Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 22 lip 2018, 08:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Prono - skoro gada na 9600 to znaczy że tak musisz ustawić prędkość portu COM na którym wisi prolific oraz 9600 jako prędkość komunikacji w terminalu.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 11:18 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
A miał ktoś do czynienia z HB-02, dokładnie tym z hobbykinga?

Nie daje się przeprogramować, próbowałem putty, realterm i nic, nie odpowiada. Nie chce się łączyć tylko mruga szybko jedna dioda.

Prędkość fabrycznie na 115200.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 11:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 13 sie 2013, 13:04
Posty: 183
Lokalizacja: Warszawa
Ja uzywalem Putty, i komendy wysylalem metodą copy-paste, inaczej po AT od razu mówil OK :) 'Enter' musi być.

dobijałem się dowolnym zestawem komend (05 i 06)
bo pomimo tego ze moj byl sprzedany jako 05, to był 06 (nazwa BT i zestaw komend)

jak masz OK to chyba juz OK, tylko BAUD moze musisz tak ustawiać:

Kod:
    Set Baud Rate
        Sets the Bluetooth UART baud rate. Baud rate is set by an hexadecimal index from '1' to 'C'.

        Indexes are: 1:1200, 2:2400, 3:4800, 4:9600, 5:19200, 6:38400, 7:57600, 8:115200, 9:230400, A:460800, B:921600, C:1382400

        Send: AT+BAUD<index>

        Response: OK<baud rate>

_________________
--
KFC32v2+KanapkazEleresem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1494
Lokalizacja: Katowice
Crap, właśnie jest do mnie w drodze w paczce ten bluetooth z Hobbykinga.
Czyli też czekają mnie przekopki z tym dziadem..

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 789
Lokalizacja: lubelskie
Cytuj:
Nie daje się przeprogramować, próbowałem putty, realterm i nic, nie odpowiada. Nie chce się łączyć tylko mruga szybko jedna dioda.


U mnie HC-05 aby wszedl w tryb programowania trzeba bylo podłaczac zasilanie z wcisnietym mikrostykiem "key" (wbudowanym w moduł) - wtedy dioda z szybkiego mrugania przechodzila na wolne .

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 14:48 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 sie 2010, 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: Opole/Wawelno
A ja mam 2 szt. modułu HC-05 z mikrostykiem i nie jestem wstanie ich przeprogramować, już wyczerpały mi się pomysły. Z innymi modułami bez problemu udawało się :( kolsek345, może opisz co dokładnie robiłeś.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 09 cze 2014, 18:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 28 sty 2013, 19:08
Posty: 789
Lokalizacja: lubelskie
No podłączałem moduł pod zasilanie z wciśniętym mikrostykiem - moduł wchodzil w tryb programowania co objawia sie innym miganiem diody niz normalne podłączanie.Nastepnie w programie Realterm odpowiednimi komendami programujesz mu predkosc pracy czy nazwe itp....Z innymi terminalami moj HC-05 odmawiał wspolpracy.

_________________
EASY STAR II 1800mm+KFC32FTB - RC:TaranisQ7-Frsky-100mW+Patch14dbi ,AV:500mW 5.8GHz+Patch 23dBi , Z-84(APM),QLRS-4SLion3500mAh-60kmUAV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 10:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 sie 2010, 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: Opole/Wawelno
Udało mi się przeprogramować te moduły w Realterm :-) , ale prędkość musiałem ustawić na 38400 baud i po każdej komendzie trzeba było rozłączyć moduł i podłączyć na nowo aby wpisać nową komendę - dziwny BT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 10:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
A ja Wam powiem że wszystko musi śmigać, tylko ściągnijcie sobie manuala do tego modułu co trzeba bo zapewne macie wersję która tylko pozornie pasuje. Komendy trzeba wklejać z enterem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 10:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 sie 2010, 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: Opole/Wawelno
Przerabiałem już parę BT, ale ten był wyjątkowo uparty, a manual ściągnąłem w pierwszej kolejności.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Wklej tu zestaw komend z tego manuala.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 15:37 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 sie 2010, 13:19
Posty: 315
Lokalizacja: Opole/Wawelno
Komendy to standard jeżeli chodzi o moduł HC-05, aczkolwiek AT+NAME nie zwracał nazwą modułu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 19:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Bo nie ma takiej komendy. Wklej tu resztę komend.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16385
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Fodzio pisze:
Komendy to standard jeżeli chodzi o moduł HC-05, aczkolwiek AT+NAME nie zwracał nazwą modułu.
Parę stron temu moduł HC-05 czyli krnąbrny ;-) został rozkminiony http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=180006#180006
Nie wiem czemu kupujecie jakieś wynalazki zamiast trzymać się dobrych rad z początku tego wątku i kupować "łatwy i przyjemny HC-06"

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 10 cze 2014, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1494
Lokalizacja: Katowice
Rozpykałem tego skubańca HC-05 nareszcie.
Odpowiada w końcu.
Zrobiłem wg tej instrukcji:
http://www.mlodedrwale.pl/2013/07/05/ta ... tooth-cz1/
Na końcu jest zestaw komend potrzebnych i wystarczających do załatwienia sprawy.

Kluczem był...klucz.
Trzeba po podłączeniu i uruchomieniu bluetootha z USB-TTL, kiedy miga już dioda na blue, podłączyć kabelek z 3,3V do pinu KEY na bluetooth.
Wtedy wchodzi w tryb przyjmowania komend AT.

Teraz to nawet w putty działa.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.