Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 17 sie 2019, 16:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9182
Lokalizacja: Bytom
Tak, ale jeden master może się sparować tylko z jednym slave. Tak więc jak chcesz mieć na raz bezprzewodowy dosył do eldispa, trackmyRC i trackera, to potrzebujesz 2 par master-slave i jeszcze jeden slave dla androida, czyli w sumie 5 modułów BT

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
miś pisze:
Tak, ale jeden master może się sparować tylko z jednym slave. Tak więc jak chcesz mieć na raz bezprzewodowy dosył do eldispa, trackmyRC i trackera, to potrzebujesz 2 par master-slave i jeszcze jeden slave dla androida, czyli w sumie 5 modułów BT


Jak dobrze zrozumiałem to w tym samym czasie i tak będą ze sobą współpracować tylko 2 urządzenia slave sparowane z 2 modułami master, czyli np. Tx RC z eldisp i trackmyRC.
Nie da się odpalić wszystkiego więc nie wiem czy jest sens takiego połączenia, czy nie lepiej eldisp'a dać na sztywno do nadajnika.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16399
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
pilot pisze:
Nie da się odpalić wszystkiego więc nie wiem czy jest sens takiego połączenia, czy nie lepiej eldisp'a dać na sztywno do nadajnika.
Najsensowniej jest zrobić którys z tych dwóch wariantów: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=326461#326461 - konfiguracja zaproponowana i autoryzowana przez Misia więc nie ma co polemizować :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
Rurek pisze:
Najsensowniej jest zrobić którys z tych dwóch wariantów: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=326461#326461 - konfiguracja zaproponowana i autoryzowana przez Misia więc nie ma co polemizować :-)


Chyba nie do końca o to chodzi bo tu jest mowa o 5 modułach BT do pospinania, a tam widzę tylko 1 :-)
Skoro parują się tylko master + 1 slave to przy 5 szt. jeden jest "nadmiarowy" - tak mi się wydaje czyba, że się mylę.

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1028
Lokalizacja: wawa
Czyli jak dobrze zrozumiałem - nie może być jednego MASTER i kilka SLAVE .
Szkoda. Zostają kabele ...

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 21:10 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 20:07
Posty: 18
Lokalizacja: Wrocław
pilot pisze:
Skoro parują się tylko master + 1 slave to przy 5 szt. jeden jest "nadmiarowy" - tak mi się wydaje czyba, że się mylę.


Bo jeden jest dla telefonu.

gazor pisze:
Czyli jak dobrze zrozumiałem - nie może być jednego MASTER i kilka SLAVE .
Szkoda. Zostają kabele ...

Przeglądnij specyfikację modułów firmy Bluegiga. Słowa kluczowe iwrap, mux.
Tylko ta cena :cry:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 lis 2014, 01:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9182
Lokalizacja: Bytom
pilot pisze:
Skoro parują się tylko master + 1 slave to przy 5 szt. jeden jest "nadmiarowy" - tak mi się wydaje czyba, że się mylę.
Ten jeden nadmiarowy paruje się z telefonem (android) z odpalonym TrackMyRC - tu telefon jest jako master, więc moduł musi być jako slave.

Niestety, nie da się stworzyć sieci point to multipoint na zwykłych modułach BT.
Tak więc albo wiaderko modułów albo kable, albo mieszanka, bo można np nadajnik z trackerem połączyć kablem, ale telefon i eldispa przez BT (tu potrzeba 3 szt)
Albo TX i eldisp kablem, a tracker i telefon przez BT (znów 3szt).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 22 lis 2014, 18:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1028
Lokalizacja: wawa
Czy ma ktoś wiedzę na temat bluegiga wt12 z arduino.
Tzn jak się programuje i czy może współpracować z kilkoma BT ?

Znalazłem TAKIE rozwiązanie tylko mój angielski jest za ubogi , a google tłumacz nie pomaga tylko szkodzi . Jak doktor z podpisaną klauzulą światopoglądową.... :-P :-P

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 11 gru 2014, 18:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 cze 2014, 16:02
Posty: 219
Lokalizacja: Mielec/Rzeszów
Chciałem się was poradzić.

Na hura kupione a nie doczytane, że lepszy jest HC-06 no i niestety mam HC-05, ale inny niż pokazywane bo nie ma wyjścia pinu Key i pytanie moje do was drodzy koledzy czy pin 34 (KEY) do programowania sobie zewrzeć z Vcc (podać 3,3V czy 5V?) Wiem zdjęcia nie powalają jakością ale robione na szybko :) (wybaczcie)

Obrazek
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 11 gru 2014, 19:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 30 sty 2012, 21:41
Posty: 108
Lokalizacja: Warszawa
przy pierwszym pinie masz taki micro switch naciśnij go i podłącz zasilanie, powinien przejść do trybu programowania


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 01 lut 2015, 17:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 07 sie 2010, 12:52
Posty: 485
Lokalizacja: Okolica Koszalina
Pozwoliłem sobie odświeżyć temat.

Mam problem z komunikacją Bluetooth i Windows8.1

- nie było żadnych kłopotów z Windowsem XP. Zmieniłem laptopa na nowszy model z Windowsem 8.1, no i zaczęły się kłopoty :-/ .
Żeby uporządkować:
- Smartfon z Androidem łączy się przez BT bez problemu
- używam tego Bluetooth
- system znajduje moduł, podczas parowania pyta o kod a po próbie sparowania wyświetla komunikat "instalacja nie została w pełni ukończona, ponieważ połączanie jest taryfowe"

Przyznam się że moje poszukiwania oraz próby konfiguracji, spełzły na niczym. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i poradził sobie - będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

_________________
pozdrawiam
Ben


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 09:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 916
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Koledzy, kupiłem http://allegro.pl/modul-bluetooth-hc-05 ... 21906.html i jak oczywiście brak kontaktu z blutem. Używam putty i terminal v1.93b i nic nie odpowiada rx i tx zamieniane kilkukrotnie kontrola przepływy wyłączona po zwarciu rx z tz w donglu terminal v1.93b przepisuje w górne okno więc u chyba jest ok, w putty tez widac co pisz po zwarci rx z tx. Siedzę przy tym już drugi dzień i nic, gdzie szukać problemu?

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 10:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 14 lip 2014, 10:11
Posty: 350
Lokalizacja: Wrocław
A jaką prędkość wpisywałeś w putty przy łączeniu się ?
Edit: i jaki com ?

_________________
Turnigy 9XR,SkySurfer KFC32FTB by Marbalon ;-)eLeReS
Hype P-51 Miss America przerobiona na lampę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 10:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 916
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
prędkość 9600, port com 8, taki się zainstalował

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 mar 2015, 10:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1755
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Te moduły różnie się wprowadza w tryb konfiguracji, czasem z przyciskiem, czasem bez, czasem na 9600, czasem na 38 400...
Musisz popróbować:
https://makezineblog.files.wordpress.co ... etooth.pdf
http://embeddedprogrammer.blogspot.com/ ... odule.html
http://www.linotux.ch/arduino/HC-0305_s ... evised.pdf
Oczywiście w czasie konfiguracji od strony BT nie możesz mieć aktywnego połączenia.
Na początek upewnij się omomierzem, że Rx/Tx masz podłączone poprawnie:
Obrazek

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Ostatnio zmieniony wtorek 10 mar 2015, 10:39 przez mkrawcz1, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.