Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 23 cze 2018, 22:56


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
Post: wtorek 31 maja 2016, 14:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 611
Lokalizacja: Redditch / Tarnów
miś, czy nie będzie problemu jak przestawię moje elersy na 115200 lub 38400 ? moje moduły BT microchipa nie obsługują 57600


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 31 maja 2016, 17:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Nie będzie działać. Konwerter PXX->Serial pracuje tylko i wyłącznie na 57600.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 09:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Dziwna rzecz mi się stała wczoraj. Retransmisja przestała działać.
BT się chyba poprawnie parują (master świeci cały czas a slave mruga po kilka razy), wszystko poprawnie podpięte a nadajnik nie łączy się z KFC. Jak nadajnik włożę do apki to wszystko działa normalnie...

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 10:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 31 gru 2013, 01:49
Posty: 879
Lokalizacja: Ruda Śląska
bt powinny chyba mrugać tak samo (w przypadku 2x hc05) tak mi sie wydaje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 10:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 845
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
lotpawel pisze:
bt powinny chyba mrugać tak samo (w przypadku 2x hc05) tak mi sie wydaje.


Dokładnie u mnie działa tak samu mrugają prawie jednocześnie

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Eh, czyli muszę rozwalić wszystko i jeszcze raz podłączać wszystko przez kompa?

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 12:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Jeszcze sprawdź jak zachowuje się dioda na konwerterze PXX(PPM) -> Serial.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 12:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Świeci na niebiesko ciągle

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 14:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
No to faktycznie coś się pokiciało z btututkami albo połączeniami, a może Ci się master z czymś innym łączy :-P

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 cze 2016, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
Ok, udało się rozwiązać problem. W jakiś magiczny sposób drugi BT po stronie nadajnika zakłócał parowanie (ale sam się nie parował) transmisji z apki.
Rozwiązaniem była taka procedura: odłączyłem BT przesyłający telemetrię do telefonu przy apce i pozwoliłem się zbindować modułowi z konwertera w apce z modułem przekazującym dane do nadajnika. Po tym jak udało się poprawnie sparować moduły odłączyłem zasilanie, podłączyłem moduł przekazujący telemetrię do telefonu i podłączyłem zasilanie. Wszystko znów paruje się poprawnie.
Gdybym tylko wpadł na to wczoraj...
W zasadzie ten drugi BT do telefonu nie używam na codzień więc go odłączę.

_________________
"Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie zauważyć różnicy"
------------
Różne racing quady
Legwan - KFC32FTB
Skywalker - KFC32FTB z iNav
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 lip 2016, 20:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9112
Lokalizacja: Bytom
Sprawdzony sposób jak automatycznie sparować mastera HC05 ze slave (wsjo rybka czy HC06 czy HC05) tak żeby był sparowany tylko z tym jednym konkretnym modułem.
1. Wchodzimy w tryb konfiguracji, czyli naciskamy przycisk w HC05 i załączamy zasilanie, trzymamy aż dioda zacznie mrugać wolno. Teraz można się połączyć z PC przy pomocy interfejsu USB/SERIAL na prędkości 38400 baud
2. Ustawiamy tryb Master (jeśli jeszcze nie był włączony) : AT+ROLE=1
3. Ustawiamy w HC05 tryb pamiętania parowania : AT+CMODE=0
4. Włączamy moduł SLAVE
5. Wyłączamy i ponownie załączamy zasilanie HC05 (tym razem w trybie normalnym, czyli bez naciskania przycisku)
6. Powinien się sparować i zapamiętać (dioda na HC05 zaczyna migać podwójnymi błyskami)
7. Sprawdzamy czy jest OK poprzez wyłączenie zasilania modułu SLAVE - po 2 sekundach dioda na MASTER zacznie rytmicznie mrugać wolno a za chwilę szybciej.
8. Włączamy ponownie moduł SLAVE, dioda na HC05 zamruga 3 razy wolniej, po czym znów zaczną się podwójne błyski
Jak tak będzie to gotowe. HC05 Master będzie się łączył tylko z tym jednym slave.

W przyszłości żeby ponownie zbindować tego Mastera z innym modułem Slave to:
-wysyłamy AT+CMODE=1
-wyłączamy zasilanie Mastera
-włączamy moduł slave który chemy sparować
-włączamy zasilanie Mastera, powinien się zbindować (podwójne błyski diody po chwili od załączenia)
-teraz znów wchodzimy w tryb programowania i wysyłamy AT+CMODE=0
-zaś wyłączamy i włączamy zasilanie Master
-zbinduje się z nowym slave i go zapamięta.
-sprawdzamy poprawność sparowania według punktu 7 i 8 powyżej.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.