Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 18 sie 2018, 05:11


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Prono w moim poście wyżej masz o tym napisane w linku :roll: Ciekawi mnie jak to robisz Ty i inni że czytacie wątek jakoś po łebkach albo w ogóle... przecież ten problem z key do 3v3 jest jawnym tekstem napisany w tym wątku!

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 cze 2014, 08:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 wrz 2010, 07:42
Posty: 44
Lokalizacja: Rybnik, Zabrze
Kupiłem moduł HC-06 taki jak polecany przez Rurka z pierwszej strony tego wątku. Udało się mu zmienić prędkość, po podłączeniu do eleresa działa.
Sparowałem go z tabletem (z Androidem) i też jest ok.
Problem zaczyna się przy próbie sparowania z telefonem (też z Androidem). Efekt jest taki że wyświetla się na chwilę, mniej niż sekundę, okienko do podania pinu i nic się więcej nie da zrobić.
Udało się w końcu po wielu próbach doprowadzić do tego żeby dało się wpisać pin jednak sparować się go nie dało.
Problem leży pewnie po stronie telefonu ale może ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 lip 2014, 23:21 
Offline

Rejestracja: wtorek 20 maja 2014, 17:43
Posty: 64
Lokalizacja: Wrocław
Mam nadzieje, że dobry temat na to pytanie...
Kiedyś gdzieś rzuciło mi się w oczy, iż kolega Rurek poleca jakiś konwerter usb-rs232 na allegro. Na złość nie mogę tego posta szukajką odnaleźć...

Tak, więc pytam - TEN będzie ok?
Wypadało by mieć by zrobić BT do AIO, a to z linku odebrał bym osobiście, bez czekania na wysyłkę.

Dzięki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 lip 2014, 23:31 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
emczer pisze:
Kiedyś gdzieś rzuciło mi się w oczy, iż kolega Rurek poleca jakiś konwerter usb-rs232 na allegro. Na złość nie mogę tego posta szukajką odnaleźć...
http://allegro.pl/konwerter-ft232-usb-r ... 16027.html

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 09 lip 2014, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9157
Lokalizacja: Bytom
Ej że... FTDI to nie BlueTooth !
A jeśli potrzebujesz go tylko do zaprogramowania modułu BT to jak najbardziej nada się.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 10 lip 2014, 00:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
zbyszek78 pisze:
Problem zaczyna się przy próbie sparowania z telefonem (też z Androidem). Efekt jest taki że wyświetla się na chwilę, mniej niż sekundę, okienko do podania pinu i nic się więcej nie da zrobić.
Udało się w końcu po wielu próbach doprowadzić do tego żeby dało się wpisać pin jednak sparować się go nie dało.
Problem leży pewnie po stronie telefonu ale może ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić.
Nic nie poradzisz jeśli nie jesteś magikiem od grzebania w systemie telefonu. Zła implementacja współpracy modułu BT w telefonie z podsystemem I/O w systemie android tegoż telefonu.
Kilka/naście modeli telefonów/tabletów mamy zgłoszone na forum w różnych wątkach (a najwięcej w sumie w tym:-) ) że zachowują się tak jak w Twoim przypadku. Sam tak miałem na poprzednim telefonie i w tablecie samsung galaxy tab II. Ponieważ nie jestem magikiem od linuksa to cierpliwie czekałem aż nadejdzie pora wymiany telefonu ;-) i obecnie problemu nie mam 8-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 10 lip 2014, 07:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 350
Lokalizacja: Kraków
Może tak średnio w temacie ale ... nie koniecznie trzeba być magikiem od linuxa/androida, zawsze można znać kogoś kto zna kogoś :)

A ja polecę tę stronkę: https://download.cyanogenmod.org/

jeśli Wasze urządzenia znajdują się na liście, to jest duże prawdopodobieństwo, że możecie mieć szybszy, nowszy, sprawniejszy system niż obecnie, i bez problemów które raportujecie.

