Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 paź 2019, 17:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 02 kwie 2016, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Oczywiście, poprzez przylutowane własnoręcznie złącze... innego nie miałem "pod ręką" :-P:

Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 11:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 895
Lokalizacja: Ruda Śląska
Paanie jak takie zlacze wlutowales to lutuj kabelki albo inne druciki do miejsca gdzie powinien byc przycisk, a po calej akcji po prostu wylutuj, dasz rade;D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 11:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12369
Lokalizacja: Mikoszewo
Artu - a jesteś w 100% pewien że te bez przycisku to HC-05. Bo z mojego skromnego doświadczenia z blutkami wynika proste rozróżnienie:
-ma guzik = HC-05
-nie ma guzika = HC-06
I teraz, aby wejść w tryb AT (programowania) w HC-05, ustawiasz komunikację na 38400, naciskasz guzik i podłączasz zasilanie na BT. Całe programowanie przeprowadzasz na 38400, niezależnie od tego jaki AT+BAUD czy AT+UART masz wklepany.
HC-06 są permanentnie w AT Nic nie trzeba zwierać ale trzeba trafić w w jakiej prędkości są ustawione bo tylko tam się z nimi dogadasz. Co więcej, jak przestawisz dajmy na to z 9600 na inny to w tym momencie komunikacja ci powie papa bo blutek będzie gadał na tej co ustawiłeś i bez przestawienia się z nim nie dogadasz.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 927
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Verid pisze:
Artu - a jesteś w 100% pewien że te bez przycisku to HC-05. Bo z mojego skromnego doświadczenia z blutkami wynika proste rozróżnienie:
-ma guzik = HC-05
-nie ma guzika = HC-06
I teraz, aby wejść w tryb AT (programowania) w HC-05, ustawiasz komunikację na 38400, naciskasz guzik i podłączasz zasilanie na BT. Całe programowanie przeprowadzasz na 38400, niezależnie od tego jaki AT+BAUD czy AT+UART masz wklepany.
HC-06 są permanentnie w AT Nic nie trzeba zwierać ale trzeba trafić w w jakiej prędkości są ustawione bo tylko tam się z nimi dogadasz. Co więcej, jak przestawisz dajmy na to z 9600 na inny to w tym momencie komunikacja ci powie papa bo blutek będzie gadał na tej co ustawiłeś i bez przestawienia się z nim nie dogadasz.


Dokładnie, u mnie jest wszystko tak samo jak pisze Verid

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
Dobrze prawią. Masz 1szt HC-05 i 2szt HC-06 (te bez przycisku).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 13:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
miś pisze:
Dobrze prawią. Masz 1szt HC-05 i 2szt HC-06 (te bez przycisku).
Czyli akuratnie tyle ile jest potrzebne w tym temacie :-)

Edicao:
Artu a jakiego terminala używasz? Bo jeżeli windowsowego to najpierw ustaw właściwości portu COM....wychodzi na to że to ten problem z tym że możesz się z jednym z modułów (przypuszczalnie HC-05 master :-) ) połączyć tylko "później" a nie przy podłączaniu zasilania.
Ponieważ fabryczna prędkość modułu to 9600 (gdy wciskasz guzik później niż zasilanie modułu) i taka też jest defaultowa prędkość każdego portu COM we windowsach :-)
Natomiast gdy wciskasz "KEY" i dopiero podajesz zasilanie na moduł to wtedy prędkość jest 38400 (taka sztywna prędkość przypisana do stanu "programowania modułu" której nie da się zmienić) a Ty cały czas masz port COM we windowsie na 9600....
No chyba że się przerzucisz na bardziej cywilizowany terminal, np PuTty gdzie ustawiasz prędkość portu COM, na bieżąco, przed otwarciem sesji i ta prędkość którą ustawisz jest niejako "nadpisywana" do portu COM.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 19:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Walczę z komunikacją Arduino UNO z HC-06 :-/
Znalazłem taki poradnik: http://learning.grobotronics.com/2013/0 ... oth-hc-06/ ale podczas weryfikacji załączonego tam kodu:

