Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

kompletny naziemny system oparty o eLeReS
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=6&t=34559
Strona 9 z 9

Autor:  Kris_po [ wtorek 31 maja 2016, 14:45 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

miś, czy nie będzie problemu jak przestawię moje elersy na 115200 lub 38400 ? moje moduły BT microchipa nie obsługują 57600

Autor:  miś [ wtorek 31 maja 2016, 17:55 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Nie będzie działać. Konwerter PXX->Serial pracuje tylko i wyłącznie na 57600.

Autor:  kamilborkowski [ sobota 04 cze 2016, 09:13 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Dziwna rzecz mi się stała wczoraj. Retransmisja przestała działać.
BT się chyba poprawnie parują (master świeci cały czas a slave mruga po kilka razy), wszystko poprawnie podpięte a nadajnik nie łączy się z KFC. Jak nadajnik włożę do apki to wszystko działa normalnie...

Autor:  lotpawel [ sobota 04 cze 2016, 10:02 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

bt powinny chyba mrugać tak samo (w przypadku 2x hc05) tak mi sie wydaje.

Autor:  arek2081 [ sobota 04 cze 2016, 10:23 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

lotpawel pisze:
bt powinny chyba mrugać tak samo (w przypadku 2x hc05) tak mi sie wydaje.


Dokładnie u mnie działa tak samu mrugają prawie jednocześnie

Autor:  kamilborkowski [ sobota 04 cze 2016, 11:14 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Eh, czyli muszę rozwalić wszystko i jeszcze raz podłączać wszystko przez kompa?

Autor:  miś [ sobota 04 cze 2016, 12:06 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Jeszcze sprawdź jak zachowuje się dioda na konwerterze PXX(PPM) -> Serial.

Autor:  kamilborkowski [ sobota 04 cze 2016, 12:07 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Świeci na niebiesko ciągle

Autor:  miś [ sobota 04 cze 2016, 14:11 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

No to faktycznie coś się pokiciało z btututkami albo połączeniami, a może Ci się master z czymś innym łączy :-P

Autor:  kamilborkowski [ sobota 04 cze 2016, 22:04 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Ok, udało się rozwiązać problem. W jakiś magiczny sposób drugi BT po stronie nadajnika zakłócał parowanie (ale sam się nie parował) transmisji z apki.
Rozwiązaniem była taka procedura: odłączyłem BT przesyłający telemetrię do telefonu przy apce i pozwoliłem się zbindować modułowi z konwertera w apce z modułem przekazującym dane do nadajnika. Po tym jak udało się poprawnie sparować moduły odłączyłem zasilanie, podłączyłem moduł przekazujący telemetrię do telefonu i podłączyłem zasilanie. Wszystko znów paruje się poprawnie.
Gdybym tylko wpadł na to wczoraj...
W zasadzie ten drugi BT do telefonu nie używam na codzień więc go odłączę.

Autor:  miś [ wtorek 12 lip 2016, 20:52 ]
Tytuł:  Re: kompletny naziemny system oparty o eLeReS

Sprawdzony sposób jak automatycznie sparować mastera HC05 ze slave (wsjo rybka czy HC06 czy HC05) tak żeby był sparowany tylko z tym jednym konkretnym modułem.
1. Wchodzimy w tryb konfiguracji, czyli naciskamy przycisk w HC05 i załączamy zasilanie, trzymamy aż dioda zacznie mrugać wolno. Teraz można się połączyć z PC przy pomocy interfejsu USB/SERIAL na prędkości 38400 baud
2. Ustawiamy tryb Master (jeśli jeszcze nie był włączony) : AT+ROLE=1
3. Ustawiamy w HC05 tryb pamiętania parowania : AT+CMODE=0
4. Włączamy moduł SLAVE
5. Wyłączamy i ponownie załączamy zasilanie HC05 (tym razem w trybie normalnym, czyli bez naciskania przycisku)
6. Powinien się sparować i zapamiętać (dioda na HC05 zaczyna migać podwójnymi błyskami)
7. Sprawdzamy czy jest OK poprzez wyłączenie zasilania modułu SLAVE - po 2 sekundach dioda na MASTER zacznie rytmicznie mrugać wolno a za chwilę szybciej.
8. Włączamy ponownie moduł SLAVE, dioda na HC05 zamruga 3 razy wolniej, po czym znów zaczną się podwójne błyski
Jak tak będzie to gotowe. HC05 Master będzie się łączył tylko z tym jednym slave.

W przyszłości żeby ponownie zbindować tego Mastera z innym modułem Slave to:
-wysyłamy AT+CMODE=1
-wyłączamy zasilanie Mastera
-włączamy moduł slave który chemy sparować
-włączamy zasilanie Mastera, powinien się zbindować (podwójne błyski diody po chwili od załączenia)
-teraz znów wchodzimy w tryb programowania i wysyłamy AT+CMODE=0
-zaś wyłączamy i włączamy zasilanie Master
-zbinduje się z nowym slave i go zapamięta.
-sprawdzamy poprawność sparowania według punktu 7 i 8 powyżej.

Strona 9 z 9 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/