Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 28 lut 2017, 08:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
Post: piątek 06 maja 2016, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Post pod postem, ale są nowe wieści dotyczące zasilaczy DELL.
Więc tak:
1 - Model ZVC220HD12S1, czyli taki jak na zdjęciu z poprzedniego postu jest praktycznie nieprzerabialny. Znaczy się można podkręcić napięcie o około 1V, czyli do 13V ale myślę że gra nie warta świeczki.

2 - Model ADP-220AB jest jak najbardziej przerabialny, i to w dość prosty sposób.
Potrzebne są tylko dwa rezystory SMD: 1k2 i 33k. Oba w obudowach 0805.

Obrazek

Nalutowany rezystor na dole przesuwa próg zadziałania zabezpieczenia nadnapięciowego.
Po takiej przeróbce dostajemy około 14.8V na wyjściu.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 10:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1561
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Już trochę czasu minęło od kiedy przerabiałem swój xboxowy zasilacz, więc mam pytanko.
Tam o ile pamiętam był też przewód 5v.
Próbował ktoś może wydzielić ten przewód dla wyjścia usb?
Wtedy może dało by się na raz napędzać dwie ładowarki (250W max 10a i 60W max 5a, ale nie pracujące na maxa, albo tylko jedna pracująca na maxa na raz) i jednoczenie ładować na przykład go-pro albo telefon komórkowy z gniazdka usb.
Jakoś w piwnicy brakuje mi gniazdka żeby jeszcze ładowarkę do telefonu podłączyć....
Wychodzi mi że wystarczy dodać gniazdko usb pomiędzy 5v i gnd, ale chciałem się po prostu upewnić.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 lip 2016, 11:18 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 394


xxx pisze:
Jakoś w piwnicy brakuje mi gniazdka żeby jeszcze ładowarkę do telefonu podłączyć

Trzeba wstawić "złodziejkę" do gniazdka ;) To taki rozgałęźnik. Ewentualnie przedłużacz na kablu. Chyba prostsze i tańsze rozwiązanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lip 2016, 11:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 25 kwie 2012, 16:35
Posty: 1561
Lokalizacja: Gdańsk / Straszyn
Czy ja wiem :) Skoro mam zasilacz który i tak chodzi zawsze jak jestem w piwnicy to czemu nie wyprowadzić tych 5v :) Gniazdo USB kosztuje 2zł, a do niego trzeba już tylko rezystor 200ohm wg tego co znalazłem w necie i powinno działać.
Złodziejkę a raczej listwę na 6 gniazdek mam, ale nie chcę budować kolejnego rozgałęźnika zwłaszcza że jak wyciągnę sobie te 5v na zasilaczu to nie tylko mam dodatkowe wolne miejsce w listwie ale również 5v do innych potrzeb.
5v w modelarni przydatna rzecz :)
Ogólnie przeróbka jest prosta jak budowa cepa się okazuje, więc jak znajdę chwilkę czasu na przeróbkę, to dam znać co i jak.

_________________
Mój kanał Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lip 2016, 15:38 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 394


Zmieniasz argumentację. Wcześniej pisałeś tak i na to uzyskałeś paradę ;)
xxx pisze:
Jakoś w piwnicy brakuje mi gniazdka żeby jeszcze ładowarkę do telefonu podłączyć....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 14:30 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 443
Lokalizacja: Łódź
Hej.

Kupiłem zasilacz od Xbox 360 E (12V 9,6A).
Po zmostkowaniu czerwonego z niebieskim uzyskuje... 8V zamiast 12V.
Coś jest nie halo. Zmostkowałem wszystkie czarne jako "-", żółte jako "+" i na takich mierzę.
Macie jakiś pomysł?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 15:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 sie 2016, 02:14
Posty: 119
Podłącz coś na 12V i zmierz, bo może on daje 12V jak jest obciążony ?


Sent from my iPhone using Tapatalk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 22 sie 2016, 15:52 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 04 sty 2016, 20:13
Posty: 443
Lokalizacja: Łódź
Podłączyłem ładowarkę - i nic z tego.
Input voltage error :(

BTW coś znim jest nie tak. Teraz rozłączyłem dwa kabelki (niebieski i czerwony) a zasilacz i tak startuje.Nadal podaje 8,67V


EDIT:
ok, już naprawiony. Co się okazało kupiłem zasilacz już przerabiany (zmieniony przewód do konsoli) - na tyle niechlujnie, że nie było wyprowadzone GND od 5v i zmostkowane do masy.
Przez to zasilacz totalnie świrował. Teraz zmostkowane i działa prawidłowo i podaje 12,30V.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 11:32 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 paź 2016, 12:54
Posty: 3
Witam wszystkich serdecznie.

Proszę powiedzieć które rezystory są odpowiedzialne za zabezpieczenie nadprądowe. Na dole bliżej prawej strony zdjęcia czy na dole bliżej środka.

Jest to modyfikacja kolegi miś.

Obrazek

Dziękuję za odpowiedz.
Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 20 paź 2016, 16:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Te 4 na dole.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 paź 2016, 02:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 13 paź 2016, 12:54
Posty: 3
Dzięki miś, zasilacz xbox super się sprawuje, ale mam jeszcze do Ciebie pytanie. Co zrobić aby przesunąć próg zadziałania zabezpieczenia nadprądowego w zasilaczu Dell Model ADP-220AB, miałeś go na warsztacie to pewnie znasz odpowiedz.

Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 paź 2016, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8745
Lokalizacja: Bytom
Zabezpieczenia nadprądowego w tym dellu nie ruszałem - ja tylko dźwigałem mu napięcie.
Ale jak pogrzebiesz w googlach to znajdziesz jakieś takie chińskie forum gdzie to robili. Tylko trzeba se krzaczki do translatora wrzucić :lol: Ale zdjęcia przeróbek widziałem, i cyferki na schematach też były ludzkie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.