Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 25 wrz 2018, 04:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 maja 2012, 18:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2089
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Materiały:
-Drut miedziany od 1.2-2.2mm (dostępne w sklepach elektrycznych)
-Płyta laminatu 1mm pokryta miedzią 300x250 (w sklepach elektronicznych polecam
http://www.nowyelektronik.pl
-Rurka miedziana średnica od 15-22mm (dostępna w sklepach wod-kan lub u mnie)
-Kabel antenowy H-155 lub RG178 około 0.5m
-Wtyk SMA

Rurek pisze:

1) są lepsze kable, zaczynając od RG178 kończąc na teflonowych np taki z alledrogo --kabel jak najkrótszy
2) RP-SMA a dlaczego? Odbiornik LawMate i wszystkie które to mają to używają "normalne SMA"



Narzędzia:
Lutownica od 40W, Cyna (najlepiej już z kalafonią), Suwmiarka (mile widziana elektroniczna), Obcinaczki, Kombinerki, Piłka brzeszczotowa, wiertła

1. Musimy w naszym nadajniku i odbiorniku FPV znaleźć najlepszy kanał który ma najmniej szumów i najlepszą jakość.
W moim fox-800 wypadło na 8 kanał ma on 1.360GHz

2.Pobieramy kalkulator który obliczy nam wszystkie wymiary:
Ja pobierałem z tąd http://pobieramy24.pl/programy-software-download/27928-biquad-kalkulator-v-2-2-3-iceg.html

3. Wpisujemy dane:
Hz- czyli kanał który działa nasz Tx/Rx
Grubość druta który posiadamy mój miał 1,7mm


4.Bierzemy się do dzieła :)

Najważniejszym elementem anteny jest Dipol i też od niego zacząłem. Musi on być wykonany wręcz precyzyjnie! Dipol jest wykonany z drutu miedzianego i odpowiednio wygięty. Aby był dokładnie zrobiony będziemy potrzebowali Suwmiarki, Kombinerek ( anielskiej cierpliwości ).
Mój patent na wykonanie i wygięcie był taki jak na zdjęciu rozrysowałem dokładnie Dipol na kartce :)
Obrazek

Wszystkie wymiary bierzemy z kalkulatora BiQuad.
Potrzebujemy około 50cm drutu i wyginamy go w taki sposób jak na zdjęciach

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wszytko jeszcze raz dopracowujemy aby nasz Dipol był prosty i wymiary sie zgadzały!!!


Kolejnym krokiem jest przygotowanie separatora:
Separator wykonujemy z rurki miedzianej od 15mm do 22mm i cienkiej ściance.
bierzemy długość i dodajemy do niego około 5mm.
Podcinamy go w taki sposób jak na zdjęciu do góra 5mm.
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Teraz przyszedł na najprostszą czynność czyli nasz ekran
Wycinamy ekran na wymiar który pokazuje kalkulator:
Obrazek

Wyznaczamy środek ekranu, mierzymy nasz separator wiercimy w ekranie otwór tak aby nasz separator bardzo ciasno wchodził w ekran (patrz na zdjęcia poniżej)
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Wkładamy nasz separator tak aby była zachowana odległość od ekrany do końca separatora.
Odległość oczywiście bierzemy z naszego kalkulatora.
Obrazek

Jeżeli mamy już uchwycony wymiar rozpoczynamy lutowanie separatora do naszego ekrany, lut powinien być bardzo dokładnie zrobiony i zalany dokładnie separator z ekranem WAŻNE aby użyć jak naj mniej cyny,

Obrazek
Obrazek



Przyszła pora na lutowanie naszego Dipola
(
Robimy to tak iż dwa Druty Dipola lutujemy do naszego separatora a wygiętą część Dipola musimy odizolować od separatora do tego służy nasz wycięty wcześniej (rowek) ta część dipola powinna być w centralnym położeniu rurki.
U mnie tego na zdj nie widać ale to poprawiłem :)
Obrazek
Obrazek



Przyszła pora na kabel antenowy.
Środkowy drucik lutujemy do Dipola który jest odizolowany od Separatora,
A pozostała część czyli osłonka która jest z folią lutujemy do naszego ekranu z tyłu do separatora.
drugą stronę kabla antenowego zakańczamy końcówką która będzie wpinana do naszego odbiornika FPV.
Obrazek
Obrazek





Nasza antenka gotowa ja swoją testowałem i działa prawidłowo:)


Antenkę wykonywałem pierwszy raz! W internecie dużo znajdziecie podobnych poradników.
Pozdrawiam Remik
http://www.rcst.pl

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Ostatnio zmieniony niedziela 14 lip 2013, 15:10 przez ReMo, łącznie zmieniany 4 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 18:52 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 lis 2010, 23:33
Posty: 1364
Lokalizacja: Warszawa
ReMo pisze:
Możemy dodać jeszcze z pręcika węglowego na każdy róg dipola pręcik węglowy tak aby odległość była zachowana od ekranu i dipola.


