Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 25 lut 2018, 06:57


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 20 mar 2016, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Zbierzmy w jednym temacie, z obrazkami - jak można skonstruować kompletny , rozbudowany system naziemny eLeReS'a składający się ze wszystkich wynalazków ze stajni MM's ;-) czyli eLeRes jako link radiowy, tracker, wyświetlacz (dedykowany eLDisp i/lub rozszerzony o tele-tablet z aplikacją TrackMyRC) - taka kompletna stacja naziemna. we wszystkich wariantach jakie są, które Miś wstępnie rozpisał w tym poście czyli:
miś pisze:
moduł "master" (HC05) najlepiej dać przy aparaturze. Stosując BT mamy transmisję dwukierunkową, tak że przy aparaturze podpinamy konwerter do linii RXD od BT, a linię TXD od BT można podłączyć do eLDispa (do RXD).
A w puszce jest pierdylion opcji:
1- simple - sam TX eleresa + BT "slave". Podpięte TXD i RXD. Przyjmuje dane z aparatury i zwraca telemetrię do eldispa na aparaturze.
2- simple + trackmyRC - jak wyżej, ale dodatkowo dajemy drugi BT "slave" sparowany ze srajfonem, i podłączamy mu tylko wejście RXD razem (równolegle) z RXD głównego BT.
3- TX + tracker. Jak w P.1, ale dane telemetrii (czyli pin TXD eleresa wpuszczamy przy okazji drutem na RXD trackera). Tu można dodać małą modyfikację, i pin RXD od BT zapiąć do TXD od trackera a nie do TXD od nadajnika. Soft trackera przepuszcza przez siebie dane telemetrii, ale potrafi dołożyć parę swoich danych o stanie trackera. I takie połączenie w "sznurek" da nam dodatkowe info z trackera na eldispie.
4- To samo co 3 plus trackMyRC - drugi slave którego RXD lączymy z RXD tego pierwszego BT.
5- eLDisp na trackerze - ma brać dane telemetrii, czyli zapinamy jego RXD razem z RXD od BT (mogą być dwa eldispy - jeden na maszcie, drugi w aparaturze).
Uff, pewnie da się jeszcze inaczej, ale chwilowo brakło mi wyobraźni użyszkodników


Póki co wymalowałem wszystkie potrzebne zabawki :-) poza androidem ale się poprawię :-)
Obrazek
Na początek chcę wymalować wariant dla mnie najbardziej rozbudowany i taki jak bym chciał używać czyli wariant nr5.
Pytanie tylko niejasne dla mnie do czego ma być podłączony bluetooth slave?:
miś pisze:
2- simple + trackmyRC - jak wyżej, ale dodatkowo dajemy drugi BT "slave" sparowany ze srajfonem, i podłączamy mu tylko wejście RXD razem (równolegle) z RXD głównego BT.

Czy wspomniany tu "główny BT" to ten który jest masterem przy aparaturze czy głównym w puszce?
Jednocześnie proszę tych którzy już coś podobnego skonfigurowali o instrukcję parowania, co z czym w punktach.
Jedno co do parametrów jest pewne czyli baud :-) - wszędzie dajemy 57600 oprócz Bluetootha podłączonego do konwertera gdzie dajemy 58823baud....

cdn...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
No to zacznijmy od tego co jest przy aparaturze:
PPM/PXX z aparatury podajesz na D8 Arduino.
Zasilanie z aparatury na RAW od Arduino, i dodatkowo na stabilizator 7805 do zasilania BT.
TXO z arduino podpinasz do RX od bluetooth master (HC-05).
Wyjście 5V z dodatkowego stabilizatora na VCC od bluetooth.
Jeśli chcesz mieć na aparaturze eLDispa, to zasilasz go wprost z aparatury, a RX eldispa podpinasz do TX z bluetooth HC-05.
Na aparaturze to tyle.

