Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 18 cze 2018, 23:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
to może ja spróbuję, jakimś lamerskim językiem a nie w modnym wśród tutejszych elektroników-avrowców ;-) asemblerze :mrgreen:

1) podłączasz ten moduł poprzez kabelek (np Remzibiego) do komputera, instaluje Ci się nowy port COM
2) otwierasz sesję w oknie terminala (hyperterminal windows) i ustawiasz parametry sesji na 9600, 8, 1, n, 1 bez kontroli przepływu
3) otwierasz sobie notatnik windows i piszesz rózne komendy zaczynające się od liter AT, pisane razem, koniecznie z dużej czyli wstukujesz AT, robisz Ctrl+C czyli kopiujesz
4) w hyperterminalu wklejasz to co skopiowałeś czyli Ctrl+V
5) kolejnymi komendami AT ustawiasz sobie moduł bluetooth na żądane parametry

Pierwszą komendą zawsze niech będzie samo AT, powinno zwrócic "OK" jezeli wszystko jest dobrze skonfigurowane i jest komunikacja...
...następnie dajesz : AT+NAMERurek" i twój moduł od teraz ma prawidłową nazwę ;-)
i na koniec, ustawienie predkości dla multiwii:AT+BAUD8
po kazdej komendzie dostaniesz odpowiedź w postaci Ok i parametru który nadałeś.

I pamiętaj że wszystko wpisujesz w notatniku i kopiujesz do hyperterminala.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 21:20 
Offline

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 11:57
Posty: 182
Lokalizacja: Warszawa
Rurek czy sprawdzałeś zasięg tego cudeńka? Interesuje mnie otwarta przestrzeń i prędkość 115200.

Ja próbowałem z modułami BT, opartymi o BTM202 ale poległem. Rwie się łączność jak pajęczyna zaatakowana przez szerszenia ;-).

_________________
Zerkaj nad siebie! Drony latają wszędzie...
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 21:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 16:09
Posty: 424
Lokalizacja: Warszawa-Ząbki
Niestety z komendami AT nie jest tak różowo. Chodzi mi tu o składnię, którą potrafi zinterpretować moduł. Najlepiej poszukać manuala do danego typu modułu. Przykładowo dla modułów BTM składnia komend dostosowujących do MK jest następująca:
ATL4 -> 57600 Now change the baud rate in the terminal program to 57600 baud!
ATR1 -> Device is slave
ATN=....... -> Name of the BT module (optional)
ATP=.... -> awarded PIN = 1234 (default = 1234, optional)
ATQ1 -> feedback off!
ATE0 -> ECHO off


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 22:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
@Klenio - kolega Jarlist chyba testował zasięg mojego cudeńka, ja używam tylko do komunikacji zamiast kabelka a nie do telemetrii.
@ZiMi - te komendy At które podałem, to właśnie do modułu z tego wątku, nie do BTMA222 :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 16 lis 2011, 22:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
Klenio pisze:
Rurek czy sprawdzałeś zasięg tego cudeńka? Interesuje mnie otwarta przestrzeń i prędkość 115200.

Ja próbowałem z modułami BT, opartymi o BTM202 ale poległem. Rwie się łączność jak pajęczyna zaatakowana przez szerszenia ;-).


może się wtrącę chodź nie do mnie , ja swego czasu testowałem moduł btm222 przy szybkości 115200 udawało mi się uzyskać odległość około 15-20m, przy 9600 - około 40-50m

ale to wszystko jeżeli aparatura była na 35MHz

na 2,4ghz to dramat przeważnie kilka metrów do konfiguracji to wystarcza


jak chcesz większe odległości to polecam xbee dział super .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 09:00 
Offline

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 11:57
Posty: 182
Lokalizacja: Warszawa
Rurek a kolega Jarlist opublikował gdzieś informacje dotyczące zasięgu? Czy jest jakaś przewaga Twojego cudeńka nad modułem BTM222? W sprawie zakupu piszę do Ciebie PW. W sumie mnie też wkurza podłączanie kabelka ;-).

