Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 20 cze 2018, 21:26


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 18 maja 2016, 17:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1619
Lokalizacja: Gdynia
PiotrSz pisze:
Jakieś pomysły co jeszcze może być nie halo że ten uparty moduł nie chce dać się podłączyć przez kabelek ?


a ustawiałeś sobie w komputerze (w menagerze urządzeń) prędkość dla portu COM pod którym masz podłączony przejściówkę FDTI ? - jak HC-05 ma domyślnie 9600 to tak samo powinien mieć port COM kabelka. jakoś z HC-05 nie miałem nigdy problemu, zmieniłem mu nazwę prędkość APM łączy mi się z PC właśnie poprzez ten moduł Bluetooth...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 17:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
kuczy pisze:
a ustawiałeś sobie w komputerze (w menagerze urządzeń) prędkość dla portu COM pod którym masz podłączony przejściówkę FDTI

Jest ustawiony na 9600 ale prędkości zmieniałem dodatkowo pod terminalami i nie chce gadać na żadnej prędkości.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 18:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Kilka postów wyżej są moje wypociny w tym temacie, musi zadziałać!

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 20:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
automaciek, nawet Twoim sposobem nie działa. Wygląda że mainfriend przyszła uwalonego bloota :-(

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:28 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
PiotrSz, próbowałeś podać 3.3V na pin KEY viewtopic.php?f=6&t=34559&start=30#p456443 podczas podłączania zasilania z wciśniętym przyciskiem? U mnie tak się udało ostatnio w tryb programowania wprowadzić 2 moduły HC-05 przez interfejs CH340G. W kompie używałem programu Termite.
Jaki masz dokładnie objaw - nie otwiera portu czy nie odpowiada na komendy AT?

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
kamilborkowski pisze:
próbowałeś podać 3.3V na pin KEY viewtopic.php?f=6&t=34559&start=30#p456443 podczas podłączania zasilania z wciśniętym przyciskiem?

Nie, tego nie próbowałem...
kamilborkowski pisze:
Jaki masz dokładnie objaw - nie otwiera portu czy nie odpowiada na komendy AT?

Port chyba otwiera ale nie zwraca komendy AT

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:47 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Wypróbuj Termite - bardzo prosty program i fajnie w nim wszystko można ustawić i widać reakcje.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
Dzięki, jutro sprawdzę. Dzisiaj już nie mam siły schodzić do modelarni...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 05:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 paź 2012, 08:03
Posty: 1031
Lokalizacja: szczecin
Podłącz dongla przez kabel uart-usb, Sparuj ten bt z bt w laptopie, otworz dwa okna RealTerm jedno ustaw na com bt a drugie na com konwertera usb. Jak wszystko działa to co napiszesz i wyślesz w jednym z okien RT pojawi się na drugim. Testuj na różnych prędkościach, moze masz zmienione 38400 na inną wartość i dlatego nie działa.
Jeśli prędkość się nie zgadza to przyjdą śmieci.

_________________
Zapraszam na: http://automaciek.webhop.net oraz na miniblog modelarza: http://automaciek1.esy.es/
Nowy członek rodziny : PENTAX K-S2 https://www.flickr.com/photos/141377769@N08/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 09:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 lip 2015, 21:32
Posty: 443
Lokalizacja: Płock / Włocławek / Toruń
Ja w zeszłym tygodniu walczyłem z hc 05. Podłączyłem dwa graniczne piny hc ze sobą i podłączyłem pod ftdi. Przez putty nie szło nic zrobić. Termite bez problemu poradził sobie z za programowaniem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 10:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
Z Termite poszło od strzała, dzięki Kamil.
Bez problemu zmieniłem wszystko co chciałem zmienić, bloot działa idealnie z KFC32FTB :-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 lip 2016, 12:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 26 gru 2014, 12:25
Posty: 137
Lokalizacja: Chrzanów
mój przepis
program TERMITE 3.2 w ustawieniach zaznaczone dołączaj CR-LF
prędkość portu fabrycznie 9600
podłączamy do kompa przez FTBI tx-rx rx-tx (NACISKAMY PRZYCISK, LUB JAK GO NIEMA to zwieramy w miejscu gnie ma byc wlutowany)
o gotowe komenda AT AT i wyskakuje OK
komendy
AT+UART=57600,0,0 zmienia na predkosc 57600
AT+NAME=xxx zmnienia na nazwe xxx


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
Walczę od paru godzin z modułami HM-10. Łączę się bez problemu przez Terminal, po komendzie AT odpowiadają OK. Raz udało mi się nawet wywołać helpa po komendzie AT+HELP?
Wywołałem komendę AT+PIN? zwrócił mi zaprogramowany pin. Wprowadziłem komendę AT+PIN [pin] i zaczęły się problemy, cokolwiek wpiszę zwrot mam ERR. Dziwne jest to że po komendzie AT zwrot jest "OK". Mam jeszcze 3 moduły HM-10 w których nie grzebałem i zachowują się identycznie...
Ma ktoś pomysł co się skaszaniło ?

EDIT: Programator to polecane wielokrotnie na forum "FTDI" które używam od kilku lat.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 21:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 262
Lokalizacja: W-wa
Może być zwalony ale jeżeli nie jet to ustawiasz 38400, 8,N,1 w programie, włączasz z wciśniętym przyciskiem i dioda zaczyna wolno migać (około 1Hz). U mnie w tym momencie sprawny zawsze działał.

edit: ciekawe z tym 9600 bo wszystkei parędziesiąt sztuk HC-05 miały (w trybie programowania a nie pracy) 38400

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 kwie 2017, 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3151
Lokalizacja: Olsztyn
wojtekr, ale wszystkie 4 zwalone ... nie sądzę. Przycisku nie mam, są tylko pady które zwieram ale po podłączeniu nie zmienia się częstotliwość mrugania diody.
Problem zaczął się dopiero po próbie zmiany pinu ale jest na wszystkich, nawet na tych w których nie grzebałem...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.