Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 17 gru 2018, 13:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 23 mar 2016, 18:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Nie mam jeszcze modułu HC-05 więc teoretyzuję z dataszita.... po polskiemu rozpiszę jak sparuję :-) jakąś łopatologiczną wersję.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 20:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
arek2081 pisze:

Dzięki :)

RuRkU dobra robota :)

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
z tym parowaniem to nie do końca rozumiem.
mam dwa hc-05, w obu ustawiłem baud 57600, te samą nazwę, ten sam pin i tylko role są różne, tzn pierwszy master, drugi slave.
po włączeniu automatycznie się sparowały


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Widocznie miały ustawione automatyczne parowanie (skoro nazwy i PINy się zgadzały) - jest taka komenda dostępna która to ustawia dla HC-05.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 23 mar 2016, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9174
Lokalizacja: Bytom
lotpawel, Tylko sprawdź czy ten master nie będzie się parował do każdego slave którego wywącha :-) Bo może się okazać że będziesz sterował nie swoim modelem :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 mar 2016, 22:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
czyli reasumująć jeśli zestawiamy połączenie dwóch hc-05 to:

- na pin key czy en (różnie opisane to jest) dajemy 3.3V
- podłączamy do kompa - dioda na module powinna mrugać powoli, jeśli mruga szybko, wyciągamy usb i podłączamy raz jeszcze z wciśniętym guzikiem, jak już mruga wolno to łączymy się przez np. realterm z modułem - prędkość połączenia 38400

- wpisujemy komende at która powinna zwrócić ok,
- następna komenda to at+addr? - spisujemy adres modułu
- at+name=XXX w miejsce XXX podajemy nazwę "sieci"
- at+role=0 dla Slave, 1 dla Master - ustawiamy jeden moduł na slave, drugi na master
- at+pswd=XXX w miejsce XXX podajemy pin
- at+uart=57600,0,0 - ustawiamy baud na 57600
- at+cmode=0 - ustawiamy połączenie do przypisanego adresu
- at+bind=XXX gdzie XXX to adres drugiego modułu spisany wcześniej z polecenia at+addr?

powtarzamy procedurę na drugim module i wszystko śmiga - przynajmniej u mnie;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 28 mar 2016, 22:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 23 gru 2011, 13:08
Posty: 980
Lokalizacja: Warszawa
lotpawel pisze:
czyli reasumująć jeśli zestawiamy połączenie dwóch hc-05........
.... wszystko śmiga - przynajmniej u mnie;)

Super nawet filmiku nie trza :)
To już chyba każdy pojmie ;)
Dziękujemy

_________________
Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 mar 2016, 07:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 872
Lokalizacja: Warszawa
Kupiłem HC-05 i mam takie spostrzeżenie, że lepiej to działa u mnie ze smartfonem i TrackMyRC jako slave, niż zestawione dotychczas na HC-06. Bywały problemy z podłączeniem i zdarzały się rozłączenia. Na HC-05 tego nie zauważyłem.
EDIT: lotpawel - nazwy modułów nie muszą być takie same, to jest chyba tylko rozgłaszany identifikator modułu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 08:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4239
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
A mi obydwa HC-05 nie chcą "wejść" w tryb programowania :-/

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 09:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kowal podaj 3v na pin key/en i dopiero wtedy podlacz do kompa, jak tak nie wchodzi to jeszcze trzymaj wcisniety przycisk przed wlaczeniem
Nexus faktycznie, to tylko "ssid", najwazniejsze to zbindowanie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 09:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4239
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Podaję 3,3V na złącze "EN". Nie mam przycisku na HC-05 :-/ Przynajmniej na dwóch z trzech :-P
Ten "trzeci" bezproblemowo "wchodzi" w tryb programowania, ale tylko po naciśnięciu "przycisku" :-|

Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8816
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Jak Ci się chce, to może przelutuj przycisk do drugiego i sprawdź czy działa. Ostatecznie dolutujesz po przycisku do każdego. Tylko to dziwne, bo u mnie wchodzą.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4239
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Adrián pisze:
Jak Ci się chce, to może przelutuj przycisk do drugiego i sprawdź czy działa...
Przez Ciebie oplułem monitor :lol: Ja, moje niedowidzące oczy, oraz trzęsące się paliczki, nie pozwalają na wykonanie tak precyzyjnego lutowania :mrgreen:
Chyba łatwiej będzie mi kupić dwie sztuki Bluetooth Master/Slave HC05 :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 872
Lokalizacja: Warszawa
Kowal obawiam się że będziesz musiał użyć tych paliczków do wlutowania się bezpośrednio w pin34 z boku modułu, po wycięciu dziurki w termokurczu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 02 kwie 2016, 10:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 888
Lokalizacja: Ruda Śląska
A na key w pozostalych podajesz 3v?;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.