Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 19 paź 2018, 15:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki multimetr?
Post: wtorek 14 maja 2013, 18:51 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Witajcie.

Muszę nabyć w miarę sensowny multimetr.

Mam problem z pomiarem natężenia prądu płynącego przez miernik za 15zł.
Pokazuje mi 0,12A pobieranego prądu przy wyłączonym silniku. Nie jestem w stanie poprawnie skalibrować czujnika prądu do OSD.

Czy ktoś mógłby polecić coś dobrego, ale nie za chore pieniądze?
Czy da radę kupić coś dokładnego za kilkadziesiąt zł? ;-)

Pozdrawiam
k


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 19:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 maja 2012, 14:55
Posty: 60
Lokalizacja: Poznań
DT9208A

Mam i nie narzekam. Rzuć okiem po sieci w celu poznania opinii innych. Cena zdecydowanie na plus.

_________________
quadro na q450, Bixler, APM2, APM2.5, FlySky 9x


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 19:33 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Ten jest mój:

W sumie to aż 30zł kosztuje :D

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 19:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Cytuj:
Pokazuje mi 0,12A pobieranego prądu przy wyłączonym silniku

Jeżeli korzystasz z BECa w regulatorze i masz podpięte serwa i odbiornik to całkiem możliwe, że pokazuje Ci prąd pomimo wyłączonego silnika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 20:02 
Offline

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 17:17
Posty: 1230
Lokalizacja: Kraków
Cytuj:
Jeżeli korzystasz z BECa w regulatorze i masz podpięte serwa i odbiornik to całkiem możliwe, że pokazuje Ci prąd pomimo wyłączonego silnika.


No właśnie uważam, że powinno pokazywać sporo więcej ;-)

Jak mierze to mam podpięte - 4 serwa micro, zewnętrznego BECA, który zasila matrixpilota+ jego GPS no i regulator + silnik. Więc wskazanie 0,12A przy standby to chyba zdecydowanie za mało moim zdaniem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 14 maja 2013, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1409
Lokalizacja: Mielec
Nie wydaje mi się mało. Jak masz pakiet 3S to BEC podaje koło 250mA na te wszystke graty (o ile jest to bec impulsowy).
A co do samego miernika to nie wydaje mi się, żeby udało Ci się kupić coś dokładnego i taniego jednocześnie.
Najwygodniejsze są mierniki cęgowe ale one są dość drogie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 02:38 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Jakieś aktualne multimetry do 100zł polecacie?

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 08:40 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 8
Lokalizacja: Gryfino
Wszystko zależy do czego potrzebujesz dokładnie. Polecam firmę UNIT np. model UT107. Sam posiadam UT 139B i jest wystarczający dla instalatora.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 09:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 8689
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Również polecę unit, mam 139C

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 14:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Dzięki za podpowiedzi, potrzebuję przede wszystkim do sprawdzenia akumulatorków NiMH w aparaturze, również pod obciążeniem. No i same pakiety do drona też bym chciał zmierzyć przy okazji. Ten mój imaxb6 to nie wiem, czy ma opcję pokazywania napięcia poszczególnych cel. Widzę to dopiero jak rozpoczynam samo ładowanie, a samo sprawdzenie wcześniej, to jeszcze się nie dokopałem do tego...

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 lip 2018, 16:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 569
Lokalizacja: Kraków
Do sprawdzania napięcia na celach lepiej kup sobie coś takiego - https://www.banggood.com/FCMODEL-Digita ... ds=myorder - mega wygodne plus nie trzeba dziubać sondami po wtyczce, bardzo łatwo o zwarcie.
Miernik oczywiście swoją drogą też dobrze mieć, również polecam UNI-T.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 00:34 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
kajoj333 pisze:
Polecam firmę UNIT np. model UT107.
Właśnie kupiłem, dzięki :-)
Tanner pisze:
Do sprawdzania napięcia na celach lepiej kup sobie coś takiego

A takie coś mogę?
https://pl.aliexpress.com/item/Free-Shi ... f167bcab79

Jak takim czymś zbadać akumulatorek NiMH w aparaturze? Muszę jeszcze jakieś kabelki dokupić?

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 08:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 569
Lokalizacja: Kraków
Tak, to jest nawet lepsze - ma gniazdo na banalcer (więc pakiet z koptera) + dodatkowe gniazdo na NiCd/Nimh - pokaż jaki masz pakiet od aparatury, może będzie pasował bezpośrednio bez dodatkowych kabelków.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 13:38 
Offline

Rejestracja: czwartek 03 maja 2018, 01:30
Posty: 98
Lokalizacja: Piotrowice k.Oświęcimia
Tanner pisze:
pokaż jaki masz pakiet od aparatury, może będzie pasował bezpośrednio bez dodatkowych kabelków.
W Devo 7 jest kosz na 8 paluszków z wtyczką JST, w linku jest lipo do niego, ale ja jeszcze nie mam i nie wiem w sumie czy inwestować, bo taranis q x7 mi już z chin idzie, pewnie kupię jakieś lipo pod tego taranisa.

http://www.wowhobbies.com/transmitterba ... ttery.aspx

_________________
Walkera Rodeo 110 i F210


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 lip 2018, 21:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 26 maja 2010, 21:40
Posty: 2507
Lokalizacja: Poznań
Przy zakupie zwracajcie uwagę, żeby miernik miał autowyłączanie bo częściej będziecie kupować i wymieniać baterie :)

_________________
...i tak nie skończysz na jednym ani na dwóch :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.