Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 18 paź 2017, 14:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 06 maja 2016, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
Post pod postem, ale są nowe wieści dotyczące zasilaczy DELL.
Więc tak:
1 - Model ZVC220HD12S1, czyli taki jak na zdjęciu z poprzedniego postu jest praktycznie nieprzerabialny. Znaczy się można podkręcić napięcie o około 1V, czyli do 13V ale myślę że gra nie warta świeczki.

2 - Model ADP-220AB jest jak najbardziej przerabialny, i to w dość prosty sposób.
Potrzebne są tylko dwa rezystory SMD: 1k2 i 33k. Oba w obudowach 0805.

Obrazek

Nalutowany rezystor na dole przesuwa próg zadziałania zabezpieczenia nadnapięciowego.
Po takiej przeróbce dostajemy około 14.8V na wyjściu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Już trochę czasu minęło od kiedy przerabiałem swój xboxowy zasilacz, więc mam pytanko.
Tam o ile pamiętam był też przewód 5v.
Próbował ktoś może wydzielić ten przewód dla wyjścia usb?
Wtedy może dało by się na raz napędzać dwie ładowarki (250W max 10a i 60W max 5a, ale nie pracujące na maxa, albo tylko jedna pracująca na maxa na raz) i jednoczenie ładować na przykład go-pro albo telefon komórkowy z gniazdka usb.
Jakoś w piwnicy brakuje mi gniazdka żeby jeszcze ładowarkę do telefonu podłączyć....
Wychodzi mi że wystarczy dodać gniazdko usb pomiędzy 5v i gnd, ale chciałem się po prostu upewnić.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 11:18 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 401


xxx pisze:
Jakoś w piwnicy brakuje mi gniazdka żeby jeszcze ładowarkę do telefonu podłączyć

Trzeba wstawić "złodziejkę" do gniazdka ;) To taki rozgałęźnik. Ewentualnie przedłużacz na kablu. Chyba prostsze i tańsze rozwiązanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lip 2016, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1577
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Czy ja wiem :) Skoro mam zasilacz który i tak chodzi zawsze jak jestem w piwnicy to czemu nie wyprowadzić tych 5v :) Gniazdo USB kosztuje 2zł, a do niego trzeba już tylko rezystor 200ohm wg tego co znalazłem w necie i powinno działać.
Złodziejkę a raczej listwę na 6 gniazdek mam, ale nie chcę budować kolejnego rozgałęźnika zwłaszcza że jak wyciągnę sobie te 5v na zasilaczu to nie tylko mam dodatkowe wolne miejsce w listwie ale również 5v do innych potrzeb.
5v w modelarni przydatna rzecz :)
Ogólnie przeróbka jest prosta jak budowa cepa się okazuje, więc jak znajdę chwilkę czasu na przeróbkę, to dam znać co i jak.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lip 2016, 15:38 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 401


Zmieniasz argumentację. Wcześniej pisałeś tak i na to uzyskałeś paradę ;)
xxx pisze:
Jakoś w piwnicy brakuje mi gniazdka żeby jeszcze ładowarkę do telefonu podłączyć....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 14:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
Hej.

Kupiłem zasilacz od Xbox 360 E (12V 9,6A).
Po zmostkowaniu czerwonego z niebieskim uzyskuje... 8V zamiast 12V.
Coś jest nie halo. Zmostkowałem wszystkie czarne jako "-", żółte jako "+" i na takich mierzę.
Macie jakiś pomysł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 15:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 175
Podłącz coś na 12V i zmierz, bo może on daje 12V jak jest obciążony ?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 15:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 449
Lokalizacja: Łódź
Podłączyłem ładowarkę - i nic z tego.
Input voltage error :(

BTW coś znim jest nie tak. Teraz rozłączyłem dwa kabelki (niebieski i czerwony) a zasilacz i tak startuje.Nadal podaje 8,67V


EDIT:
ok, już naprawiony. Co się okazało kupiłem zasilacz już przerabiany (zmieniony przewód do konsoli) - na tyle niechlujnie, że nie było wyprowadzone GND od 5v i zmostkowane do masy.
Przez to zasilacz totalnie świrował. Teraz zmostkowane i działa prawidłowo i podaje 12,30V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 11:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 paź 2016, 12:54
Posty: 3
Witam wszystkich serdecznie.

Proszę powiedzieć które rezystory są odpowiedzialne za zabezpieczenie nadprądowe. Na dole bliżej prawej strony zdjęcia czy na dole bliżej środka.

