Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 sie 2019, 12:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: czwartek 06 cze 2019, 13:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 15
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Zakupiłem ostatnio monitor z nagrywarką FPV HD02 + DVR (https://www.gimmik.net/Monitor_FPV_HD02 ... 21382.html). Kiedy włączam nagrywarkę jakość obrazu oglądanego na monitorze znacznie się pogarsza i jest zupełnie inna niż kiedy nagrywarka jest wyłączona.
Nie wiem czy tak ma być czy po prostu coś źle robię - wydawało mi się że samo nagrywanie nie powinno mieć wpływu na obraz oglądany na monitorze.
Czy w związku z tym lepiej sobie założyć zewnętrzną nagrywarkę? Dodam tylko że używam nagrywarki jedynie po to aby mieć współrzędne do odszukania modelu w razie draki.
Może ktoś używa takiego monitora i mógłby coś w tym temacie doradzić - będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ps. Z uwagi na to właśnie pogorszenie obrazu w zasadzie nie korzystam z nagrywarki a w celu pozyskania współrzędnych modelu kiedy straciłem zasięg RC robiłem smartfonem zdjęcia ekranu do momentu utraty widoczności ( w zasadzie tuż nad ziemią) i dzięki temu bardzo szybko odszukałem model - inaczej odszukanie modelu w wysokiej trawie i zbożu byłoby praktycznie niewykonalne. Ta metoda jest jednak dość stresująca i może się kiedyś nie powieść. Dodam także że jestem dopiero początkującym adepem FPV - po 8 miesiącach nauki latania rozpocząłem loty FPV i z pewnością jeszcze mi się choć co przydarzy tak że łatwe odszukanie modelu jest dla mnie priorytetem na chwilę obecną.

_________________
ASW28, Fox 2300, Easy Glaider 1800, Twin Star 2, Ranger 737-3, Ranger 2000, Spektrum DX9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 06 cze 2019, 15:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 wrz 2016, 15:45
Posty: 198
Lokalizacja: Sierpc
Ze zdjęć w Internecie - ten monitor przypomina Skyzone HD02. Może to jego kopia... W każdym razie nie powinno być takiego zjawiska, o którym piszesz. Co mi przychodzi na myśl - albo bateria wewnątrz monitora niedomaga prądowo, bądź układy zasilające wewnątrz samego monitora...
Oczywiście podgląd obrazu masz ustawiony na bieżący z odbiorników, a nie nagrywarki DVR?

_________________
Mój blog - hellodronerc.pl
hellodronerc na kanale YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 06:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 15
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Źródło obrazu można ustawić z gniazda HDMI, z dodatkowego wejścia, z nagrywarki (wtedy odtwarza wcześniej nagrane pliki), z odbiorników. Więc ja mam oczywiście ustawione na odbiorniki i otrzymuję obraz z kamerki, dopiero gdy nacisnę przycisk nagrywania wtedy pojawia się czerwona kamerka świadcząca że odbywa się nagrywanie, pojawia się licznik sekund nagrywania i obraz ma inną barwę i jeszcze zmienia się jego proporcja na chyba 16:9 (monitor ma 4:3). W każdym razie obraz jest znacznie gorszej jakości niż ten dotychczasowy, który i tak przecież jest dużo gorszy niż nagrywany w Full HD - używam kamerki Run Cam 2 która służy i do podglądu i do nagrywania (świetna kamerka).

_________________
ASW28, Fox 2300, Easy Glaider 1800, Twin Star 2, Ranger 737-3, Ranger 2000, Spektrum DX9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 07 cze 2019, 09:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12273
Lokalizacja: Mikoszewo
Zaczynając od dołu:
1)nie spodziewaj się że na jakimkolwiek podglądzie analogowym zobaczysz cokolwiek podobnego do nagrania kamery fullHD.
2)obecność licznika czasu i ikonki kamerki jednoznacznie sugeruje że źródło podglądu zostało zmienione z odbiorników na nagrywarkę bo podane elementy należą do OSD nagrywarki.

Zobacz czy możesz po rozpoczęciu nagrywania zmienić źródło z powrotem na odbiorniki bez przerwania nagrywania. Obraz wychodzący z nagrywarki nie dość że często jest jakościowo gorszy (co już zdążyłeś zauważyć) to jeszcze posiada spore opóźnienia.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2018, 08:04
Posty: 15
Lokalizacja: Mielec, Dębica
Rzeczywiście, wygląda na to że po włączeniu nagrywarki obraz oglądany jest właśnie z nagrywarki. Jednak przełączenie w tym momencie źródła sygnału z powrotem na odbiornik powoduje przerwanie nagrywania. Tak że kompletna kicha i chyba niepotrzebnie kupiłem monitor z nagrywarką - znacznie zresztą droższy przez to. I rzeczywiście wygląda on na identyczny jak ten Skyzone HD02 - nawet pudełko było identyczne choć już nie pamiętam czy gdziekolwiek na nim nazwa Skyzone się pojawiła.

_________________
ASW28, Fox 2300, Easy Glaider 1800, Twin Star 2, Ranger 737-3, Ranger 2000, Spektrum DX9


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 cze 2019, 14:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 17 lut 2012, 17:48
Posty: 375
Lokalizacja: Gdańsk
Proponuję odpuścić sobie kupowania wszystkiego oprócz drobnicy w polskich sklepach, przeważnie zalegają im stare produkty za które często przepłacisz dwa razy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.