Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 29 kwie 2017, 12:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zasilacz xbox
Post: środa 01 lut 2012, 16:55 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Witam, dziś przyszedł do mnie zasilacz xbox 360 203W, chcę go przerobić na potrzeby modelarskie do zasilania ładowarki, pod gumkami były śrubki odkręciłem i bez problemów udało się zdjąć cześć obudowy z danymi technicznymi, ale druga część nie chce odejść, i tu moje pytanie, jak to bez użycia dużej siły zdjąć?
Fota:
Obrazek


EDIT:
Temat już trochę ma i się rozwinął, co by innym ułatwić odnalezienie informacji zamieszczę kilka linków do tematu:

• Jak przerobić zasilacz na potrzeby modelarskie

• Jak "podkręcić" zasilacz do 15V@260W

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 wrz 2013, 17:07 przez Lee, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 17:17 
Ja otworzyłem, z zamiarem założenia złącz... jak zobaczyłem "upakowanie" - zrezygnowałem i skręciłem :-/
Założyłem wtyk "zasilaczowy" na 5,5/2,5 kablu... a niebieski z czerwonym zwarłem na stałe.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 17:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Bo ja chciałem wylutować 3x czarny i 3x żółty, w te miejsce dać czerwony i czarny ale grubszy, i tak jak mówisz zewrzeć na stałe niebieski z czerwonym.
Też chciałem dać z drugiej strony włącznik do 220 ale tam nie ma miejsca, bo jak mówisz jest nieźle "upakowane"

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Rzuć okiem jak zrobił to Ramotny:
Obrazek

Obrazek

BTW. Tez go używam i jak napisał Artu, na kablu polutowane pęczki i jest najprościej.
Świetnie się spisuje. Trzeba go tylko czymś obciążyć (np. podpiąć ładowarkę), bo sam nie wystartuje.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 19:03 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Też myślałem o wstawieniu jakiejś wtyczki itp. ale postanowiłem wyprowadzić kable z krokodylkami, ale może...
Aaa tam pożyjemy zobaczymy.
EDIT: że jak nie wystartuję, że na standby? jak zwierałem czerw.+nieb. i włączało się(zielona dioda)

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Ostatnio zmieniony środa 01 lut 2012, 19:06 przez Lee, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 19:04 
Sławku, Grzegorz ma wybitne zdolności do robienia "niemożliwych do wykonania modyfikacji" Obrazek
Też tak chciałem zrobić (zasugerowany Jego modem), ale jak zobaczyłem co jest w środku, odpuściłem Obrazek
A zasilacz na prawdę zacny, jeszcze nigdy się nie "spocił" Obrazek


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 19:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1570
Lokalizacja: Skierniewice
Ile taki kosztuje, gdzie kupujecie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 19:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 24 cze 2011, 13:22
Posty: 1531
Lokalizacja: PL/ okolice W-Wy
Szukaj na Alledrogo. Ja przyciąłem swój za 40PLN. Zwróć proszę uwagę że są dwie wersje - słabsza chyba 175W i mocniejsza 200W


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 19:17 
jedrus pisze:
Szukaj na Alledrogo. Ja przyciąłem swój za 40PLN. Zwróć proszę uwagę że są dwie wersje - słabsza chyba 175W i mocniejsza 200W

A dokładniej 203W :mrgreen:
xbox 360 zasilacz 203 W na przykład...


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Dokładnie, bo te 175 są DLA XBox-a a nie OD XBoxa.

@Lee: jeżeli włączysz sam zasilacz to owszem, zapala się zielona LED, ale po podpięciu obciążenia (czyli ładowarki) przełącza się na czerwoną standby.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 20:08 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Są wersje 135W, 175W, 203W i 213W.
Ja swój brałem za 31zł + 12zł wysyłka, tylko jak będziecie szukać na allegro to uważajcie na wersje amerykańskie, zła wtyczka, a jak przerobicie to może zasilacz się zjarać.
EDIT: czyli pierw muszę podłączyć ładowarkę do zasilacza i potem zasilacz podłączyć do gniazdka?
EDIT2: czerwona i standby? fee, zielona-power good / pomarańczowa-standby / czerwona-fault alarm

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Ostatnio zmieniony środa 01 lut 2012, 20:18 przez Lee, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Lee pisze:
...uważajcie na wersje amerykańskie, zła wtyczka, a jak przerobicie to może zasilacz się zjarać.
...


Jak to? Przecież chyba to jest światowy standard - ciemny kabelek - faza L1, jaśniejszy (niebieski) - N - neutral oraz dwukolorowy - PE ochronny.... jak to można zjarać?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 20:22 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
No szperając na necie jak to ludzie kombinują z przerabianiem zasilacza, gdzieś tam pisali że koleś kupił zasilacz z amerykańską wtyczką do gniazdka, trochę przerobił Polski komputerowy kabel, podłączył i coś tam na wejściu zjarał, chyba bezpiecznik czy coś w ten deseń - zresztą było to dawno więc nie mam pewności, nie pamiętam.
I ponawiam moje pytanie bo pistolet z klejem już nagrzany i chce to poskładać,
Lee pisze:
EDIT: czyli pierw muszę podłączyć ładowarkę do zasilacza i potem zasilacz podłączyć do gniazdka?

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 01 lut 2012, 20:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
No i złożyłem dziadostwo, na zakończeniu XT60 żeńskie, przy okazji pasują krokodylki z zestawu accucella6, by wypadało dać foty:
Obrazek
Obrazek
Przy drugim zdjęciu telefon za wszelką cenę chciał zrobić zbliżenie na maxa na XT60-tkę, ale pokonałem go :mrgreen: tylko się utrzymałem w przekonaniu że trzeba ten telefon sprzedać :-P

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 02 lut 2012, 20:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 799
Lokalizacja: UK - West Sussex
Lee... Nie wiem co kombinujesz z tym podłączaniem ale sprawa jest prosta i bezpieczna. Jeżeli włączysz sam zasilacz to po dopięciu ładowarki przejdzie on w stan czuwania (czerwona LED). Jeżeli podłączysz najpierw ładowarkę a potem zasilanie do boxa to zasilacz zaskoczy na zielono i tyle.

Nic nie można spieprzyć. Ale głowę dam tylko za oryginał, bo te insze to jakoweś podróbki.
Swój sprawdzałem watomierzem i oddaje FAKTYCZNE 200 W mocy przy zachowaniu spokojnej temperatury. Pytanie, czy te pozostałe by to wytrzymały? Dlatego wolę dodać trochę kasy i kupić sprawdzony ;)

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 267 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.