Jest to modyfikacja kolegi miś.

Obrazek

Dziękuję za odpowiedz.
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
Te 4 na dole.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 paź 2016, 02:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 paź 2016, 12:54
Posty: 3
Dzięki miś, zasilacz xbox super się sprawuje, ale mam jeszcze do Ciebie pytanie. Co zrobić aby przesunąć próg zadziałania zabezpieczenia nadprądowego w zasilaczu Dell Model ADP-220AB, miałeś go na warsztacie to pewnie znasz odpowiedz.

Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 paź 2016, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8950
Lokalizacja: Bytom
Zabezpieczenia nadprądowego w tym dellu nie ruszałem - ja tylko dźwigałem mu napięcie.
Ale jak pogrzebiesz w googlach to znajdziesz jakieś takie chińskie forum gdzie to robili. Tylko trzeba se krzaczki do translatora wrzucić :lol: Ale zdjęcia przeróbek widziałem, i cyferki na schematach też były ludzkie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 21 maja 2017, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 06 gru 2015, 20:31
Posty: 252
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Czesc , jestem w posiadaniu od roku - zasilacza od xboxa 203w , dpsn-186cb-1a v85 , na wyjsciu podbite napiecie z 12v tam do 13.. kupywany juz przerobiony na allegro, nie bylo nigdy problemu z tym zasilaczem, duzo nie latam wiec od czasu do czasu ladowal , dzis podczas ladowania 4tej z kolei baterii 3s pradem 5A, padl, ladowarka zgasla, dioda na zasilaczu tez, dotykam - cieply ale nie goracy, po wystygnienciu nadal nic, da sie cos zrobic z tym zasilaczem czy raczej smietnik ? Pozdrawiam

Edit:

Sytuacja opanowana, zabraklo pradu w gniazdku, a swiatla o 14 sie nie zapala to nie zalapalem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Bartek, Pelikan Beta 1400 , SC 2400


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 15:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 06 wrz 2014, 15:24
Posty: 30
Lokalizacja: ~Poznań
Jako, że mój zasilacz od ładowarki spalił się ostatnio przy ładowaniu pakietu 3s, kupiłem używany zasilacz od Xboxa One.
Niestety jak się okazało nie działa on prawidłowo - po połączeniu przewodu niebieskiego z czerwonym zasilacz na chwilę się włącza (zapala się biała dioda), po czym od razu się wyłącza. Rozkręciłem go i pierwsze co zobaczyłem, to że przewód żółty jest zamieniony z czarnym tzn. żółty to masa a czarny to 12V. Nie wiem czy tak powinno być, czy ktoś się pomylił, ale nieważne. Po chwili grzebania okazało się, że po odłączeniu wentylatorka od białego złącza, widocznego na zdjęciach, wszystko zaczyna działać prawidłowo. Sam wentylator podłączony do źródła 12V też działa poprawnie, więc winna musi być elektronika w zasilaczu. Myślicie, że da się coś zrobić, żeby zasilacz działał z podłączonym wentylatorem?
Na płytce PCB widać też otwór opisany jako +5V(GND), ale nie jest on nigdzie podłączony - być może ma ktoś taki zasilacz i może potwierdzić że tak powinno być? Zastanawiam się, bo pady lutownicze od przewodów znacząco różnią się od pozostałych i być może ktoś tu coś napsuł.

Poniżej kilka zdjęć:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 14 wrz 2017, 23:40 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 26 wrz 2016, 16:00
Posty: 12
Lokalizacja: Kampinos
Witam.
Jako, że zakupiłem właśnie Imax B6 Mini jako pierwszy zakup w celu powrotu do modelarstwa chciałbym nabyć zasilacz do xbox 203W i go przerobić bo często podróżuję i nie uśmiecha mi się wozić dość mało poręcznego przerobionego zasilacza od PC.
Zastanawia mnie jedna sprawa. Fabrycznie zasilacz od xbox daje 12V. Niby wystarczy do mojej ładowarki...ale kiedy zajdzie potrzeba uzyskania do innego sprzętu np 13,7V to jedyny sposób to kolejna modyfikacja....a może da się zamontować po prostu jakiś potencjometr którym da się regulować V? Może do tego jakiś mały wyświetlacz mierzący to co dzieje się po przekręceniu potencjometru?
Ktoś robił takie "modyfikacje" w tym zasilaczu czy raczej nie wykonalne i dać sobie spokój?
Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 276 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.