Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 gru 2018, 19:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 20:48 
Rurek pisze:
pit202 pisze:
można to rozwiązać uruchamiając MKTOOL`a z parametem "/compat"


Pit202 - genialne, wiesz o co chodzi z tym parametrem? Co on robi?


hehe, niestety nie , nie chciało mi się czytać po niemiecku ;-)

Piotr


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 gru 2010, 15:41
Posty: 333
Lokalizacja: Tłuszcz
Rurek pisze:
parametry masz dobre dla MK ? 57600,8,1,N ?


Tak mam dobre. Jeszcze jedna rzecz, którą teraz zauważyłem, na samym początku jak uruchomię mk tool wyświetla się status połączenia "not connected" po około sekundzie zmienia się na "no connection". Oczywiście czerwona dioda w module BT świeci ciągłym światłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:07 
a jestes pewien ze nie zamieniles linii rx tx ? ja myslalem ze dobrze podlaczylem wg opisu a zadzialalo dopiero jak zamienilem ;-/


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Dokładnie jak Pit202 napisał - sprawdzić cross tx/rx - chińczyki potrafią cudować :-) np w Arduino nano opisują że pin RX to pin do podłączenia się do RX :-) drugiego urządzenia.

A z kolei czerwona dioda oznacza że jest komunikacja na poziomie BT czyli radiowo się urządzenia widzą. Problem jest na dalszym etapie - mapowania portu COM. I mimo zapalonej diody komunikacji nie ma. To normalny objaw i dioda nas tylko informuje o poprawnym sparowaniu RADIOWYM.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 gru 2010, 15:41
Posty: 333
Lokalizacja: Tłuszcz
Sprawdziłem dokładnie jeszcze raz i :oops: pomyliłem tx z rx. Przepraszam za zamieszanie :oops:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
:lol: :mrgreen: :-D :lol: :mrgreen: Będzie trzeba drukowanymi dopisać w streszczeniu o sprawdzaniu krosowania TX/RX bo to błahostka a potrafi krwi napsuć ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 11 gru 2010, 15:41
Posty: 333
Lokalizacja: Tłuszcz
Nie zauważyłem, że wyjścia TX i RX w FTDI (nie oryginał) są odwrotnie rozmieszczone niż FC. Jeszcze raz dzięki Panowie :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 21:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 18:33
Posty: 1241
Lokalizacja: WARSZAWA
:mrgreen: zawsze sprawdzam w terminalu bo nigdy nie wiem kiedy jest dobrze z RX i TX w nieznanych urządzeniach. Czasami podają jak podpiąć (czyli nie trzeba krzyżować ) a nieraz podają jak jest i wtedy trzeba samemu robić przeplot.

EDIT: literówka

terminalu

_________________
Pozdrawiam
Szymon


Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 maja 2012, 21:40 przez szymon_wolebez, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 maja 2012, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 20:29
Posty: 947
Lokalizacja: Warszawa
szymon_wolebez pisze:
:mrgreen: zawsze sprawdzam w terminali bo nigdy nie wiem kiedy jest dobrze z RX i TX w nieznanych urządzeniach.

W identyfikacji pomaga woltomierz. TX nieaktywny ma stan wysoki, RX ma wysoką impedancję.
W ten sposób można diagnozować obie strony łącza, nawet gdy są już połączone (poprawnie lub nie).

_________________
Piotrek.
Z różnych form kontaktu preferuję e-mail


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 12 sty 2013, 13:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2221
Lokalizacja: Londyn
Rurek pisze:
to może ja spróbuję, jakimś lamerskim językiem a nie w modnym wśród tutejszych elektroników-avrowców ;-) asemblerze :mrgreen:

1) podłączasz ten moduł poprzez kabelek (np Remzibiego) do komputera, instaluje Ci się nowy port COM
2) otwierasz sesję w oknie terminala (hyperterminal windows) i ustawiasz parametry sesji na 9600, 8, 1, n, 1 bez kontroli przepływu
3) otwierasz sobie notatnik windows i piszesz rózne komendy zaczynające się od liter AT, pisane razem, koniecznie z dużej czyli wstukujesz AT, robisz Ctrl+C czyli kopiujesz
4) w hyperterminalu wklejasz to co skopiowałeś czyli Ctrl+V
5) kolejnymi komendami AT ustawiasz sobie moduł bluetooth na żądane parametry

Pierwszą komendą zawsze niech będzie samo AT, powinno zwrócic "OK" jezeli wszystko jest dobrze skonfigurowane i jest komunikacja...
...następnie dajesz : AT+NAMERurek" i twój moduł od teraz ma prawidłową nazwę ;-)
i na koniec, ustawienie predkości dla multiwii:AT+BAUD8
po kazdej komendzie dostaniesz odpowiedź w postaci Ok i parametru który nadałeś.

