Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 lip 2017, 01:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 06 mar 2016, 09:04 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 paź 2013, 09:19
Posty: 3
Lokalizacja: Radzymin
Witam może ktoś mi podpowie gdzie szukać przyczyny zapalenia się czerwonej diody na zasilaczu 203w.
Zasilacza był przerabiany do podłączania urządzeń działających na 12v wszystko działało ale przy próbie skręcenia obudowy prawdopodobnie zetknełem - z + i po tym go załączyłem, wywaliło czerwoną diodę i już tak zostało.
Po wpięciu wtyczki do gniazdka z prądem mam pomarańczową diode czyli ok po załaczeniu przyciskiem (zwarty kabel czerwony i niebieski) na chwilę dosłownie na sekundę startuje na mierniku pokazuje 12 v i wywala czerwoną diode i zanika napięcie
Co mogło ulec uszkodzeniu proszę o podpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 09:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3930
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
usunąć zwarcie, i będzie działać :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 11:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 paź 2013, 09:19
Posty: 3
Lokalizacja: Radzymin
No właśnie nie działa po załączeniu wywala czerwone światełko na sekunde pokazuje 12v i czerwona dioda wyskakuje


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 12:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3930
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Czyli nadal gdzieś jest zwarcie... szukaj :-)

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 06 mar 2016, 18:46 
Offline

Rejestracja: niedziela 20 paź 2013, 09:19
Posty: 3
Lokalizacja: Radzymin
Chyba najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie porównywanie i pomiary z drugiego sprawnego na szczęście mam 10 takich sprawnych :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 mar 2016, 20:59 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Ostatnio znalazłem starego pendrive na którym miałem packupy i na nim były foty do modyfikacji zasilacza na 15V, które wcześniej znikły z forum.
Więc wstawiłem ;p

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 18:34 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 197
Lokalizacja: Wrocław
Chcę zasilić dwie ładowarki (obie Turnigy Accucell 6 ale różnej mocy) przy pomocy jednego zasilacza xboxowego.
Czy bezpieczne jest podłączenie ładowarek - każda do losowej pary kabli (żółty- czarny) z przewodu wychodzącego z zasilacza? Czy powinienem raczej połączyć najpierw osobno wszystkie żółte i czarne a następnie rozdzielić na dwie pary zakończone wtykiem do ładowarki? Nię będę ładował dużymi prądami, max 4A przy 3S.
Wolałbym uniknąć rozbierania samego zasilacza.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 389
Lokalizacja: kaszuby
Bezpieczne jest podłączenie do losowej pary, jak dobrze pamiętam są tam ze dwie żyły nieco cieńsze, to te pomiń przy wyborze.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 22:56 
Offline

Rejestracja: sobota 06 kwie 2013, 21:14
Posty: 197
Lokalizacja: Wrocław
Dzięki, wolałem się upewnić bo już mi jeden nowy accucell poszedł z dymem jak podłączyłem dwie ale najwidoczniej nie miało to związku bo wymieniony egzemplarz działa bez problemu w takiej konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 mar 2016, 23:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
A tak na marginesie... Przerabiał ktoś Dell'owski zasilacz (taki: viewtopic.php?p=372448#p372448 ) aby podbić mu napięcie ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 19:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
W DPS-600PB oraz dell 086gnr można podkręcić napięcie do 15V.
W tym drugim można zrobić regulowane potencjometrem 0-15V.

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 kwie 2016, 23:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Kowal pisze:
W związku z za pewnym "przerabianiem" wyjścia, otrzymujemy "w prezencie" łatwe pola lutownicze:
Obrazek

Na lewo od GND widać potencjometr montażowy... Próbowałeś czy on nie reguluje napięcia wyjściowego ?
Dziś walczyłem z tego typu zasilaczem, ale z inną wersją (P/N: R8053). Nie ma tego PR'ka. I poległem :cry: . Nie udało mi się podbić napięcia wyjściowego :-(

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 06:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 410
Lokalizacja: Wawa
Próbowałem znaleźć jakieś info odnośnie tego Della. Jedyne co mik się udało znaleźć do to:
http://bbs.5imx.com/forum.php?mod=viewthread&tid=772069
Jestem tam parę fotek. Można zarzucić tłumaczenie strony. Gościu wstawia drabinkę rezystorów, tylko, że akurat on obniża napięcie.
Miś, może coś z tego wyłuskasz.

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 3930
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
Na lewo od GND widać potencjometr montażowy... Próbowałeś czy on nie reguluje napięcia wyjściowego ?

Nie, nic nie "kręciłem" :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 kwie 2016, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8878
Lokalizacja: Bytom
Zasilacz z którym walczyłem ma zupełnie inną płytę. Ten sam motyw co z zasilaczami z X-box'ów. Niby ten sam zasilacz, a co sztuka to w środku co innego.
Znalazłem już conajmniej 3 różne wersje tego della 220W...
Tak wygląda w środku ten nad którym walczyłem.
Obrazek
Rozwiązanie bardzo ciekawe... Za transformatorem synchroniczny prostownik na MOSFET'ach sterowany z układu komparatorów na 2szt LM393. Kompletny brak sprzężenia zwrotnego z napięcia wyjściowego :shock: Jedyny widoczny transoptor realizuje funkcję włącz/wyłącz. Na włączonym jest 0V na jego diodzie, a po przejściu w standby pojawia się ok 1.1V (pełne otwarcie). Jeden jedyny rezystor zapięty do napięcia wyjściowego służy do... zasilania zielonej diody świecącej :-/ .

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 268 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.