Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 16 sie 2018, 22:20


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 29 kwie 2017, 21:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 mar 2016, 19:08
Posty: 17
Lokalizacja: Piotrowice
Waldek 1964 pisze:
Przejściówka ok ale ładowanie różnych pojemności niedopuszczalne.

Ciekawe - to jak to w koncu jest z tym ładowaniem pakietów różnych pojemności?
Tu link to sprzecznych informacji: https://www.gimmik.net/blog/rownolegle- ... atorow-rc/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 21:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 mar 2017, 18:22
Posty: 39
Lokalizacja: Rzeszów
Również podpinam się do pytania. Mam zamiar sobie nabyć imax b6 mini 60W i ładować aku do mojej 250 czyli 3s 1300mAh. Ktoś coś wie więcej o tych przejścióweczkach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
adikx5 pisze:
Waldek 1964 pisze:
Przejściówka ok ale ładowanie różnych pojemności niedopuszczalne.

Ciekawe - to jak to w koncu jest z tym ładowaniem pakietów różnych pojemności?
Tu link to sprzecznych informacji: https://www.gimmik.net/blog/rownolegle- ... atorow-rc/

Tam sa powypisywane bzdury w stylu
" jak podlaczysz 2 pakiety o roznym napieciu to przeplynie z jednego do drugiego duzy prad ale NIE USZKODZI to baterii..."
Albo:
"Zamiast ladowac kilka pakietow po 1h kazdy naladujesz wszystkie w 1h"
Totalne bzdury.....
co prawda ten ostatni przyklad jest sprytnym chwytem marketingowym bo chwile pozniej jest napisane " jezeli dysponujesz ladowarka o odpowiedniej mocy"
Ale jesli masz ladowarke ktora mozesz ladowac przypuscmy pradem 8A ( pod warunkiem ze pakiet przyjmuje taki prad ladowania) to jesli jeden pakiet ladujesz przez 15min to 3 pakiety naladujesz w tym samym czasie tylko jesli ladujesz je pradem 24A... A czy ladowanie rownolegle pakietow takim pradem jest bezpieczne to nie wiem i nie bede probowal...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 maja 2017, 11:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 03 sty 2015, 12:44
Posty: 81
Lokalizacja: Rzeszów
Kolego z tym napięciem to tutaj nie widzę żadnej niezgodności, jeśli podłączamy kilka baterii oczywiście takich samych lecz różniących się nieznacznie napięciem na poszczególnych celach to jeśli pozostawiamy je na jakiś czas podpięte napięcie na poszczególnych celach się wyrowna do tego samego poziomu

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 02 maja 2017, 23:32 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1461
Lokalizacja: Podkarpackie
bloodmoon pisze:
Kolego z tym napięciem to tutaj nie widzę żadnej niezgodności, jeśli podłączamy kilka baterii oczywiście takich samych lecz różniących się nieznacznie napięciem na poszczególnych celach to jeśli pozostawiamy je na jakiś czas podpięte napięcie na poszczególnych celach się wyrowna do tego samego poziomu

Gruby błąd. Jeżeli podłączymy kilka baterii o różnych napięciach - to ich napięcie wyrówna się NATYCHMIAST. W układzie równoległym nie ma innej możliwości. Natychmiastowe wyrównanie napięć tak wymusi spory prąd wyrównawczy w układzie pomiędzy celami. Kto umie liczyć, to doliczy się przy tych "nieznacznych" różnicach szybko prądów rzędu 50 - 60A.

adikx5 pisze:
Tu link to sprzecznych informacji: https://www.gimmik.net/blog/rownolegle- ... atorow-rc/
Więc bez problemu naładujemy połączone równolegle trzy akumulatory LiPo 3S (napięcie 11,1V): 2200mAh 15C, 3200mAh 25C i 850mAh 35C, natomiast nie wolno łączyć równolegle akumulatorów o różnych napięciach, np. 4S (14,8V) 3000mAh. Najlepiej, gdyby ładowane akumulatory były w podobnym stopniu rozładowane: nie jest to warunek konieczny, ale z pewnością stosowane jest to jako dobra praktyka.

"Mocny" artykuł. Chętnie bym się dowiedział co w tym wypadku oznacza "rozładowane w podobnym stopniu". Jedno jest litrowa butelka wódki i drugie minibutelka 0,05l z lodówki w hotelowym pokoju. Dla mojego samopoczucia będzie miało ogromne znaczenie z której butelki wypije tak, by puste były obie "w podobnym stopniu". :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 10:27 
Offline

Rejestracja: środa 13 kwie 2016, 10:22
Posty: 76
Lokalizacja: Rzeszów
Panowie szybka porada. Wlasnie mi trafilo klona imaxa b6.
Musze miec cos do piatku u siebie na stole.
Brac
1 - https://abc-rc.pl/ladowarka-skyrc-s60#axzz4gSkvijYL
2 - https://abc-rc.pl/skyrc-imax-b6-6a-60w#axzz4gSkvijYL
3 - https://abc-rc.pl/ladowarka-skyrc-imax-b6#axzz4gSkvijYL

Wiem ze mozna taniej ale czas mnie goni przed wyjazdem.

