Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 03 gru 2020, 12:02

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 21 lis 2015, 02:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3104
Lokalizacja: Warszawa
Jak dotrę do domu, to wrzucę zapisaną fotkę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 21 lis 2015, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 392
Lokalizacja: kaszuby
A już nic, trafił się HIPRO AW205, zupełnie inny niż na zdjęciach, miś ty chyba takiego miałeś, brak RemoteSense. Dwa punkty pomiarowe, przed bocznikiem i za bocznikiem. Bawiłem się rezystorami (tworząc dzielniki) ale obciążenie na wejściach pomiarowych jest różne a daje w płytkę pionową mi się nie chce grzebać. Jak dobrałem rezystory tak żeby napięcia były równe to znowu ograniczenie prądowe działa już przy 10A. Dzielnik na bardzo niskich rezystancjach działa lepiej (18/240Om) ale znowu trzeba rezystory dużej mocy. Ostatecznie wyeliminowałem zabezpieczenie nadprądowe i dałem dwie diody 1N4148 w szereg dla obniżenia napięcia na wejściu pomiarowym. 13,4V na wyjściu, prąd powyżej 20A.

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 18:14 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 08:52
Posty: 3
Lokalizacja: Białystok
Witam wszystkich Forumowiczów,

Wasz temat stał się dla mnie inspiracją jeśli chodzi o przerobienie zasilacza xbox na domowy użytek.
otóż posiadam wkrętarkę boscha 14,4V z padniętą baterią, podłączoną pod ten zasilacz.
Ogólnie wkrętarka działa, jednak muszę powili ją rozpędzać bo inaczej załącza się jak mniemam zabezpieczenie prądowe, i zapala się czerwona lampka na zasilaczu. Poza tym gdy powoli ją rozpędzę, jest niemal nie do zatrzymania ręką, co mnie satysfakcjonuje.

Nie jestem elektronikiem, jedynie sobie majsterkuję. Chciałem zapytać Was jak usunąć owe zabezpieczenie żeby wkrętarka działała od razu bez konieczności powolnego jej rozpędzania. Jeśli zasilacz padnie to nic się nie stanie, i tak zajmuje mi miejsce a może posłuży jeszcze trochę w taki sposób.

Piszecie o zrobieniu zworki, jednak nie mam pojęcia jak ją zlokalizować. Dołączam zdjęcia zasilacza.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

http://zapodaj.net/06de2acb8be2a.jpg.html
http://zapodaj.net/70bcf929ed996.jpg.html
http://zapodaj.net/601bde069d324.jpg.html
http://zapodaj.net/682033944a0ef.jpg.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 18:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
student366 pisze:
Chciałem zapytać Was jak usunąć owe zabezpieczenie żeby wkrętarka działała od razu bez konieczności powolnego jej rozpędzania.

Musisz sobie dorobić lub kupić gotowy tzw soft-start. Np taki: http://www.ebay.com/itm/Assembled-Ampli ... 2248987194

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 18:34 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 08:52
Posty: 3
Lokalizacja: Białystok
Dzięki za odzew. A czy jest jakaś możliwość likwidacji tego zabezpieczenia bez kosztowo? ingerencją w sam zasilacz?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 lut 2016, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9211
Lokalizacja: Bytom
Obrazek

Te 4 punkty otoczone na czerwono połącz razem (zalej wielką kulą cyny). Powinno załatwić problem.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lut 2016, 07:06 
Offline

Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 08:52
Posty: 3
Lokalizacja: Białystok
Panowie zalałem wszystko jak radzicie, jest jakby lepiej tzn na max obrotach pod obciążeniem nie rozłącza mi wkrętarki, ale w dalszym ciągu jest wyzwalane jakieś zabezpieczenie przy starcie i zapala sie czerwona lampka.

Panowie problem rozwiązany. Wstawienie na wyjściu czterech metrów kabla 2x2.5 spowodowało, że wkrętarka nawet przy starcie pod obciażeniem nie wyzwala zabezpieczenia zasilacza.

Dziekuję za wskazówki i zainteresowanie tematem :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:52 
Witam, przeglądałem ten temat i zainspirowałem się i postanowiłem zrobić moda do swojego zasilacza od xboxa - jest to model 135w. Po ucięciu kabla zlutowałem wszystkie żółte i czarne i zlutowałem niebieski i czerwony razem i podłączyłem do swojego imax`a b6 i on maksymalnie pobiera 3.8 A podczas ładowania. Co zrobiłem źle ? Zasilacz powinien dawać lekko ponad 10A w przypadku imax`a max 6A bo tyle obsługuje, a tu tylko 3.8A.



Ps. Był tam jeszcze kabel szary ale nigdzie go nie podłączyłem.


Na górę
  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 09 lut 2014, 20:05
Posty: 392
Lokalizacja: kaszuby
IMAX ma ograniczenie mocy jeszcze, nie tylko prądu. Twój zasilacz działa prawidłowo. Możesz ładować na dwa IMAXy :)

_________________
Zagi 120cm, Boro X-9, Quad 550mm alu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 21:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4425
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zlutowałeś wszystkie żółte i czarne :roll: Te cienkie też :roll: Jeśli tak, to odetnij te najcieńsze, i zasilacz powinien "ożyć" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:04 
Żółte miałem tylko 2 i czarne też 2 więc wszystkie jakie miałem zlutowałem , tylko szary nigdzie nie podłączony. A co do tego ograniczenia mocy to nie prawda bo na starym zasilaczu ładowałem 4.5 A a na zasilaczu od xboxa nawet przy nastawieniu na 6A ładowarka brała tylko 3.8.

Ps. Jakieś pomysły ?


Na górę
  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:07 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 526
zzzz pisze:
IMAX ma ograniczenie mocy jeszcze

A jak? Możesz to czymś podeprzeć?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:13 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1828
Lokalizacja: UK
Lol, może na przykład specyfikacją producenta?
xD


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 746
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Ja mam dokładnie tak samo ...na zwykłym zasilaczu od lapka ładowałem ponad 4A ,na xboxie 3,4A więcej nie chce ....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 08 lut 2016, 22:22 
Kurcze no a już tak się cieszyłem że na 6A będę ładował a tu takie coś. Serio nikt nie ma pomysłu jak to rozwiązać?


Na górę
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 316 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.