Ja z powodzeniem mam od dłuższego czasu wersję Androida 4.4.2 z cyanogenmod na Samsungu Galaxy S (s1, tak ten pierwszy z serii)

Oczywiście by to zainstalować trzeba mieć wcześniej zrootowany telefon/tablet i troszkę poczytać o CM'ie itd.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9r, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 08:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 wrz 2013, 08:01
Posty: 300
Lokalizacja: Łódź
Zaraz mnie coś trafi... Walczę z HC-06 od wczoraj i ciągle nie bangla. Moduł podłączyłem pod USB->UART na konwerterze CP2012 bo taki miałem pod ręką. Ni cholery nie mogę mu wysłać AT, nie przyjmuje komend (próbowałem z pinem Wakeup i bez, tak jak to było już opisane tutaj i na BOTLAND). Przed chwilą podłączyłem raz jeszcze do tego samego kompa:
- z jednej strony HC-06 po konwerterze USB->UART (Com5, 9600,8,N,1,none)
- z drugiej strony sparowałem tego HC-06 do tego samego kompa ale poprzez bluetooth (Com6, 9600,8,N,1,none)
I teraz odpaliłem sobie dwa terminale, jeden na COM5 drugi na COM6. Z bluetootha na USB mogę wysłać tekst i odczytać go na USB. Ale w drugą stronę nic nie idzie. Co robię źle?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Krosowałeś przewody TX/RX ? To najczęstszy problem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 29 lip 2014, 13:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 wrz 2013, 08:01
Posty: 300
Lokalizacja: Łódź
Krosowałem. Gdybym nie skrosował to nie miałbym komunikacji nawet w jedną stronę. Zamówiłem drugi moduł, obstawiam, że ten jest walnięty. :evil:

EDYTA:

Dla potomnych: sprawdzone dwa moduły HC-06 z różnych źródeł, oba okazały się być sprawne. Wina po stronie konwertera USB->UART. CP2102 sobie nie poradził (kupiony nowy w sklepie ale możliwe, że był uszkodzony). Właśnie odpalone na konwerterze na FT232 i wszystko bangla jak należy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 24 sie 2014, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 14 lip 2014, 10:11
Posty: 350
Lokalizacja: Wrocław
A mi kolega Lee na innym wątku podał link a youtuba co i jak z ustawieniami i po 3 min. wszystko śmiga :-D ,a ja się dwa dni męczyłem :-P
A tutaj link: https://m.youtube.com/watch?v=kMv_o5WI5dg napewno się komuś przyda.

_________________
Turnigy 9XR,SkySurfer KFC32FTB by Marbalon ;-)eLeReS
Hype P-51 Miss America przerobiona na lampę


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 paź 2014, 18:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 20 cze 2014, 08:17
Posty: 114
Lokalizacja: Toruń
mi po paru godz zabawy też już śmiga. jedyne co mnie martwi to że multiwiiconfig ma bardzo dużego laaaaga. na szczęście już apka w tel działa dość dobrze :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 05 lis 2014, 18:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 10 sie 2012, 01:25
Posty: 1029
Lokalizacja: wawa
Hejka.
Czy można tak sparować dwa moduły bluetooth ze sobą ,
aby jeden miał we uart a na drugim na wy będzie uart pierwszego?
Tak sobie myślę o połączeniu eleresa z całą resztą bez kabelków.
Czyli wpinam blue do eleresa jako master , a do reszty czyli eldispa, trackera itp slawe ?

_________________
Vega, trzepakolot, heksa z gimbalkiem, diy gogle


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 19 lis 2014, 13:56 
Offline

Rejestracja: niedziela 08 sty 2012, 14:18
Posty: 633
Lokalizacja: mazowsze
problem z połączeniem HC06 z telefonem SGS2:
mam kilka modułów:
jeden łączy się z kompem i fonem ( HC-06 version 1.5),
inne łączą się tylko z kompem (HC-06 version 1.8)
poustawiane jednakowo .
coś , gdzieś cza pozmieniać ? czy pod młotek - bo już mnie ...... :evil:

help, thx

_________________
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 21 lis 2014, 15:32 
Offline

Rejestracja: piątek 22 sie 2014, 20:07
Posty: 18
Lokalizacja: Wrocław
gazor pisze:
Hejka.
Czy można tak sparować dwa moduły bluetooth ze sobą ,
aby jeden miał we uart a na drugim na wy będzie uart pierwszego?
Tak sobie myślę o połączeniu eleresa z całą resztą bez kabelków.
Czyli wpinam blue do eleresa jako master , a do reszty czyli eldispa, trackera itp slawe ?


Dwa moduły ? Tak
Najprościej pod slave podpiąć Arduino nano/mini i zrobić taki "serial bridge"
Program sprawdza czy w eterze jest moduł o znanym mac adesie , jeżeli znajdzie, to się paruje i mamy połączenie. tutaj przykład


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.