Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

kompletny naziemny system oparty o eLeReS
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=6&t=34559
Strona 7 z 9

Autor:  lotpawel [ czwartek 12 maja 2016, 12:45 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

mam tylko hc-05,
ale wydaje mi się że dużo zależy od ułożenia

Autor:  kamilborkowski [ wtorek 17 maja 2016, 10:12 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Mam zrobioną część wchodzącą do aparatury, ale zastanawiam się jeszcze nad schematem połączeń na maszcie z nadajnikiem.
Będę tam miał eLeReS MAX, 2x bluetooth oraz elDisp. Czy ktoś mógłby zerknąć i potwierdzić że poniższy schemat będzie OK?
Obrazek
Nie jestem pewny czy część odpowiedzialna za powrót telemetrii do aparatury oraz do elDispa jest dobrze poprowadzona.

Autor:  lotpawel [ wtorek 17 maja 2016, 10:22 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

skopane to masz;)
eleres MAX Tx podłączasz do Rx od bt telefon, Rx od bt apka i Rx ElDisp, każdą linie zabezpiecz sobie rezystorkiem 1k,
w drugą stronę - eleres MAX Rx podłączasz do Tx od bt aparatura,
PPM z eleresa zostaje Ci właśnie na "wszelki wypadek" i możesz go kablem podłączyć do apki w razie czego.

Autor:  miś [ wtorek 17 maja 2016, 10:43 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Kamil, przekreśl ten schemat, bo ktoś jeszcze popełni takiego babola. Tu masz poprawne połączenia: viewtopic.php?p=455973#p455973 . Jak nie ma trackera to RX eLDispa podłączasz do zielonej linii.

Autor:  kamilborkowski [ wtorek 17 maja 2016, 11:01 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Ok, dzięki za uratowanie paru godzin nerwów :)
eLeReS MAX generalnie komunikuje poprzez piny TX oraz RX (te na zewnątrz modułu, tam gdzie antena) a zasilam z tyłu? Ewentualny kabel awaryjny do aparatury to tylko PPM i masa?
miś, a co z tymi rezystorami o których pisze lotpawel? Mam rezystory po stronie konwertera w aparaturze, ale na schemacie, który rysował Rurek nie ma żadnych rezystorów po stronie nadajnika na maszcie.

Autor:  NeXuS [ wtorek 17 maja 2016, 12:13 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

No właśnie ciągle się na to natykamy, raz wstawiać rezystor, raz nie wstawiać, może dla ludzi obeznanych z elektroniką jest to oczywiste, ale ja ciągle mam z tym problem. Może raz a porządnie wyjasnić takiemu tumanowi jak ja, w jakim przypadku wstawiamy rezystory i co to daje, bo powtarzane hasło "dla bezpieczeństwa" nie wiele wyjaśnia.
Z tego co wnioskuję jeżeli mamy linię danych szeregowych podłączoną bezpośrednio jeden nadajnik-odbiornik RX-TX to nic nie trzeba, a jak ją rozdzielamy np. z jednego TX na dwa odbiorniki RX to wtedy wstawiamy? O co kaman?

Autor:  Rurek [ wtorek 17 maja 2016, 12:24 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Rezystory Miś radzi dodawać tam, gdzie konstruktor/producent danego podzespołu "zapomniał" dać te rezystory. One są po to aby ograniczyć prąd w danej linii w przypadku oderwania się masy przy danym urządzeniu czy też na okoliczność jakiegoś anormalnego zachowania któregoś z urządzeń nadającego na liniach szeregowych. To takie zabezpieczenie aby nie upalić kolejnego urządzenia (jeśli już inne któreś w szeregu dało ciała). Więc tak jak Miś pisał na pierwszej, drugiej, kolejnej stronie tego tematu jak i tematu o konwerterze serial, jak i wielu tematów związanych z jakąś transmisją na liniach TX/RX - dodanie rezystora nigdy nie zaszkodzi. Gdy wiemy że takie rezystory są (np w eLeReSie V2) fabrycznie wlutowane w płytkę to wtedy rezystor jest zbędny bo nie ma co dublować. To tak na mój chłopski rozum działa.

Autor:  kamilborkowski [ wtorek 17 maja 2016, 12:30 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Ok, to ma sens, ale dla przykładu patrząc na mojego babola kilka postów wyżej dla linii łączącej elDisp RX z BT do apki RX z eLeReS RX z BT do telefonu TX trzeba by było dać rezystor przed każde z tych urządzeń (wówczas na każdym pojedynczym połączeniu pomiędzy dwoma urządzeniami występowałyby 2 rezystory) czy tak aby na każdym pojedynczym połączeniu wystąpił jeden rezystor?