Kod:
/* every one second send a message with the current count */

int counter = 0;

void setup() {
    Serial.begin(9600);
}
 
void loop() {
    Serial.print("Arduino + GRobotronics = ");
    Serial.print(++counter);
    Serial.println(" times awesome");
    delay(1000);
}

wywala mi błąd:
"avr-g++: error: missing filename after '-o'
exit staus 1
Bład kompilacji"

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 08:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dobra, poddaję się :-/
Ani przez Arduino, ani przez FTDI, oraz przez Silicon Labs CP210x USB to UART, nie mogę uzyskać "połączenia" tych modułów BT z komputerem :evil:
Podpiąłem nawet HC-05. "Wchodzi" w tryb programowania (wciśnięty przycisk podczas podłączania zasilania, led miga powoli) i nie ma komunikacji na żadnym z powyższych programatorów... :-x Ogłaszam swoją totalną porażkę :oops:
Pozostanę chyba na 8ch via FrSky, lub dokupię coś z SBus-em :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A spróbowałeś najstarszego sposobu harcerzy ;-) czyli zamiana na krzyż drucików TX/RX ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 879
Lokalizacja: Warszawa
Ja to robię tak:
1) ściągamy Termite: a simple RS232 terminal http://www.compuphase.com/software/termite-3.2.zip.
2) podłączamy HC-05 do USB-UART i wciskamy w USB trzymając wciśnięty przycisk. Jak było pisane wcześniej dioda na HC-05 ma migać wolno.
3) uruchamiamy Termite.
4) w Settings ustawiamy właściwy COM, Baud rate 38400 i zaznaczamy Append CR-LF,o tak
Obrazek

5) konfigurujemy odpowiednimi komendami AT, niektóre wymagają wciśnięcia przycisku podczas wysyłania (spotkałem tylko jeden taki przypadek dla naszych potrzeb, jak chcemy sprawdzić nazwę AT+NAME?)
Na fotce jedynie komendy sprawdzające poszczególne, interesujące nas parametry.
Obrazek

Co do HC-06 postępujemy podobnie, tylko, że:
1) nie wprowadzamy go w tryb AT
2) musimy znać aktualny baud rate, standardowo 9600
3) w Settings zaznaczamy Append nothing
4) No i komendy są inne, jak opisane wcześniej w temacie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 17:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
NeXuS, Obrazek zadziałało Obrazek

Co prawda jeden HC-06 mam chyba "uwalony" (nie ma komunikacji i na UART świeci się LED DATA, przy innych modułach się nie świeci)

Obrazek

Ale najważniejsze, że mam jeden komplet... teraz je tylko "sparować" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 03 kwie 2016, 22:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 990
Lokalizacja: Warszawa
Myślałem że i u mnie się uda ale niestety kicha dalej :-(
Nie pomaga zamiana TX z RX
HC-05 dioda mruga wolno po podłączeniu zasilania z wciśniętym przyciskiem.
Może jakieś pomysły jeszcze ktoś ma ;)
Obrazek

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 879
Lokalizacja: Warszawa
Zmiana baud rate w Menedżerze urządzeń nie ma znaczenia.
Działał Ci ten USB-UART z jakimkolwiek urządzeniem - eleres, GPS, arduino, cokolwiek? Może zmień na inny, np. zalecany na forum CH340G. Jak nie to, to może walnięty BT. Ja na Termite i CH340G gładko ruszyłem 4 sztuki HC-05 i jedną HC-06.
Trochę dziwnie daleki ten numer COM Ci system przydzielił - 15?
EDIT: jakie napięcie ustawiasz na USB-UART? 5 czy 3.3V?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 11:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 990
Lokalizacja: Warszawa
USB-UART działa ze wszystkim co mam i go wymaga.
Wysoki nr portu ponieważ sporo już jest zajętych a jak one są przydzielane nie mam pojęcia.

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 11:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4363
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
To zmień "na siłę" na taki poniżej 10 :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.