Kuki 5-10m też uzyskiwaliśmy przy systemie FASST. Ale potrzebuję czegoś co by dało radę na 100-150m z prędkością 115200. Na module XBee PRO udało się nam uzyskać 2km przy pełnej mocy (sparzyć się wtedy można płytką ;-) ), ale prędkości transmisji są malusieńkie, najlepiej działa to na 9600 ;-(. Na pewno jest jakiś sposób, żeby zaprogramować ten moduł inaczej, ale nie znalazłem sposobu jak to zrobić. Mnie interesowała transmisja jednokierunkowa bez sprawdzania błędów, bez sprawdzania obecności łącza itp. Czyli przesyłanie strumienia danych w ciemno. Chciałem mieć dane nawet jeśli połowa z nich byłaby błędna. Tutaj jest wątek z moim pytaniem: http://rc-cam.pl/viewtopic.php?t=4012

Jeśli masz Kuki jakieś pomysły to nadstawiam ucho lub zamieniam się w słuch ;-).

_________________
Zerkaj nad siebie! Drony latają wszędzie...
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
Ja nie używam BT, jedynym plusem takiego rozwiązania jest możliwość połączenia z telefonem. Poza tym same minusy. Dlatego sam używam Wi.232 od Radiotronix, czyli rozwiązania jakie stosowane jest przez MK. Granicy zasięgu nie miałem okazji osiągnąć, w MK piszą że na 8cm kabelka jako antenie zasięg wynosi 1300 metrów. UART w Wi.232 pracuje do 115200 ale tor radiowy to jakieś 70kbps.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 10:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
Klenio, mam pomysł ale będzie dość duży gabarytowo :-( kiedyś cos takiego robiłem dla firmy

http://routerboard.com/RB411AR
wykorzystanie płyty głównej Mikrotik (wifi i te sprawy Diem pewnie wie o co chodzi :-) ) transmisje można zestawić na 5Mhz kał ustawić np np około lub niżej tak żeby nie zakłócało sterowania 2300mhz
bez problemu chodzi 115200



ten link co robiliśmy to był na 3km ale na 5GHz z jednej strony był komp a z drugiej kasa fiskalna .

wszystko kwestią przetestowania


podsumowując jest to radiowy przedłużacz rs232 :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 10:33 
Offline

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 11:57
Posty: 182
Lokalizacja: Warszawa
Kuki trochę rozjeżdżamy Rurkowi temat :oops:.

To, że duży nie specjalnie mnie przeraża. Dzięki za podpowiedź. Czy to jest gdzieś w PL dostępne?

_________________
Zerkaj nad siebie! Drony latają wszędzie...
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 11:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
Interprojekt jest dystrybutorem.

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 15:07 
Offline

Rejestracja: sobota 07 maja 2011, 20:20
Posty: 243
Lokalizacja: Kraków
Czy nikt nie zauwazyl ze to moj temat byl?? :]

_________________
"Ja i Ty, nasze myśli jak i czarne sny."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 17:12 
Offline

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 11:57
Posty: 182
Lokalizacja: Warszawa
Ja już zauważyłem ;-). Byłem święcie przekonany że to Rurka temat... Tak to jest jak się czyta po łebkach.

_________________
Zerkaj nad siebie! Drony latają wszędzie...
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 20:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 19:08
Posty: 2091
Lokalizacja: Ropczyce/Podkarpacie
Klenio, jak ci się z tym nie spieszy to postaram się przetestować w przyszłym tygodniu jak będzie się to zachowywać na małych bacikach i jaki zasięg uzyskam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 17 lis 2011, 20:21 
Offline

Rejestracja: środa 17 mar 2010, 11:57
Posty: 182
Lokalizacja: Warszawa
A to z miłą chęcią poczekam na teścik. Na razie męczę się z tym BTM222, ale to nie to co jest potrzebne do strojenia i diagnostyki którą uskuteczniamy w Hornecie.

_________________
Zerkaj nad siebie! Drony latają wszędzie...
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 23 lis 2011, 01:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To jeszcze tak na koniec tematu Wojekk'a :-)
lista komend dla tego modułu:
Obrazek

oraz możliwe do zaprogramowania prędkości:
Obrazek
.
.
.
.
i na deser jeszcze DATASZIT

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.