Autor:  lotpawel [ wtorek 17 maja 2016, 12:33 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

ale nie łączysz tego szeregowo tylko równolegle, a że napięcie idzie z Tx do pojedynczych Rx to masz po między każdym połączeniem jeden rezystor

Autor:  NeXuS [ wtorek 17 maja 2016, 14:33 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Rurek pisze:
Rezystory Miś radzi dodawać tam, gdzie konstruktor/producent danego podzespołu "zapomniał" dać te rezystory. One są po to aby ograniczyć prąd w danej linii w przypadku oderwania się masy przy danym urządzeniu czy też na okoliczność jakiegoś anormalnego zachowania któregoś z urządzeń nadającego na liniach szeregowych. To takie zabezpieczenie aby nie upalić kolejnego urządzenia (jeśli już inne któreś w szeregu dało ciała). Więc tak jak Miś pisał na pierwszej, drugiej, kolejnej stronie tego tematu jak i tematu o konwerterze serial, jak i wielu tematów związanych z jakąś transmisją na liniach TX/RX - dodanie rezystora nigdy nie zaszkodzi. Gdy wiemy że takie rezystory są (np w eLeReSie V2) fabrycznie wlutowane w płytkę to wtedy rezystor jest zbędny bo nie ma co dublować. To tak na mój chłopski rozum działa.

No dobra, to teraz z tego co piszesz - czy to będzie prawda?
1) z TX eleresa rozdzielamy sygnał na RX na dwa lub więcej urządzeń - dajemy na wszelki wypadek rezystory 1K na każdą linię,
2) TX z jakiegoś urządzenia np. GPS rozdzielamy na RX innego (np. AP) i RX eLeReSa (podsłuch), na linii RX urządzonka dajemy 1K, a na RX eLeReSa nie ma potrzeby bo ma wlutowany?

Autor:  miś [ wtorek 17 maja 2016, 15:47 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

NeXuS, Tak dokładnie. BTW eLDisp też ma w sobie rezystory na liniach uarta.
Może się zdarzyć jeszcze że urządzenie ma w sobie rezystor zabezpieczający, a my dodamy kolejny na zewnątrz. I wtedy może nie chcieć działać bo sumaryczna rezystancja obu rezystorów będzie już za duża.
Tak więc jak nie wiemy czy jest wewnątrz, to dobrze jest dać na zewnątrz. Jeśli wtedy nie będzie chciało działać to go usuwamy.

Autor:  NeXuS [ wtorek 17 maja 2016, 15:51 ]
Tytuł:  Re: Odp: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Dzięęęki, wreszcie mam ten temat ogarnięty.

Autor:  kamilborkowski [ wtorek 17 maja 2016, 22:39 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

No Pany! Poskładałem pająka, ale muszę go mocno pilnować bo jak zostawię w publicznym miejscu to alarm antyterrorystyczny wzbudzę :mrgreen:
Obrazek
Powyższa płytka będzie wisieć na rzepie przyczepiona do plecków diversity misia na statywie oświetleniowym 3 metry nad ziemią.
Jeszcze nie widzę telemetrii w Taranisie, ale z tym już jutro powalczę albo jutro przetestuję na polu a później powalczę z telemetrią 8-)

Autor:  JaNoT [ środa 18 maja 2016, 12:24 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

kamilborkowski pisze:
No Pany! Poskładałem pająka, ale muszę go mocno pilnować bo jak zostawię w publicznym miejscu to alarm antyterrorystyczny wzbudzę :mrgreen:
Obrazek
Powyższa płytka będzie wisieć na rzepie przyczepiona do plecków diversity misia na statywie oświetleniowym 3 metry nad ziemią.
Jeszcze nie widzę telemetrii w Taranisie, ale z tym już jutro powalczę albo jutro przetestuję na polu a później powalczę z telemetrią 8-)

Możesz zbudować go ładnie w skrzynke.
Ja też będę miał go wystawiony na maszcie oświetleniowym.
Tak to wygląda,na zdj brakuje włącznika zasilania i wpietego modułu BT.
Obrazek

Autor:  kamilborkowski [ środa 18 maja 2016, 12:33 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Fajnie to u Ciebie wygląda.
Też myślałem o jakimś zasłonięciu tych wszystkich kabli, ale to dopiero jak się upewnię że wszystko poprawnie działa.
Zastanawiam się jeszcze dlaczego u mnie Taranis nie widzi telemetrii mimo że eLDisp i BT do telefonu z TrackMyRC poprawnie ją odbierają.
No i doszedłem do wniosku że chyba czegoś mi brakuje po stronie konwertera w apce. W szpilki w aparaturze mam wciśnięte tylko kable zasilania oraz PPM - czy przypadkiem nie powinienem jeszcze mieć kabla na najniższej szpilce do przesyłu zwrotnego telemetrii? Tak by wynikało z opisu eLeReS MAX, który na tym pinie ją zwraca, ale na schemacie Rurka niczego takiego nie było więc nawet nie wiem z którego pinu Arduino miałbym go pociągnąć.

Strona 7 z 9 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/