Stacja naziemna:
Bluetooth slave HC-06 sparowany z masterem (HC-05).
TX z tego BT podajesz na RX od nadajnika eleres.
RX z tego BT podłączasz do TX od nadajnika eleres.
RX trackera podłączasz do TX od nadajnika eleres (równolegle z BT). Tracker ustawiony w tryb "serial".
Jak chcesz mieć dodatkowo srajfona z mapą, to bierzesz drugi moduł BT slave typu HC-06, parujesz go ze srajfonem, i RX od tego BT podpinasz też do TX od nadajnika eleres (jako trzecie klamorstwo).
Jak chcesz mieć eLDispa na stacji naziemnej to jego RX podpinasz do TX od trackera.
Wszystkie powyższe klamoty (oba eleresy, oba BT i eLDispa) najlepiej zasilać ze stabilizatora 7805 na niewielkim radiatorze, ale serwa od trackera z oddzielnego BEC'a. Taka metoda uodporni stację bazową na zakłócenia generowane przez gwałtowny pobór prądu przez serwa trackera.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 15:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4167
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
miś pisze:
Stacja naziemna:
Bluetooth slave HC-06 sparowany z masterem (HC-05)...

A czy nie mogą być dwa HC-05 :roll: Przecież go można ustawić go do pracy w trybie "slave" :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 15:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Mogą być i trzy, ale MUSI być jeden. Pozostałe dowolne, albo "slave only" (HC-06, RCtimer czy inne wynalazki) albo HC-05 ustawione na slave.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 16:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
miś pisze:
Zasilanie z aparatury na RAW od Arduino, i dodatkowo na stabilizator 7805 do zasilania BT.

Miś a czy Arduino nie wypluwa z siebie to co stabilizuje na swoim malutkim 3V3 i nie wystarczyłoby to do zasilenia BT?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
To gówienko jest tak słabe że ledwie co zasila samego arduino. Upaliłem już kiedyś arduino przez ten gówniaty regulatorek.
Więc może nawet lepiej będzie arduino też zasilić z tego 7805 i nie kusić losu używając tego wbudowanego...

Edit:
Po za tym używamy ProMini 16MHz 5V, więc w nim nie ma stabilizatora na 3.3V tylko na 5V.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 19:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To gotowiec chyba będzie taki, pytanie czy nie potrzeba nigdzie dawać rezystorów 1kΩ ? :
Obrazek
I koniec z kabelkami od aparatury w rękach do pozostałej części bazy :-)

Oczywiście można odejmować niektóre zabawki, powyższa rycinka to na dzień dzisiejszy chyba największy wypas.
A więc można odjąć:
a) smartfon po stronie nadawczej (po lewej) i skojarzony z nim moduł BT po stronie prawej
b) eLDisp po stronie lewej i nic poza tym
c) tracker po stronie prawej - wtedy eLDisp bazowy trzeba dopiąć do zielonej linii (dane z modułu nadawczego zamiast danych wzbogaconych o info z trackera)
d) eLDisp w bazie - po prostu go nie dajemy i kabelków do niego :-)

Tak więc można też na "maksymalnej biedzie" to zrobić ale żeby miało jakikolwiek sens to niezbędnymi elementami są:
- po stronie aparatury: aparatura ;-) oraz konwerter na Arduino oraz master BT
- po stronie bazowej - moduł BT sparowany z masterem oraz moduł nadawczy eLeReS.
Zaraz zrobię rycinkę tej najuboższej wersji aby każdy skumał zależności.
Edicao: i jest ;-)
Obrazek

A naszła mnie jeszcze jedna kwestia - Miś a co zrobić aby na aparaturze (pewnie eLDisp bo tabletofon nie ma takiej opcji w programie) gdyby ktoś chciał mieć dane wzbogacone o trackerowe?
Czyżby kolejny BT slave w bazie i BT slave w aparaturze i dane z niego dopięte do eLDisp'a zamiast tych z mastera?
Czyli można jeszcze bardziej skomplikować ale czy warto? Chyba moja koncepcja z eLDispem w bazie jest ergonomiczniejsza...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 20:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
To gotowiec chyba będzie taki, pytanie czy nie potrzeba nigdzie dawać rezystorów 1kΩ ? :
Można by na D8 i TX od Arduino.
Rurek pisze:
Miś a co zrobić aby na aparaturze (pewnie eLDisp bo tabletofon nie ma takiej opcji w programie) gdyby ktoś chciał mieć dane wzbogacone o trackerowe?
Wystarczy RX od dolnego BT podpiąć do TX trackera zamiast TX modułu nadajnika.
Ale w tej konfiguracji nie przechodzą dane DEB= czyli debug z Multiwii. Mało istotna rzecz, ale mając w modelu eLeReS AP nie damy rady użyć PIDatora. Także ewentualna awaria płytki trackera spowoduje brak telemetrii na eLDispie przy aparaturze.

