Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 21 wrz 2018, 21:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Eachine ProDVR
Post: środa 19 paź 2016, 18:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Nagrywarka ta jest już jakiś czas na rynku jednak w przeciwieństwie do swojego protoplasty, HMDVR, nie doczekała się swojego tematu. Niedopatrzenie które myślę że warto nadrobić, szczególnie że u popularnego chińskiego dostawcy, ProDVR z reguły jest tańszy od HMDVR a lepiej wyposażony (w momencie pisania tej recenzji HMDVR kosztował 98,63PLN na BG a ProDVR 71,87). Dla przypomnienia, wątek poświęcony HMDVR znajduje się tu: viewtopic.php?f=6&t=32536

Co zatem dostaniemy za nasze ciężko zarobione pieniądze? Opakowanie ProDVR stanowi woreczek strunowy z folii antystatycznej, znacznie obszerniejszy od tego w którym przychodzi HMDVR i spięty kartonikiem z logo producenta:

Obrazek

Wewnątrz, oprócz nagrywarki, znajdziemy okablowanie, dwa kawałki pianki mocującej, anglojęzyczną instrukcję obsługi w postaci pojedynczej kartki papieru kredowego oraz niewielki kartonowy trójkącik mający stanowić swego rodzaju certyfikat jakości:

Obrazek

Należy zaznaczyć że producent zapewnia podwójny zestaw kabli zasilających i do wejścia/wyjścia wideo i dźwięku (z zarobionymi końcówkami i bez) oraz kable do wyprowadzenia przycisków na zewnątrz:

Obrazek

Elektronika nagrywarki upchnięta została w obudowę z pomarańczowego, półprzeźroczystego plastiku. Nalepka na przednim panelu nosi na sobie piktogramy opisujące przyciski a także opis poszczególnych wyjść urządzenia:

Obrazek

Maksymalne wymiary zewnętrzne to: 41,3mm szerokości, 33mm wysokości i 9,6mm grubości. Masa bez okablowania i karty to zaledwie 9,6g. Na lewej ściance znajduje się otwór na kartę microSD:

Obrazek

Gniazdo jest osadzone znacznie płycej niż w HMDVR dzięki czemu dostęp do karty jest możliwy bez dodatkowych ostrych narzędzi tudzież przesadnie długich paznokci.
Prawa ścianka to zestaw trzech gniazd. Od góry licząc, pierwsze gniazdo to wyjście wideo oraz audio (każde z własną masą), drugie to wejście wideo, audio oraz zasilanie (tu również każde z osobną masą), trzecie natomiast służy do wyprowadzenia przycisków na zewnątrz:

Obrazek

Instrukcja, mimo że całkiem przejrzysta jest całkowicie bezużyteczna.

Obrazek

Wynika to z faktu że firmowo nagrywarka jest obarczona tak samo błędnym oprogramowaniem co HMDVR. Również nie pamięta ustawień rozdzielczości i przycina obraz u dołu.
Najnowszy FW, który w miarę skutecznie rozwiązuje te problemy (do pobrania stąd: https://drive.google.com/open?id=0Byt2N ... F91aWxlTlE ) pasuje zarówno do HMDVR jak i do ProDVR ale jego wgranie powoduje zmianę reakcji ProDVR na klawisze. Przykładowo: w/g instrukcji wejście do głównego menu odbywa się poprzez krótkie naciśnięcie przycisku oznaczonego strzałką w prawo. Po zmianie FW wejście do głównego menu odbywać się będzie analogicznie jak w HMDVR czyli przez przytrzymanie środkowego przycisku.

Podsumowując - jako że funkcjonalnie ProDVR=HMDVRa a za niższą cenę dostajemy dodatkowe okablowanie i wygodniejszy dostęp do karty SD to uważam że jest to sprzęt jak najbardziej godny polecenia.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Eachine PRO DVR
Post: sobota 12 lis 2016, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 15 paź 2016, 18:08
Posty: 9
Lokalizacja: Zielona Góra


Witam posiadam odbiornik FlySight BP i chciałbym nagrywać z niego obraz.
Czy nagrywarkę Eachine PRO DVR http://abc-rc.pl/video-nagrywarka-fpv#axzz4PhK5jmK5
da się jakoś sensownie połączyć z tym monitorem ?