Nie, nie i jeszcze raz nie :-) Może być plastikowy ale nie węglowy. Zniweczysz tym tak ładnie wymodelowany promiennik i ogólnie pogorszysz właściwości.

Chciałbym żeby i mi takie ładne wychodziły :lol: Choć niewiem jaki to ma tak naprawdę wpływ. Miałem biquada z mocno już pogiętym promiennikiem, zmierzyłem najpierw po rssi poziom sygnału odbieranego na nim. Siedziałem z godzinę nad robieniem nowego promiennika. Wyszedł w miarę ładny, prosty i jeszcze zgadzał się z wymiarami. A rssi w odbiorniku takie same po wymianie :roll:

A i mi osobiście lepiej pracują biquady z promiennikami w kształcie kwadratów a nie rombów.

Można przy okazji obalić mit magicznej pracy biquada przy ziemi. Nie jest to na pewno wymierne i jak leciałem na 50km to raczej ziemia przeszkadzała niż pomagała. Trzeba by dokładnie zrobić testy stojąc na górce i umieszczając biquada na różnych wysokościach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2089
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Myślałem o słomkach po napojach (soczkach)

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Dokładnie, jak pisze klocolus - podpórki tylko z materiały nieprzewodzącego, obojętnego elektrycznie i na dokładkę obojętnego na mikrofale.
Opis fajny ale brakuje mi do kompletu (aby inni mieli z tego pożytek) materiałów i źródeł zaopatrzenia w te elementy.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 19:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2089
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Dodane!

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
ReMo pisze:
-Kabel antenowy H-155 około 0.5m
-Wtyk RP-SMA
-Wtyk MCCARD


1) są lepsze kable, zaczynając od RG178 kończąc na teflonowych np taki z alledrogo --kabel jak najkrótszy
2) RP-SMA a dlaczego? Odbiornik LawMate i wszystkie które to mają to używają "normalne SMA"
3) a do czego ten wtyk?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2089
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Brałem z głowy :P i sie pomyliłem za dużo rzeczy sie ostatnio czyta :) to chyba zamykamy wątek:)

Czy macie jeszcze jakieś sugestie ?

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 20:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
ReMo pisze:
Czy macie jeszcze jakieś sugestie ?


Yhym :-) Otóż "dwa w jednym" : kabelek z gniazdkiem, najlepsze: kup teraz ;-)
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 maja 2012, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 04 kwie 2012, 17:24
Posty: 2089
Lokalizacja: Skoczów,Bielsko
Mam dostęp do takich :) Obok swojego domu mam Elektroniczny, Stolarnie, Wykończenie wnętrz i Ja usługi Wod-kanalizacyjne Bufory, solary kotłownie :P więc jak coś bd trzeba to piszcie do mnie:) Mam dostęp do rożnych materiałów i firm:)
Sie pochwalił :)

_________________
[b]"Tylko życie poświęcone innym, warte jest przeżycia"[/b]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 maja 2012, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1088
Lokalizacja: Poznań
Rurek pisze:
Otóż "dwa w jednym" : kabelek z gniazdkiem


A czy nie powinien być to styk "który nakręcamy" a nie taki jak na zdjęciu czyli "na który się nakręca"?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 maja 2012, 23:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To co pokazałem to do wlutowania się w głowicę odbiornika zamiast wychodzącego złącza "F", dajemy na tym kawałku kabelka to co jest czyli gniazdo SMA...a w antenie, na plecach sam wtyk SMA....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 maja 2012, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 920
Lokalizacja: Głogów
No tak ale te głowice z F-ką mają 75ohm impedancji a kable np H155 50ohm i tu się pogryzie .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 maja 2012, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1088
Lokalizacja: Poznań
Aaaa...takie buty :)

Po dzisiejszym teście stockowe antenki do Fox-800, jeżeli są w zasięgu wzroku, to max 1km dają radę. Więc vee+biquad pójdą na kolejny test.

No i właśnie kompletuję części do biquada.
Tylko z tylm laminatem:
- może być grubszy niż 1mm?
- jak gruba ma być warstwa miedzi pokrywająca laminat?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 maja 2012, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1088
Lokalizacja: Poznań
Marciniasty pisze:
No tak ale te głowice z F-ką mają 75ohm impedancji a kable np H155 50ohm i tu się pogryzie .


To jakie remedium na to?
(RG178 tez jest 50 ohm)

Chwila...jeżeli to głowica od tunera do satki to..kabel taki jak do satki :)
np. RG59
Czy dobrze kombinuję?


Ostatnio zmieniony wtorek 08 maja 2012, 23:20 przez FlyHigh, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 08 maja 2012, 23:16 
Laminat może być i 10mm :mrgreen: "reflektorem" jest warstwa miedzi.
Jeśli chodzi o grubość "folii miedzianej" to standard, bo nie ma to większego znaczenia, ma być.


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.