Fajnie zeby bylo USB ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 13:55 
Offline

Rejestracja: środa 19 kwie 2017, 20:23
Posty: 11
Lokalizacja: Chudow
HELL-o

Mialem dylemat:

Posiadam 10 li-po 4s.

Wersja pierwsza:
Accucell 6 (lub inny IMAX) + rozgaleznik aby podlaczyc kilka baterii na raz.
Logicznie rzecz biorac nie widze sensu takiego rozwiazania. Baterie musza byc "podobnie" naladowane a wlasciwie powinny byc nie baterie, ale cele, ktore spina sie razem. Odpada.

Wersja druga:
5 ladowarek dwuportowych.
Koszt masakryczny. Odpada.

Wersja trzecia,
Uzywam od poczatku jednej ladowarki Charsoon DC-4S. Spisuje sie doskonale.
Koszt: 50PLN (Aliexpress, Banggood etc)

Dokupilem jeszcze 4 sztuki i bede ladowal 5 baterii jednoczesnie :)

_________________
Pozdrawiam.
Kura.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
kura666 pisze:
HELL-o

Mialem dylemat:

Posiadam 10 li-po 4s.

Wersja pierwsza:
Accucell 6 (lub inny IMAX) + rozgaleznik aby podlaczyc kilka baterii na raz.
Logicznie rzecz biorac nie widze sensu takiego rozwiazania. Baterie musza byc "podobnie" naladowane a wlasciwie powinny byc nie baterie, ale cele, ktore spina sie razem. Odpada.

Wersja druga:
5 ladowarek dwuportowych.
Koszt masakryczny. Odpada.

Wersja trzecia,
Uzywam od poczatku jednej ladowarki Charsoon DC-4S. Spisuje sie doskonale.
Koszt: 50PLN (Aliexpress, Banggood etc)

Dokupilem jeszcze 4 sztuki i bede ladowal 5 baterii jednoczesnie :)

A teraz wytlumacze Ci blad rozumowania w pkt. 3....
1. Ta ladowarka laduje tylko pradem max 1.5A.
2. Ta ladowarka z tego co rozumuje nie ma trybu storage wiec jak po wypadzie bedziesz zabezpieczal pakiety? Bedziesz pilnowal wszystkich ladowarek? Bedziesz przy ladowaniu do ok 4v odlaczal pakiet i czekal az napiecie spadnie, mierzyl i podladowywal dalej zeby uzyskac 3.8v?

Podczas ladowania ciaglego gdy cela osiagnie 3.8v i odlaczysz ja od ladowania to napiecie spadnie...
Ladowarka mikroprocesorowa dziala na takiej zasadzie ze gdy podczas ladowania cele osiagna napiecie 3.8v powoli zmniejsza amperaz i co chwile mierzy napiecie czy nie spada... Cela naladowana jest w storage gdy po zaprzestaniu podawania radu ladujacego cela ta utrzymuje swoje napiecie... Bez trybu storage nie osiagniesz tego tak latwo a bez trybu storage w pakietach nie pozyja Ci zbyt dlugo...

Nie wiem jak Twoje ale moje pakiety moge ladowac do max 5C czyli 7.5A. Ta ladowarka ktora wymieniles tylko 1.5A Wiec TEORETYCZNIE dobra ladowarka naladuje 5 pakietow w czasie kiedy 5 takich lichych ladowarek naladuje te 5 pakietow... A jesli kupic porzadna ladowarke 2 portowa ktora moze podac 7.5A na kazdy port to juz kosmos.... Wiec w twoim przypadku wydajac 200zl na porzadna ladowarke jestes do przodu w ladowaniu i w pozniejszym dokupowaniu kolejnych pakietow ktore zastapia te zjechane badz uszkodzone....

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 15:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1461
Lokalizacja: Podkarpackie
rafi.devtox pisze:
A teraz wytlumacze Ci blad rozumowania w pkt. 3....

Pozwól, że ja wytłumaczę twój błąd rozumowania.
rafi.devtox pisze:
Podczas ladowania ciaglego gdy cela osiagnie 3.8v i odlaczysz ja od ladowania to napiecie spadnie...