Moje rozumowanie na chwilę obecną jest następujące..
W monitorze posiadam wyjście 'DIV AV Out' do niego podpinam przewód AV i następnie wpinam się do nagrywarki pod wejścia V_IN ?

Chyba, że ktoś może polecić jakąś inna nagrywarkę do tego monitora..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 09:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
zboczylas23 pisze:
Moje rozumowanie na chwilę obecną jest następujące..

Twoje rozumowanie jest prawidłowe.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 15 paź 2016, 18:08
Posty: 9
Lokalizacja: Zielona Góra


Czy zasilanie nagrywarki można podłączyć do monitora FlySight BP pod wyjście DC OUT ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie znam tego monitora, i nie wiem ile V tam podaje. Przekroczenie 5V dla nagrywarki skutkuje jej nieodwracalnym unieruchomieniem.
Wg opinii na RCG nagrywarka pracuje stabilniej poniżej tego progu z pakietami 1s włącznie aczkolwiek nie sprawdzałem tego.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 10:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 15 paź 2016, 18:08
Posty: 9
Lokalizacja: Zielona Góra


Monitor podaje 7V więc odpada.
Niestety nie posiadam ładowarki do pakietów 1S dałoby radę zasilać to pakietem 2S z jakimś regulatorem ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Dałoby się zasilić z tego 7V jak wepniesz pomiędzy nagrywarkę a monitor jakiś stabilizator napięcia. Z resztą to samo się odnosi do pomysłu z 2S.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 11:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 15 paź 2016, 18:08
Posty: 9
Lokalizacja: Zielona Góra


Czy ten regulator byłby odpowiedni ?
http://abc-rc.pl/ubec-3a-5v-6v-2-6s-lip ... z4PhK5jmK5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 12 lis 2016, 11:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Jak nie ustawisz na wyjściu 6V...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 09:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 15 paź 2016, 18:08
Posty: 9
Lokalizacja: Zielona Góra


Dzięki za pomoc ;-)
Wybrałem trochę bezpieczniejszą opcję.. http://abc-rc.pl/ubec-3a-5v-fpv-blue-sky#axzz4PhK5jmK5


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 lis 2016, 10:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Bezpieczniejsza opcja to jest to:

http://allegro.pl/show_item.php?item=6590784479

Tylko trzeba ustawić napięcie PRZED podłączeniem nagrywarki.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 20:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 18:04
Posty: 54
Panowie zamontowałem dzisiaj tą nagrywareczkę , i mam teraz takiego laga że nie da się normalnie latać może coś żle podłączyłem ?

_________________
Syma x5c-1, F450 diy, 250 emax 1806 naze32rev5 na razie 3s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8651
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Spr jeszcze ustawienia, ale lag jest..
Dlatego ja mam podpięte do drugiego sygnału (diversity) i włączam na "czuja. Dla pewności spr czy działa przepinając przewody.
Do czegoś szybkiego się nie sprawdza.
Jak miałem spięte na tym co latam, to tragedia..

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 20:20 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2015, 18:04
Posty: 54
A miało być tak pięknie;) no ale spróbuję z nią jeszcze powalczyć, jak na razie to lag dla mnie nieakceptowalny.

_________________
Syma x5c-1, F450 diy, 250 emax 1806 naze32rev5 na razie 3s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 gru 2016, 20:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Nie lata się na obrazie przez nagrywarkę - żadną. Niektóre mają mniejszy lag, niektóre (jak ta) większy ale generalnie to nie jest dobra praktyka bo wszystkie ten lag mają.
Albo rozdzielacz aktywny albo chociaż prymitywny Y-kabel. To drugie może powodować pogorszenie jakości obrazu ale eliminuje lag'a nagrywarki i jest najtańszą opcją.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.