Jak zrozumiesz jak to działa to będziesz wiedział o co chodzi. Most BT Master-slave to dwa niezależne jednokierunkowe "druty". Jednym lecą dane kanałów z arduino do eleres TX no i ten kierunek i te połączenia muszą tak być. W drugą stronę leci całkiem niezależna telemetria którą odbiera eLDisp przy aparaturze, a jej źródłem po drugiej stronie może być moduł TX albo trackera.

A przy schemacie "full wypas" zapomniałeś o stabilizatorze, oraz o wejściach binarnych eleresa (BIN10-BIN14) które są obsługiwane przez D3-D7 arduino. Tam można dołożyć 5 przełączników zwierających do masy jako kanały binarne.
W schemacie "minimum" zielone połączenie w prawej części jest zbędne, bo nie używamy telemetrii dostarczanej w okolice aparatury.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
I znowu malowanie rysunków echh ;-)
To teraz jeszcze potrzebny ktoś kto wypraktykował i biegle porusza się w ustawianiu HC-05 bo on upierdliwy jest, jakieś wciskanie guzika czy tam jakieś podawanie +Vcc na KEY czy też do masy, nie wiem, nie znam się, nie orientuję w temacie :?:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 21:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Ano upierdliwy jest. Mnie zajęło ze 20 minut zanim mi się ta sztuka udała. Ale dawno to było i nie pamiętam co i jak. Z tego co mi się po głowie kołacze to jeśli wyśle się mu komendę zakończoną CR LF to się wieszał i wysyłał non stop odpowiedź ERROR aż do wyłączenia zasilania. Jak wysłało się komendę zakończoną samym CR to wtedy łykał i potwierdzał OK.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4167
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Misiu, miałeś sobie zapisać :mrgreen:


_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 21:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
miś pisze:
Jak zrozumiesz jak to działa to będziesz wiedział o co chodzi. Most BT Master-slave to dwa niezależne jednokierunkowe "druty". Jednym lecą dane kanałów z arduino do eleres TX no i ten kierunek i te połączenia muszą tak być. W drugą stronę leci całkiem niezależna telemetria którą odbiera eLDisp przy aparaturze, a jej źródłem po drugiej stronie może być moduł TX albo trackera.
Teraz kumam. Wcześniej myślałem że master oznacza co innego (coś mi się kołacze że miałem wbite w ten tępy łeb że po to jest master aby się nie gryzł na drodze radiowej z innymi niesparowanymi) a prawda jest inna - parka master-slave to komunikacja dwukierunkowa ale niezależne dane. Natomiast parka slave-slave to komunikacja zależna czyli dane lecące w jedną stronę są uzależnione od lecących w drugą i na odwrót, zgadza się?

No i w zasadzie jak ktoś nie korzysta z PIDatora i danych DEBugowanych (oraz chce mieć eLDispa na aparaturze) lepiej podpiąć różowy kabelek z trackera zamiast zielonego w głównym BT. I dodatkowo różowy rozdzielony na dwa urządzenia (BT i eLdisp w bazie... o ile chce mieć dwa eLDispy - rokokoko ;-) ). Zyskujemy wtedy dane trackerowe w ewentualnym eLDispie na aparaturze.

Kanały binarne mogę dorysować (aby skomplikować rysunek chyba :-) ) a źródła zasilania już nie malowałem, chyba każdy rozgarnięty widzi gdzie jest napisane +5V a gdzie więcej...

@Artu - ten poradnik dla BTMa222 pasuje dla HC-05 ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 21:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
Natomiast parka slave-slave to komunikacja zależna czyli dane lecące w jedną stronę są uzależnione od lecących w drugą i na odwrót, zgadza się?
Nie ma parki slave-slave. Tu dla drugiego modułu masterem jest srajfon. A dane zawsze lecą niezależnie w obu kierunkach.
Rurek pisze:
@Artu - ten poradnik dla BTMa222 pasuje dla HC-05 ?
Nie pasuje, znam go. Inne komendy.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16353
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Dobra, nie wnikam w te master-slave'y ;-) bo jeszcze bardziej namieszam.
Ciekawi mnie czemu już parę lat temu na to nie wpadliśmy? Znaczy pewnie chodzi o serce całego pomysłu czyli konwerter PPM/PXX-->serial, zgadza się?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 20 mar 2016, 22:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9074
Lokalizacja: Bytom
Nie od razu Kraków zbudowano. Była potrzeba zrobienia pewnego dosyłu bezprzewodowego do eleresa, powstała koncepcja, potem software, potem konwerter i jest i działa.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.