Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 20 paź 2018, 01:33


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 18 maja 2016, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 883
Lokalizacja: Ruda Śląska
telemetrię masz na pinie Tx w module bt przy aparaturze, i też ten Tx musisz połączyć z pinem Rx w Taranisie, tutaj pomijasz arduino bo arduino przetwarza tylko PPM na serial port.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
lotpawel, dzięki!
Czyli jednak dobrze wykombinowałem że brakowało tego na schemacie Rurka.
Zobaczycie, jeszcze jakieś 700 lat modelarstwa i będzie ze mnie elektronik :mrgreen:

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16387
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
kamilborkowski pisze:
Czyli jednak dobrze wykombinowałem że brakowało tego na schemacie Rurka.
Nic nie brakowało! Zauważ że na moim rysunku do wyświetlania telemetrii służy eLdiSp (po lewej stronie rysunku). Jeżeli zamiast eLdiSp'a zamierzasz użyć do wyświetlania telemetrii cokolwiek innego (np taranis czy cokolwiek co kuma protokół) to wstawiasz te urządzenie na rysunku zamiast eLdiSp'a, proste :-) czyli dwa kabelki - masa i różowy (pomijam kwestię trzeciego kabelka czyli zasilania).

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 13:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Rurek, rzeczywiście, to ma sens :-)

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
Kamil, a czytałałeś to? viewtopic.php?t=23925 Bo trzeba jeszcze w Taranisie X9D zanegować sygnał UART. Nie wiem, czy w Plusie i w 9XE też, ale mam X9D i bez tego nie działało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 14:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
NeXuS, tak, mam soft w Taranisie od marbalona, ale w nowszych (nie wiem od kiedy - marbalon mi tego nie powiedział) nadajnikach eLeReS MAX inwerter jest już wbudowany więc nie musiałem nic robić i poprawnie odbierałem telemetrię na własnym ekranie w Taranisie.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9166
Lokalizacja: Bytom
Kamil, ale MAX'a nie masz już w taranisie tylko na maszcie. A wbudowany weń inwerter działa tylko jak jest MAX wetknięty wprost do taranisa. Jak chcesz mieć na taranisie telemetrie poprzez BT to musisz dołożyć inwerter pomiędzy TX z modułu BT a wejście telemetrii w taranisie.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Muszę przestać odpowiadać na forum w pracy bo strasznie rozkojarzony jestem wtedy. Oczywiście masz rację miś!

Dzisiaj wieczorem zrobiłem pierwsze testy - poprawa jakości linku RC fantastyczna! W znanych miejscach gdzie nisko, za krzakami RSSI spadała mi o kilkadziesiąt procent teraz nawet nie drgnęła. Niestety bliskość odbiornika diversity misia oraz eLeReS MAX mocno sieje na obrazie. Zdecydowanie będę musiał je jakoś od siebie odsunąć chyba że macie jakieś inne na to pomysły?

Edit: sprawdziłem też zasięg - w odległości około 30m (33 kroki) jeszcze udało się uzbroić silniki. Oczywiście nie latałbym w takiej odległości, ale i tak byłem mile zaskoczony.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Ostatnio zmieniony środa 18 maja 2016, 21:54 przez kamilborkowski, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
No dla mnie to był jeden z powodów dla którego wywaliłem eLeReSa na oddzielny maszt, żeby się z nim nie zbliżać do diversity z foxami, chociaż moje diversity zrobiłem w obudowie zlutowanej z dwustronnego laminatu i o dziwo jest w tym bardziej odporne na zakłócenia niż w oryginalnych obudowach foxa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 18 maja 2016, 23:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9166
Lokalizacja: Bytom
Kamil, dwa statywy ? :mrgreen: Albo jeden z dwoma wysięgnikami na boki, na końcach których są zamontowane graty RC i na drugim diversity ?

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 30 sie 2011, 13:49
Posty: 340
Lokalizacja: Żory
Prawie w 100% gotowy nadajnik z retransmisja po BT.
Obrazek
Obrazek

I do zestawu odbiornik który też jest na 3m maszcie
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

_________________
Futaba 6j,Turnigy 9x,eleres,AV 200mw 5,8,tri,KFC v2,OSD,Hexa,H-quad,skrzydełka,naza v2,fox 800
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 30 maja 2016, 23:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9166
Lokalizacja: Bytom
Jedna ważna uwaga.
W module HC-05 master trzeba koniecznie wpisać nazwę lub MAC adres modu slave z którym się ma łączyć. Inaczej łączy się z pierwszym znalezionym po załączeniu zasilania. Przed chwilą to sprawdziłem. Miał się połączyć z drukarką 3D (bo zawsze się tak łączył) a połączył się z aparaturą :mrgreen:
A ten pierwszy znaleziony nie koniecznie musi być ten właściwy. Może być od kolegi z lotniska :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 maja 2016, 07:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Po weekendzie na zlocie z moją retransmisją muszę przyznać że wszystko działa cacy :mrgreen:
Nadajnik mam na maszcie razem z elDispem a odbiornik diversity na osobnym statywie - dzięki temu da się zminimalizować zakłócenia. Niestety trzeba pamiętać o tym żeby nie odchodzić za daleko - jeden rzut skrzydła okazał się startokretem (dobrze że podczas startu a nie lotu bo bym pewnie spanikował).
Trzeba też uważać na prawidłowe ułożenie anteny. Zdarzyło mi się, że nakrętka na śrubę fotograficzną, którą miałem wklejoną w obudowie nadajnika na maszcie, wykleiła się i cała obudowa się przekrzywiła - RSSI skakało po kilkadziesiąt procent. Muszę też wykombinować jakąś antenę na dłuższym przewodzie żeby cała długość wystawała ponad obudowę.
Podczas lotów 210tką udało mi się też poznać funkcję szukajki eLeReSa - zastanawia mnie czy szukajka w nadajniku eLeReSa będzie też działać bez aparatury? W sensie takim, że gubię model więc zostawiam aparaturę w bazie a z masztu ściągam nadajnik cały czas zasilony i idę na poszukiwania.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 maja 2016, 08:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 871
Lokalizacja: Warszawa
U mnie też działa, ale coś słabo z zasięgiem BT. Mastera mam w aparaturze w gnieździe JR zamkniętego plastikowym deklem, slave jest w plastikowej obudowie, wiszącej ok. 20 cm pod MOD'em. Bezpiecznie nie mogę się oddalać na więcej niż 2 metry i muszę uważać, żeby nie zasłonić sobą. Chyba wywalę moduły na kabelkach na zewnątrz, a przynajmniej ten spod MOD'a.
EDIT: wpadłem na inny pomysł, przetnę anteny na pcb i wlutuję 12 cm ogonki wystawione na zewnątrz, powinno być lepiej...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 maja 2016, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9166
Lokalizacja: Bytom
kamilborkowski pisze:
zastanawia mnie czy szukajka w nadajniku eLeReSa będzie też działać bez aparatury? W sensie takim, że gubię model więc zostawiam aparaturę w bazie a z masztu ściągam nadajnik cały czas zasilony i idę na poszukiwania.
Zadziała. Nie musisz dbać o stałe zasilanie nadajnika. Włączasz zasilanie TX, naciskasz na 10 sekund przycisk w TX i włącza się szukajka sygnalizując buzzerem poziom sygnału.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.