Oczywiście - bo prąd przepływający przez rezystancję powoduje przyrost napięcia. Stąd ładowarka po osiągnięciu napięcia progowego obniża prąd. Ostatnia faza jest tym dłuższa - im wyższy był prąd ładowania i im większą rezystancję ma pakiet.
Jak sam jednak podkreśliłeś - te ładowarki ładują maks. prądem tylko 1,5A. Przy małym prądzie i spadek napięcia na celi będzie odpowiednio mniejszy. Oprócz tego napięcie tzw. STORAGE nie jest napięciem krytycznym. To napięcie, które ma zabezpieczyć wystarczająca rezerwę by w trakcie dłuższego czasu samorozładowanie nie spowodowało niebezpieczny dla celi spadek napięcia.
Tryb STORAGE więc nie jest wcale jakoś specjalnie konieczny- choć oczywiście dobrze mieć. Równie dobrze można na przykład odpowiednio skrócić ostatni lot.
rafi.devtox pisze:
Wiec w twoim przypadku wydajac 200zl na porzadna ladowarke jestes do przodu w ladowaniu i w pozniejszym dokupowaniu kolejnych pakietow ktore zastapia te zjechane badz uszkodzone....

Ładowarki za 200zł rzadko kiedy grzeszą jakością pomiaru jak ustawionych parametrów ładowania, tak pomiarów napięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 15:58 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 189
Lokalizacja: montreal.kan
rafi.devtox pisze:
Podczas ladowania ciaglego gdy cela osiagnie 3.8v i odlaczysz ja od ladowania to napiecie spadnie...
Ladowarka mikroprocesorowa dziala na takiej zasadzie ze gdy podczas ladowania cele osiagna napiecie 3.8v powoli zmniejsza amperaz i co chwile mierzy napiecie czy nie spada... Cela naladowana jest w storage gdy po zaprzestaniu podawania radu ladujacego cela ta utrzymuje swoje napiecie... Bez trybu storage nie osiagniesz tego tak latwo a bez trybu storage w pakietach nie pozyja Ci zbyt dlugo...


Tutaj to kolego przesadziles z tym 3.8v w tolerancji 0.0001.W nowych normach transportu ogniw typu lipo stan naladowania to 3.7 max,
wiec lipo nowe od producenta ,ktore lezy kilka miesiecy,nadaje sie do wyrzucenia?
,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 17:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 wrz 2012, 22:38
Posty: 211
Lokalizacja: Wrocław
Transport a storage to dwie różne rzeczy. Nie wiem kiedy ostatnio kupowałeś pakiety za granicą, ale już chyba od ponad roku z HK przychodzą z oczojebną naklejką, że są naładowane tylko w 30% i żeby je podładować przynajmniej do storage jak najszybciej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 19:35 
Offline

Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 18:54
Posty: 189
Lokalizacja: montreal.kan
majek pisze:
Transport a storage to dwie różne rzeczy. Nie wiem kiedy ostatnio kupowałeś pakiety za granicą, ale już chyba od ponad roku z HK przychodzą z oczojebną naklejką, że są naładowane tylko w 30% i żeby je podładować przynajmniej do storage jak najszybciej.

A tak kupowalem i to z naklejkami , pewnie je naklejali na lipo rozladowane do tych 30% na godzine przed wylotem ; a nie u producenta 2 lata wczesniej
A i tak nabazgrali w ich ulotce ze lipo jest correct jezeli each cell voltage 3,7-3.85.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 09 maja 2017, 22:16 
Offline

Rejestracja: środa 19 kwie 2017, 20:23
Posty: 11
Lokalizacja: Chudow
Witam ponownie.

Widze, ze goraca dyskusja sie rozwinela.
To nie jest tak, ze moj 3ci wybor byl nieprzemyslany.

Ja to widze tak:

+ Ladowanie 5ciu rownoczesnie
Oczywiscie nie w takim samym czasie sie naladuja i pewnie szlag mnie bedzie trafial od sygnalow informujacych o zakonczeniu ladowania... ale mam nadzieje, ze to zniese ;)
+ Ladowanie 1.5A (w przypadku moich baterii bedzie to 1C)
Moje baterie to Tattu 4s 1550mAh 45C. Wiem, ze mozna je ladowac maksymalnym pradem 3C, ale wiem od zawsze, ze szybsze ladowanie akumulatorow nie jest dla nich tak samo dobre jak powolne. Wiec uwazam, ze lepiej naladowac 5 aku pradem 1C niz pokolei 3C lub przy innych akumulatorach 5C.

