Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 14:12


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 04 paź 2016, 21:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
Już sobie poradziłem z tym tematem. Teraz mnie drąży to co napisałeś, że brak miejsca i mocy obliczeniowej na zrobienie full auto w trakerze... A jakby dwie płytki ze sobą sprząc i podzielić im zadania? :D Albo inny procek załadować z większymi możliwościami. Ot takie myśli wieczorne ;)

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 22:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
Męcz Marbalona. On jest właścicielem systemu eLeReS. Może zaprojektuje i zrobi nowe 32 bitowe hardware do eLeReSów :roll:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 04 paź 2016, 23:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 22 lut 2013, 18:33
Posty: 246
Lokalizacja: Michałowice
W chwili wolnej jak już uporam się ze wszystkimi drobiazgami to go zmęczę. Póki co chyba trzeba poprawić instrukcję do eleresa AT. Zamontowałem na ruchomej części trakera (azymut) czujnik GY-87 i chodzi rewelacyjnie. Sam ustawia sobie północ. Sam HMC5883L nie działa w takiej konfiguracji.

_________________
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi."

Albert Einstein


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 cze 2017, 14:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 814
Lokalizacja: Legnica
Czy korekta wprowadzona za pomocą przycisków utrzymuje się po odłączeniu zasilania?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 01 cze 2017, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
W aktualnej wersji softu nie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 121
Lokalizacja: Ustroń
Witam

Przymierzam się do budowy stacji naziemnej z trackerem sprzęt wykorzystany do jej budowy to:
1. eLeReS RX jako sterownik
2. mechanizm z serwami od JR65
3. statyw fotograficzny 183cm
4. antena BiQuad od JR65
5. Link RC to eLeReS MAX z retransmisją FrSky

Na wstępie dodam że szukałem na forum czy ktoś już takie połączenie robił i nie znalazłem dlatego pytam, jeśli źle szukałem wybaczcie.

Mam wątpliwości, mianowicie odbiornik FrSky obsługuje telemetrię poprzez S.Port więc eLeReS MAX chciałbym podłączyć i wykorzystać tą telemetrię na Taranisie. Z tego co czytam to należy podłączyć S.Port odbiornika FrSky do TX eLeReSa MAX (nie potrzeba konwertera) a SBUS odbiornika FrSky do RX z użyciem konwertera, w ustawieniach MAXa wybrać protokół telemetrii na FrSky i zadziała i to by było jasne. Natomiast mam wątpliwość jak w cały ten układ wpiąć teraz eLeReS RX żeby robił za sterownik trackera anteny? chciałbym skorzystać z połączenia przewodowego do spięcia MAXa ze sterownikiem żeby kolejnej anteny na maszcie nie zakładać i w takim układzie mam się dopiąć do linii TX eLeReSa MAXa tam gdzie już mam wpięty S.Port z odbiornika FrSky? jeśli tak to czy sterownik trackera jest w stanie rozumieć telemetrię FrSky (bo protokół już zmieniliśmy w eLeReS TX na potrzeby telemetrii na Taranisie)?

Z góry dzięki za pomoc

_________________
Tarot FY450 - Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 14:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
No niestety, ale wybierając w MAX'ie protokół S.PORT tracisz możliwość połączenia trackera przewodem z MAX'em. Jedyna opcja w tym przypadku to dodatkowa antena do sterownika trackera.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 121
Lokalizacja: Ustroń
miś pisze:
No niestety, ale wybierając w MAX'ie protokół S.PORT tracisz możliwość połączenia trackera przewodem z MAX'em. Jedyna opcja w tym przypadku to dodatkowa antena do sterownika trackera.

Tak myślałem że to niestety nie da się zrobić. Czy masz może zrzut ekranu z konfiguratora MAXa gdzie zmienia się protokół na S.PORT? Dzięki z góry za pomoc

_________________
Tarot FY450 - Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 15:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
viewtopic.php?p=516353#p516353

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 15:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 121
Lokalizacja: Ustroń
miś pisze:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=516353#p516353


Ok fajnie, a jeszczepytanie żeby mi retransmisja na frsky przez sbus zadziałała to podłączyć powinienem masę odbiornika frsky do masy maxa i do tego wyjście sbus frsky do wejścia ppm maxa poprzez inwerter? (na maxie złącze jr a nie uart w tym wypadku) a w gui konfiguratora maxa w comboboxie uart speed wybrać SBUS?

_________________
Tarot FY450 - Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
Tak.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 18 cze 2017, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 121
Lokalizacja: Ustroń
miś pisze:
Tak.

Dzięki piękne

Edycja 2017.08.07
Mam problem z trackerem, po podłączeniu odbiornika eLeReS RX w modelu do pixhawka poprzez UART w RX i port Telem2 w pixhawku, ustawieniu baud rate na 57600 i typu protokołu na Mavlink1 odbiornik odbiera telemetrię, na taranisie ładnie pokazują się wszystkie czujniki dane schodzą niby wszystko działa, niestety tracker głupieje. Czasem po zapisaniu bazy chodzi i śledzi model przez chwilę a następnie gubi kierunek i odwraca się w drugą stronę. Czasem od początku po inicjalizacji od razu gubi kierunek.

Po przepięciu się z sygnałem GPS tak by "podkradać" go wprost z GPS - tracker ożywa i pracuje idealnie. Pytanie czy tracker w ogóle może być "karmiony" danymi telemetrycznymi pozyskiwanymi z pixhawka jeśli tak to jak to ustawić? Proszę o pomoc

_________________
Tarot FY450 - Hobbyking X650F Quadcopter - Easy Star II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 wrz 2017, 14:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 31 sie 2014, 16:19
Posty: 63
Lokalizacja: Nysa
Mam problem z trakerem 360 ten od marbalona.Po włączeniu zasilania zapala się czerwona dioda a zielona miga jak GPS złapie fixa świeci czerwona i zielona czyli wszystko niby ok.ale po chwili ( nie zawsze) traker wpada w jakieś drgania, dzień wcześniej tego nie było i co jakiś czas sie resetuje jakbym odłączał zasilanie (czasami co jedną sekundę a czasami nawet po minucie ) na pół sekundy gasną diody i uruchamia się od nowa i tak w kółko .Wymieniłem beca myślałem że coś z zasilaniem,wgrałem przy okazji najnowszy soft dalej to samo.Dodam że dzień wcześniej było wszystko ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 wrz 2017, 14:40 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 99
Bylby ktos uprzejmy wrzucic fotki wew i zew jak macie wszystko poukladane? W szczegolnosci interesuje mnie max setup oparty na forumowej konstrukcji (360 z imu i mag + retransmisja na 5.8 i frsky)

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 paź 2017, 12:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 356
Lokalizacja: Warszawa
Ja bym sie usmiechnal serdecznie o re-upload obrazkow z pierwszego posta by mis chcialbym zrobic sobie ten tracker :)

edit:
ok chyba wszystko co potrzeba jest tez w pdf na marbalonowej stronce.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.