Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 13 lip 2020, 02:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 25 maja 2020, 18:57 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1859
Lokalizacja: Kraków
Cześć

Muszę odkopać temat...

Dostanę od znajomego wiaderko ogniw 18650 i wymyśliłem sobie, że zrobię tester automatyczny,
żebym nie musiał kupować jakiejś wypaśnej ładowarki za kupę$...

Wziąłem nowy moduł INA226 i ...otrzymuję złe wyniki pomiarów... No po prostu coś mnie strzeli.
Ładowarka B6AC, prąd ładowania 1A (taki jest chwilowo), napięcie pokazuje 4.20V
INA pokazuje 4.17V i 6.55A :)

Kawałek kodu odpowiedzialny za INĘ:
Kod:
  ina.begin();
  ina.configure(INA226_AVERAGES_1, INA226_BUS_CONV_TIME_140US, INA226_SHUNT_CONV_TIME_140US, INA226_MODE_SHUNT_BUS_CONT);
  ina.calibrate(0.01, 4);


ina.readShuntCurrent() zwraca ten zawyżony prąd.

W bibliotece mam linijkę: "bool calibrate(float rShuntValue = 0.01, float iMaxExcepted = 4);".

Po prostu nie wiem co źle robię... Jakieś pomysły? Z góry dzięki...

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 25 maja 2020, 21:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 258
Lokalizacja: Wrocław
A masz na module rzeczywiście rezystor 0.01 Ohm?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 maja 2020, 07:27 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1859
Lokalizacja: Kraków
Mam rezystor R100 oryginalny, nic nie zmieniałem. ....

Wait, chyba mam. R100 to 0.1Ohm?! nie 0.01:( Czyli zakres pomiaru mam do 0.8A nie 8A.
O ja głupia cipa :cry:

Idę sprawdzić czy działa przy niższych prądach...

q


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 26 maja 2020, 16:02 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1859
Lokalizacja: Kraków
majek pisze:
A masz na module rzeczywiście rezystor 0.01 Ohm?


Hehe miałeś czuja.

Zmyliło mnie bo układ dawał jakieś pomiary zamiast wypluć błąd "napięcie poza zakresem" czy coś...

Zmieniłem rezystor na 0,0275Ohm i w ten sposób mam zakres do około 3A.
Pomiar prądu zgadza się z ładowarką Imax B6AC i multimetrem, napięcie jest mierzone dokładniej
niż ładowarką i tak samo jak multimetrem.

Rozładowywanie śmiga, ładowarka zamówiona, pewnie za kilka dni będzie całość ogarnięta...

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 11 cze 2020, 18:04 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 12 lip 2010, 11:51
Posty: 1859
Lokalizacja: Kraków
Wracając do tematu :)

Odpaliłem z ciekawości "miernik" i podłączyłem jako obciążenie Atmegę 328 8MHz w pętli:
- tryb low power przez 2S,
- tryb normalny przez 2S,
- świecący LED przez 2S.

Rezystor w INA226 mam tak dobrany, że zakres pomiarowy to około 1A.
Pobór prądu w trybie low power ma wynosić 0.0045 mA ;) - około 40mAh rocznie.
Myślę, że można to doliczyć na boku, nie mierzyć ;)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ELKpWhGl_8Rw7-TN9wTr0_9OyBar2_5x0reeIws3vGY/edit?usp=sharing

Jakub


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.