- Brak funkcji rozladowywania.
W instrukcji do tych baterii jest napisane, ze przy dluzszym przechowywaniu nalezy naladowac je do 3.8-3.9V per cela. Przy czym dluzsze przechowywanie zaczyna sie od minimum tygodnia. Oczywiscie potwierdza to stwierdzenie "do not short circuit". Latam czesciej niz raz w tygodniu, wiec uwazam, ze problem zacznie mnie dotyczyc po zakonczeniu sezonu. Inna sprawa to to, ze podczas ladowania widze na bierzaco jak wygladaja poszczegolne napiecia w celach, wiec nie jest problemem odlaczyc ladowarke jak dojdzie np. do 3.85V. Konczac sezon przy naladowanych maksymalnie, poswiece sie i zawisne 10 razy w domu celem rozladowania ponizej 3.8 aby godnie przygotowac do przechowywania ;)

Moze pokrotce opisze proces ladowania ta ladowarka, gdyz nie do konca zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze jak bym mial "procesorowa" ladowarke, to doswiadczylbym zupelnie innego poziomu jakosci w ladowaniu. Swoja droga co to dokladnie ma znaczyc "procesorowa ladowarka"? Bo wg mnie chodzi albo o procesor, ktory obsluguje pokretelka oraz przelaczniczki i super fajne menu wyswietlane na wyswietlaczu... albo monitoruje napiecie podczas ladowania (w tym przypadku we wszystkich celach osobno) i wg tegoz to napiecia dostosowuje parametry ladowania.


Proces ladowania wyglada nastepujaco:
1. Podlaczam ladowarke tylko do gniazda balansowanego..
2. Widze napiecie calosci oraz wszystkich cel osobno.
Powiedzmy, ze jest:
3.60; 3.58; 3.60
3. Ladowanie startuje i cele sukcesywnie podnosza swoje napiecia w podobnym tempie.
4. Ladowarka jest ciepla.
5. Widze na wyswietlaczu:
4.20 ; 4.18 ; 4.20
6. Ladowarka jest delikatnie letnia i proces ladowania konczy sie jak juz jest wszedzie:
4.20 ; 4.20 ; 4.20
7. Nastepuje sygnal dzwiekowy informujacy o zakonczeniu ladowania i ladowarka staje sie calkowicie zimna.

Czy jest to procesorowa ladowarka czy nie, to wg mnie dziala dobrze i spelnia swoja role w logiczny sposob.
Szczerze nie wiem, czy zmniejsza sie napiecie ladowania pod koniec, czy jednak jest liniowe do momentu osiagnieca 4.20V, lecz po odlaczeniu od ladowarki i sprawdzeniu przed lataniem chinskim, bezprocesorowym :-P , tanim buzzerem z wyswietlaczem, ktory mnie informuje o koniecznosci zakonczenia lotu, widze 4.20 ; 4.20; 4.20.

Super lotow zycze.

_________________
Pozdrawiam.
Kura.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 00:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Tu wlasnie jest blad myslenia... Stwierdzenia w stylu "dluzszy czas przechowywania zaczyna sie od tygodnia" lub " tryb STORAGE nie jest konieczny.... Ja swoje pakiety ZAWSZE po powrocie do domu laduje w storage nawet jesli pojutrze znowu bede latal. I jesli ksiazka mowi ze jest to odpowiedni sposob przechowywania pakietow to tak musi byc. Ja mam swoje juz 1.5 roku... Ladowane multum razy... I nadal pieknie trzymaja, ladnie sie balansuja... Kto jak dba tak ma...

"Wystarczy odpowiednio skrocic lot".. He he... To jest swietne stwierdzenie... I odkladasz pakiet z roznym poziomem rozladowania cel? Powtorz to wiele razy a potem dziw sie ze napiecie na celach tak bardzo sie rozjezdza....A pozniej na forum pojawiaja sie wpisy w stylu " po 4 lotach padla mi jedna cela" albo " obudzilem sie rano a pakiet spuchl".

Takie sytuacje pomijajac wady fabryczne sprzetu wynikaja wylacznie z niewiedzy, ignorancji i lenistwa....

Dajcie mlodym dobry przyklad i nauczcie ich konsekwencji i zapobiegliwosci na samym poczatku...

Kolego z postu powyzej.. Jezeli twierdzisz ze odpalanie quada w domu i zawis na kazdym z 10 pakietow po to zeby je odpowiednio rozladowac jest lepszy niz zamiana tych 5 ladowarek za 50 zl na jedna porzadna 2 portowa i kolejno podladowanie wszystkich pakietow do storage to ja nie mam zadnych pytan....

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 03:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11705
Lokalizacja: Mikoszewo
rafi.devtox pisze:
Tu wlasnie jest blad myslenia... Stwierdzenia w stylu "dluzszy czas przechowywania zaczyna sie od tygodnia" lub " tryb STORAGE nie jest konieczny.... Ja swoje pakiety ZAWSZE


Rafi - nie histeryzuj bo znowu zaczynasz się zapędzać. To że ty ZAWSZE nie jest prawdą objawioną bo ja na ten przykład NIGDY i mam sprawne pakiety które pamiętają czasy gdy ciebie pociągał tylko "MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba" bo o kopterach to ci się nawet nie śniło. Fajnie że chcesz pomagać ale sianie dezinformacyjnego terroru nie jest najlepszą metodą.

Obrazek

To tak gwoli przypomnienia.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.