Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 11 gru 2018, 19:34


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 07 cze 2017, 21:11 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
Cześć,
Mam sobie taki monitorek: https://abc-rc.pl/monitor-fpv-tft-lcd-7cali-hd-800x480
Niestety za mocno dokręciłem go do statywu czego efekt widać w załączniku... Ponieważ coś popsułem w tej klawiaturce (chyba rezystor urwałem) , klawisz 'menu' nie działa. Wie ktoś może jak się z tym uporać? Mogę kupić nową ale nie wiem gdzie bo znaleźć nie mogę. Mogę też wlutować nowy rezystor ale nie wiem jaki...


_20170607_215410.JPG
_20170607_215410.JPG [ 408.57 KiB | Przeglądany 1346 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 21:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 613
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
zobacz co pisze na np R1 i kup takiego samego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 21:41 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
Na każdy jest napisane coś innego :/ po zwarciu tych dwóch kropek cyny na R2 przycisk działa tak jak przycisk on/off. ( przycisk on off znajduje się tam skąd wychodzą kable i nie ma żadnego rezystora). Myślę że trzrba wlutować konkretny rezystor, ale nie mam pojęcia jaki.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 21:45 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 kwie 2017, 14:47
Posty: 60
Podejdź do dobrego sklepu elektronicznego to ci dobiorą a nawet zrobią. Jakbyś był z okolic podkarpacia to bym ci dał namiar. Nie raz już zanosiłem od przerabiania wtyczek po lutowanie rezystorków w pilocie samochodowym. Policzyli tylko za część a wymiana na poczekaniu przy czym ja doceniam zaangażowanie i panowie dostali po browarku :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 21:55 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 220
zgrywcio pisze:
Na każdy jest napisane coś innego

Jak zwierasz to dajesz konkretne napięcie i otwiera Ci taką opcję.
zgrywcio pisze:
on off znajduje się tam skąd wychodzą kable i nie ma żadnego rezystora

To albo daje +5V lub 0V, a tu gdzie są rezystory to jest napięcie pośrednie. Jak popatrzysz dobrze w jakim szeregu jest on z innymi rezystorami między +5V a 0V to dojdziesz jego wartości.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 22:12 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
Napięcie tam gdzie nie ma rezystora to 3.3 V.
Przy R3 napięcie jest 3.25V rezystor ma nr 123
Przy R1 napięcie jest 3.27V rezystor nr 682
R2 - 0V rezystor?
R4 napięcie 3.23V rezystor nr 223
R5 napięcie 3.29V rezystor nr 251

Widać że nie są po kolej... Ciężko mi z tego cokolwiek wywnioskować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 22:25 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 220
Podałeś napięcie zasilania 3,3V z jednej strony, a musiałbyś zmierzyć po przyciśnięciu przyciski jakie jest z drugiej strony rezystorów i wtedy będzie jasność jaka jest podziałka napięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 07 cze 2017, 23:57 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
Wraz z naciskaniem guzików napięcie zmienia się o tak:
R5 - 1.35V
R4 - 2.94V
R1 - 2.45V
R3 - 2.74V
Naciśnięcie guzika zasilanie to oczywiście 0V
Wszystko parę razy zmierzyłem żeby się nie pomylić. Ciężko mi w tym zauważyć jakąś zasadę...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 15:52 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
Zgaduję, że potrzebujesz ok. 2V. Żeby podać dokładną wartość rezystora, potrzeba by było znać wartość drugiego z dzielnika napięcia - może są po drugiej stronie? Jak nie to wlutuj potencjometr i metodą prób i błędów ustal wymaganą wartość.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 17:15 
Offline

Rejestracja: sobota 02 sie 2014, 08:37
Posty: 58
Lokalizacja: Warszawa
'Potrzeba by było znać wartość drugiego z dzielnika napięcia'
No cóż niestety za mało wiem żeby to zrozumieć :( właściwie to nie wiem po prostu co to dzielnik napięcia i jak podać jego wartość. Potencjometr to super rozwiązanie i bym skorzystał. Jaka powinien mieć rezystancje żeby to zadziałało?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 08 cze 2017, 17:47 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 220
Weź potencjometr 22k lub 10k i wepnij w miejsce rezystora suwak i koniec potencjometru przy max oporności i zmniejszając oporność wciskaj i sprawdzaj jaką funkcję pokazuje, aż złapiesz mode.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.