I pamiętaj że wszystko wpisujesz w notatniku i kopiujesz do hyperterminala.



Punkt 4 . co to jest ten hyper terminal ? jak mam wywolac to okno w windowsie 7 ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 12 sty 2013, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
http://pl.wikipedia.org/wiki/HyperTerminal a jeżeli windowsy nowsze to używamy np PuTty po uprzednim ściągnięciu i zainstalowaniu tegoż :-).
I jeżeli coś nie idzie to najpierw sprawdzać cross TX-RX :-) bo to jest zazwyczaj ukryta przyczyna niedziałania rozwiązania ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 12 sty 2013, 14:37 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 01:20
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Witam
Od wczoraj próbuje uskutecznić Bluetootha na AIO 1.0 oczywiście z mizernym skutkiem. Efekty eksperymentów:
- zaznaczam połączenie jak bozia przykazała odbiornik do nadajnika i nadajnik do odbiornika, czyli rx do tx i tx do rx, oczywiście krosowałem do testów,
- bluetooth paruje się z komputerem czyli led przestaje migać,
- próbowałem podpiąć pod złącza S1 i S3, ale uznałem, że nie mając "ustawionego" BT poprzez jakiś emulator RS232 na usb, to nie zadziała
- wydaje mi się, ale proszę wyprowadźcie mnie z błędu, że jak podepnę pod złącze FTDI to powinno zadziałać chociażby tylko ładowanie wsadu przez aplikację arduino?
- niestety nie posiadam, żadnego "usb na rs232"i czy bez tego jestem wstanie sobie poradzić, albo zastanawiam się, czy jest możliwe wykorzystanie tego na AIO jakimś mykiem, bo przecież on jest na tych samych in-outach co FTDI
- po co w ogóle ustawianie BT i dla czego nie można tego ustawić zmieniając właściwości portu com via BT?
- takie konsole jak putty mnie trochę przerażają bo nawet nie wiem jak prawidłowo odpalić tę aplikację, żeby się dogadała z COMem mi się bardziej jednak kojarzy z sieciowymi sprawiami

Przepraszam, że męczę ten wymęczony temat, ale przejrzałem forum te i zagraniczne, ale niestety ciągle mam luki, aby rozwiązać ten problem i wiem, że kolega Rurek przedstawił najprościej jak potrafił rozwiązanie, ale przyznaje, że odpalenie poprawne konsoli i zrozumienie co i jak dla pewnie wielu jest problemem.

_________________
pozdrawiam Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 12 sty 2013, 14:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2221
Lokalizacja: Londyn
mam podlaczony blutek poprze ftdi linie tx i rx scrosowane dioda szybko miga putty chce wlaczyc tylko nie wiem jak otwiera sie program chyba kofigurato ze tak nazwe ale nie mam mozliwosci otwarcia okna by wpisac te chole... komendy co to je Rurek wczesniej podawal


edit :
dobra wyskakuje mi ze serial jest na porcie com 1 tak jest i menadzerze urzadzen
po nacisnieciu open otwiera mi sie okno cale czarne ale nic w nim nie moge wpisac ani nic do niego wkleic
co jeszcze mozna z tym zrobic juz mnie ten blutek wku.... na maxa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 12 sty 2013, 15:47 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 31 gru 2012, 01:20
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Adasko pisze:
dobra wyskakuje mi ze serial jest na porcie com 1 tak jest i menadzerze urzadzen
po nacisnieciu open otwiera mi sie okno cale czarne ale nic w nim nie moge wpisac ani nic do niego wkleic
co jeszcze mozna z tym zrobic juz mnie ten blutek wku.... na maxa


Ja też walczę niestety nie mam jak podłączyć BT do kompa... ale próbuje połączyć się z tym na płytce usb-rs232. Sprawdź czy na pewno masz dobry port Com wybrany następnie wpisujesz prędkość z jaką BT zapodeje czyli tak jak jest 9600 następnie w ostatniej zakładce "serial" flow control na none najprawdopodobniej zadziała

_________________
pozdrawiam Leszek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 12 sty 2013, 16:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 28 gru 2010, 15:14
Posty: 2221
Lokalizacja: Londyn
sam mnie cytowales
gdzie napisalem ze
wyskakuje mi ze serial jest na porcie com 1 tak jest i menadzerze urzadzen


a reszte tez\mam ustawiona Jak Rurek mowil ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.