Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 14 gru 2018, 11:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: niedziela 06 wrz 2015, 19:31 
Offline

Rejestracja: środa 02 lis 2011, 14:10
Posty: 193
Lokalizacja: Chorzów
Fat shark już jakiś czas temu zapowiedział wypuszczenie nowych gogli. Udało mi się znaleźć trochę informacji, więc stwierdziłem, że warto się z nimi podzielić.

Obrazek

Póki co preorder można złożyć chyba tylko w getfpv.com
Dominator v3 za 350$
Dominator HD v2 jedyne 520$

Co nowego? Na pierwszy rzut oka wentylator i wbudowana nakładka na twarz. W opisie do V3 wspominają o wejściu HDMI mini zamiast micro, wsparciu dla 720p i obrazie 16:9 w rozdzielczości WVGA czyli 800x480. HD v2 mają nową, lepszą optykę i większy FOV, natomiast nie jestem pewien (czyt. nie znalazłem informacji), czy także będą wspierały obraz w standardzie 16:9, ale można wywnioskować, że skoro tańszy model wspiera, to tu też będzie? Oczywiście możliwe ma być przełączenie do wszechobecnego w świecie fpv 4:3. Kolejny nowy ficzer w obu modelach to kondensator przy nagrywarce, który ma zapobiegać utracie nagrania po odłączeniu baterii. Sama bateria też została odświeżona. 2s 1800mAh i wbudowany wskaźnik naładowania. No i nowe etui na okulary.

Tutaj dwa unboxingi i poniżej pogadanka z Mr. FatShark’iem:




Jest jeszcze mały bonus dla obecnych posiadaczy Dominatorów HD i v2.
25$ w getfpv.com. KLIK!!!
Obrazek

Mam ndadzieję, że niczego ważnego nie pominąłem. Mnie się bardzo podobają i tyle w temacie ;-).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 08:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 360
Lokalizacja: Kraków
Odświeżę nieco temat, czy ktoś z posiadających Fatsharki z nową baterią miał taki efekt, czy to jest normalne?:
Mianowicie ładowała mi się bateria z balansowaniem przez 113 minut w tym czasie weszło 2055 mah "prądu" czy aby na pewno jest wszystko ok z tą baterią? Może ładowarka przeładowuje ... ?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9d, X-Lite, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11970
Lokalizacja: Mikoszewo
Roger pisze:
Może ładowarka przeładowuje ... ?

To akurat łatwo sprawdzić. Miernik w łapę (tylko porządny) i pomierz napięcie na poszczególnych celach przez złącze balancera

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 09:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2183
Lokalizacja: Opole
Moja kilkuletnia Accucell 6 robi tak na każdym pakiecie. Na początku się cieszyłem, że "hip hip hurra jak dużo wchodzi do pakietów", ale ona nie dość że strasznie długo balansuje to jeszcze pokazuje wartości władowanego prądu często większe niż pojemność deklarowana pakietów (i to nie tych najnowszych). Możliwe, że część energii którą zlicza traci na ciepło.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3250
Lokalizacja: Olsztyn
Panowie, wszelkie baterie dedykowane do gogli niezależnie jakiej firmy są bardzo kiepskiej jakości. Zwykłą ładowarką nie ma szans żeby to określić ich jakości ale jeśli posiadamy ładowarkę z pomiarem rezystancji wewnętrznej podczas ładowania to okazuje się że te pakiety mają rezystancję wewnętrzną na poziomie 20-40 Mohm co tak na prawdę jest tragedią ...
Dla porównania nowe pakiety np Tattu 1300mAh 4S mają rezystancję na poziomie 1 Mohm na celę.
Kiepskiej jakości cele i stąd bierze się bardzo długi czas balancowania, mam to samo z tym że na ładowarce Hyperion.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 10:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 360
Lokalizacja: Kraków
Bazując na waszym doświadczeniu, przejmować się? Nie przejmować?
lipol oczywiście był zimniutki, więc może to nie jest problem.

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9d, X-Lite, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 cze 2010, 18:13
Posty: 271
Lokalizacja: Wrocław
Roger pisze:
Bazując na waszym doświadczeniu, przejmować się? Nie przejmować?
lipol oczywiście był zimniutki, więc może to nie jest problem.



Ja ładuję ten pakiet bez wtyczki balansera w trybie charge - czytałem gdzieś na rcgroups, że taki sposób jest zalecany w przypadku tego pakietu

_________________
... i tak skończysz na kiss24A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 10:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2183
Lokalizacja: Opole
Nie przejmuj się póki cele nie mają napięcia wyższego niż 4.2V.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 13:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3250
Lokalizacja: Olsztyn
Odpowiadając na pytania które dostałem na PW dotyczące ładowarki która podczas ładowania mierzy rezystancję wewnętrzną cel, ja używam Hyperiona 720i NET a które jeszcze mają ? Nie wiem, trzeba poczytać ale raczej te droższe ładowarki i przeważnie jedno lub maks dwukanałowe...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 13:47 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
PiotrSz pisze:
te pakiety mają rezystancję wewnętrzną na poziomie 20-40 Mohm co tak na prawdę jest tragedią ...

jak bym miał tyle to bym się cieszył, moja od nowości ma ok 400 i działa całkiem przyzwoicie, choć ładuje się dwa razy dłużej niż powinna.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 920
Lokalizacja: Głogów
Ultramaty graupnera mierzą rezystancję każdej celi w czasie ładowania . Ładowarki Skyrc mają osobny tryb pomiaru rezystancji i mierzą ją tylko w momencie jego wywołania niestety nie podczas ładowania pakietu . Z tego co czytałem to Turnigy reaktor i wszelkie ichargery też mają pomiar rezystancji .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 lip 2016, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 lip 2013, 09:44
Posty: 360
Lokalizacja: Kraków
Ok, co by temat całkiem nie zszedł z Fatsharków na lipole, może przy okazji zapytam o to co już pytałem w innym wątku o firmware dvr dominatorów, może kojarzycie czy da się w DVR gogli ustawić aktualną datę zapisu dla plików? Mi zapisuje wszystko z 2013 roku :/

_________________
Pozdrawiam Maciek,
Aktualnie: FrSky x9d, X-Lite, rejsery i DJI Mavic Pro
Stuff dawno temu: Spektrum DX8, Naza v2 +GPS, http://mojerc.pl, KFC32, Nighthawk 280 Pro


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 16 gru 2010, 19:40
Posty: 916
Lokalizacja: Rzeszów
PiotrSz pisze:
...okazuje się że te pakiety mają rezystancję wewnętrzną na poziomie 20-40 Mohm co tak na prawdę jest tragedią ...

Przy pakietach do latania faktycznie nie do przyjęcia ale do gogli czy nadajnika RC nie ma to aż tak dużego znaczenia. Przy prądach rozładowania maks. kilkaset mA (pewnie nie więcej niż 0,2-0,3A) taka rezystancja nie jest problemem. Naładować prądem 1C też się uda :-)

_________________
Pozdrawiam
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 15 lip 2016, 09:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 07 cze 2010, 18:13
Posty: 271
Lokalizacja: Wrocław
Nawiązując jeszcze do pytań Roger'a o ładowanie lipola do Fatsahrków znalazłem takie info na rc groups:

Quote:
Originally Posted by airborn777 View Post
This question was probably answered already but I can't find the answer. Why does label on the Fatshark HD v2 batery says - DO NOT BALANCE CHARGE!

Could anyone explain please?

Because there is balance circuitry inside the battery pack. Just charge through the power plug and the pack will balance itself.



http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 5&page=272

_________________
... i tak skończysz na kiss24A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.