Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 sty 2021, 07:21

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Czy to ma sens ?
Tak 75%  75%  [ 3 ]
Nie 0%  0%  [ 0 ]
Pod warunkiem, że... 25%  25%  [ 1 ]
Liczba głosów : 4
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 lip 2018, 09:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Cześć,

Robię sobie stację ładowania baterii,tzn zasilacz od xboxa, do tego 4-kanałowa ładowarka + do większych baterii możliwość podpięcia zewnętrznego reaktora a to umieszczone w skrzynce z castoramy.

Problem jest tak, że jestem bałaganiarz i zawsze mam problem pozbierać do kupy zasilacz ładowarkę, przewody, dlatego postanowiłem umieścić to wszystko w jednej walizce.

Zdjęcia z budowy:
20180724_094436 (Medium).jpg
20180724_094436 (Medium).jpg [ 355.26 KiB | Przeglądany 2926 razy ]

20180724_095230 (Medium).jpg
20180724_095230 (Medium).jpg [ 300.46 KiB | Przeglądany 2926 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8923
Lokalizacja: Polska
Jakies otwory wentylacyjne przewidziales?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 09:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Z lewej i prawej strony skrzynki będą otwory wentylacyjne z wiatraczkami ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8923
Lokalizacja: Polska
toretto1995 pisze:
Z lewej i prawej strony skrzynki będą otwory wentylacyjne z wiatraczkami ;)

Czyli pelna profeska :)

Pewnie to wiesz, ale tak na wszelki wypadek wspomne - upewnij sie ze jeden bedzi zasysal powietrze z zewnatrz a drugi wydmuchiwal, zeby byl przeciag w bebechach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 08 wrz 2018, 12:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Jak się zaczyna chodzić do pracy to dopiero zaczyna się doceniać to ile się miało czasu za łebka :D

Powolusieńku do przodu:
(przymiarka)
Obrazek

Do zamontowania zostały gniazda balansera, wyświetlacze, połączenie wszystkiego i będzie działać ;)

Do środka walizki zmieści się jakieś 30 ogniw. Pomysł jest taki by wmontować tam pakiet z takiej ilości ogniw. Wychodzi jakoś 35Ah. Do tego możliwość podłączenia zewnętrznego akumulatora 12V. Opcja przełączania źródła zasilania za pomocą przełącznika 4-pozycyjnego. (Zasilacz/Ogniwa/Zewnętrzny aku/OFF)
Wydaje się to być bezawaryjne więc chyba wdrożę ten pomysł.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 mar 2020, 23:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Musiałem przedłużyć kabelki od wyświetlaczy do płyty pcb ładowarki. Wyświetlacze działają więc jest git:

20200314_202048 (Kopiowanie).jpg
20200314_202048 (Kopiowanie).jpg [ 123.75 KiB | Przeglądany 1691 razy ]


Polutowane kabelki do przycisków:

20200315_153855 (Kopiowanie).jpg
20200315_153855 (Kopiowanie).jpg [ 517.53 KiB | Przeglądany 1691 razy ]


Przymiarki:

20200315_231303 (Kopiowanie).jpg
20200315_231303 (Kopiowanie).jpg [ 578.59 KiB | Przeglądany 1691 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 mar 2020, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 1076
Lokalizacja: Legnica
toretto1995 pisze:
Jak się zaczyna chodzić do pracy to dopiero zaczyna się doceniać to ile się miało czasu za łebka :D


Poczekaj aż będziesz miał dzieci nie mogłem się powstrzymać ;P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 06 kwie 2020, 01:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
Zamontowałem na płycie już wszystko co powinno być. W realu wygląda to jakoś ładniej :lol:

20200406_014318 (Kopiowanie).jpg
20200406_014318 (Kopiowanie).jpg [ 562.62 KiB | Przeglądany 1368 razy ]


Dodałem wentylatory. Dwa komplety od spodu, po dwa po bokach i jeden na płycie z przełącznikami.

20200401_130814 (Kopiowanie).jpg
20200401_130814 (Kopiowanie).jpg [ 596.74 KiB | Przeglądany 1368 razy ]

20200401_130842 (Kopiowanie).jpg
20200401_130842 (Kopiowanie).jpg [ 524.72 KiB | Przeglądany 1368 razy ]


Wydrukowałem sobie ala maskownice wentylatorów. Machnę srebrnym sprayem i będzie git. Zamontowane złącza główne do ładowania i balanserów.

20200406_013801 (Kopiowanie).jpg
20200406_013801 (Kopiowanie).jpg [ 620.33 KiB | Przeglądany 1368 razy ]


Tą się machnie sprayem na czarno i też będzie git.

20200406_021001 (Kopiowanie).jpg
20200406_021001 (Kopiowanie).jpg [ 524.93 KiB | Przeglądany 1368 razy ]

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 kwie 2020, 14:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1475
Lokalizacja: Lubelskie
toretto1995 pisze:
Problem jest tak, że jestem bałaganiarz i zawsze mam problem pozbierać do kupy zasilacz ładowarkę, przewody


Dlatego ja mam wszędzie gdzie się da zasilacze od Xboxa albo serwerówki. Nakupiłem kiedyś tego całe wielkie pudło w dobrej cenie, przydają się niemal do wszystkiego i nie muszę nosić. Jeden nawet jeździ w samochodzie jako zapas, lub na wakacje.

Co to za płyta ta żółta? To jakaś DIY ładowarka, czy bebechy z gotowca?

Podziwiam Cię, że Ci się chce taką walizę tachać, ja zrobiłem 17 calowy monitor DIY (pomysł z forum) do latania i mało go używam bo zwyczajnie nie chce mi się tego dźwigać, rozkładać, składać itp. Gogle się w kieszeni mieszczą...

_________________
Moje modele https://fpv.com.pl
Gogielki Eachine EV300D na dwa pasma jednocześnie ;-)

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 kwie 2020, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3577
Lokalizacja: Strefa G
To jest upchane w tej średniej walizce z kompletu który można kupić na allegro.Nie pamiętam teraz wymiarów ale w mojej opinii jest bardzo mała i poręczna.

Żółta płytka to bebechy z jakiejś ładowarki 4-kanałowej.

Co do 17 calowego monitora w walizce to wolę monitor niż gogle. W goglach bardzo się męczę i używam ich do latania tylko 250. Do samolotów na dalsze odległości mam zrobioną baze opisaną tutaj:

viewtopic.php?p=550557#p550557

Rozłożenie tej bazy zajmuje do 4 minut z wliczonym już czasem na rozłożenie stołeczka ;)
Nawet jak bym chciał zrobić retransmisje do gogli to i tak w obu przypadkach muszę rozłożyć statyw z trackerem ;)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)

YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.