprowadzić kalibracji, kończę na punkcie 3b, natomiast po podłączeniu do gui mogę obracać trakcerem.
c) Gdy nacisnę 0, azymut lub elewator to czasem wariuje servo od azymutu i obraca tracker w lewo do momentu aż zmienię mu midpoint (gain nic nie zmienia). (podejrzewam tutaj brak danych z imu)

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 16:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Wklej screenshota z konfiguratora od trackera. Mam nadzieję że na trackmyrc masz prawidłowe odczyty pozycji z GPS w modelu.
I jeszcze jedno. Jak chcesz wersję z IMU to serwo musi się kręcić w kółko ciągle a nie tylko w zakresie 360 stopni.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 868
Lokalizacja: Legnica
Kamiloo pisze:
Tracker połączony z TX bez kabla, ma własną antenę, wszystko zbindowane. W maxie tylko uart dla sbus wybrany, nie przekazuję przez d4r-II nic do apki bo obie telemetrie się nakładały i taranis wariował. Więc telemetria jest wybrana eleres dla track my rc przez hc-05 wpiętego w tx maxa.

W trackerze serwo azymut przerobione z mg 996r na 360 stopni, sprawdzone servo testerem. Do całości podłączony GY-87 z MPU6050 + HMC5883L i tu zaczyna się problem bo:
a) na sofcie AP imu działa bez problemu, na sofcie trackera żadna wartość się nie zmiania (gyro 0, mag -1, sum 0, gyro error 1, mag error 3)
b) po uruchomieniu trackera jak w instrukcji nie mogę przeprowadzić kalibracji, kończę na punkcie 3b, natomiast po podłączeniu do gui mogę obracać trakcerem.
c) Gdy nacisnę 0, azymut lub elewator to czasem wariuje servo od azymutu i obraca tracker w lewo do momentu aż zmienię mu midpoint (gain nic nie zmienia). (podejrzewam tutaj brak danych z imu)
Mówisz że masz retransmisję po sbus z d4r-ii? Przecież on nie ma sbusa...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 16:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
Mój błąd, z MAXem spięty jest x4r.

Miś, track my rc jeszcze nie sprawdzałem przez te problemy z kalibracją, zobaczę w tygodniu. Serwo oczywiście kręci się cały czas.
Konfigurator trackera:
Obrazek

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 20:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
No to najpierw sprawdź na TMRC czy telemetria idzie prawidłowo.
Tracker sparowany z nadajnikiem ?
Jak zachowują się diody na trackerze ? (po załączeniu aparatury i modelu)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 sty 2018, 22:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 792
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Piszesz ze do Maxa podajesz sbus, wydaje mi się ze wtedy nie będzie działał bluetooth podpięty również do Maxa, musiał byś go podpiąć pod trakera żeby działało TMRC.

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sty 2018, 01:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Racja arek. Jak jest S.BUS to telemetria tylko w formacie S.PORT, czyli TMRC podpięty do TX nie zadziała.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 24 sty 2018, 19:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
Arek ma racje, TMRC działa przy BT podpiętym do trackera.
MAX z retransmijsą sbus na trackerze jest zbindowany z trakcerem po antenie. Odpalam model, wszystko śmiga, diody na trackerze mam następujące:

Odpalam tracker to świeci się czerwona, odpalam potem model i świeci czerwona razem z zieloną, więc wedle pierwszego postu w temacie przyjmuję, że jest okej.

TMRC widzi telemetrię, na androidzie wszystko się pięknie pokazuje ale trakcer nic nie robi.

Kalibracja trackera lub imu za pomocą metody z instrukcji nie jest możliwa, kończy się na 3b. Odpalam aparaturę throttle na zero, odpalam tracker i trzymam na nim przycisk aż diody przestaną mrugać- świeci się tylko czerwona i nic nie mogę zrobić, w przypadku ponownego szybkiego naciśnięcia przycisku zapalają się równocześnie zielona i czerwona i tak świecą-ciągle zero kalibracji.

Nie mam bladego pojęcia co może być przyczyną takiego zachowania.

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 00:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Kamiloo pisze:
TMRC widzi telemetrię, na androidzie wszystko się pięknie pokazuje ale trakcer nic nie robi.

Gdzieś wcześniej pisałeś że IMU nie działa. Więc jak masz zaznaczoną opcję pracy z IMU to nie skalibrujesz tego.
Musisz doprowadzić do stanu że obracanie płytki IMU będzie powodować zmiany w odczytach GYRO i MAG, oraz że nie będzie błędów GYRO i MAG.
Jak już to ogarniesz, to kalibracja MAG, serw, i 100% sukcesu.

Na razie możesz być pewny że eleres odbiera zarówno sygnał z radia jak i z modelu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 25 sty 2018, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 11 gru 2014, 14:38
Posty: 31
Lokalizacja: Zawiercie/Łazy
No właśnie to mnie dziwi, że v2 z firmware od AP bez problemu widzi IMU i wszystkie odczyty są prawidłowe, ale po wgraniu firmware trackera nic się nie zmienia. Postaram się dorwać inny moduł i dam znać czy pomogło, w takim razie co zamiast GY-87?

W każdym razie dzięki za pomoc!

Edit: Znalazłem jakiś mpu6050 z gimbala i tracker działa bez problemu. Winny w takim razie był GY-87. A więc czy jest jakaś płytka z mpu i hmc, czy muszę wciskać dwie osobne?

_________________
KFC Bixler v2, ESA Jak3, Chameleon, NOX3, DJI F550, Reptile S800
____________________________________________________________
Prusa MK2, Ultimaker, root2cnc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.