Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 16 cze 2019, 08:19


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: środa 09 sie 2017, 12:30 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 12:49
Posty: 17
Podpowiedzcie proszę czy tak połączona przejściówka będzie się nadawała do ładowania na raz 2 akumulatorów 1S.

Ładowarka to Imax B6.
Jeśli jest ok, to czy (po wybraniu ładowania LiPo z balanserem) ustawiam liczbę cel na 2S i pojemność na 800 mAh?
Zgadza się?
A jaką ustawić wartość natężenia?

Dzięki za pomoc!


Przejściówka.jpg
Przejściówka.jpg [ 115.16 KiB | Przeglądany 1642 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 12:35 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 73
Lokalizacja: Wrocek
Połączenia wydąją sie ok, chociaż lepiej jakbyś schamat wyrysował ;)
W ładowarce ustawiasz 2S a prąd w okolicach 1C (400 mA) powinien być ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2181
Lokalizacja: Opole
Wygląda dobrze. Uważaj tylko na banany które są podłączone do ogniw bo one niestety bardzo łatwo mogą się zewrzeć.
W ładowarce ustaw ładowanie z balansowaniem 2S 400mA.

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=46147


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 12:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3300
Lokalizacja: Olsztyn
Seneszal pisze:
Jeśli jest ok, to czy (po wybraniu ładowania LiPo z balanserem) ustawiam liczbę cel na 2S i pojemność na 800 mAh?

Wygląda że podłączenie chyba jest ok
ilość cel 2S
pojemność 400mAh

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 13:11 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 12:49
Posty: 17
Przy próbie włączenia ładowania wyrzuca mi komunikat:
Connection break

Jak podmienię jeden z akumulatorów to dostaję komunikat
Battery chceck Cell high vol

Problem z akumulatorami?

Ładowarki używałem jeszcze do akumulatora 2S 1800 mAH i 2300 mAh. Tamte ładowała bez problemu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 13:45 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 73
Lokalizacja: Wrocek
Connection break to znaczy że nie widzi odpowiedniego napięcia dla 2S (5-8,4 V), czyli problem z połączeniami/skaczące napięcie pakietu. Może na złączkach kiepskie połączenie jest.
Battery chceck Cell high vol - za duże napięcie akumulatorów to tego co ustawiłeś, czyli do 2S lub jednego z nich, patrz instr. obsługi.
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/29494- ... l-connect/

Na pewno jest 2S i LiPo na ładowarce ??
Sprawdz ładowarkę na innym pakiecie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 14:04 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 12:49
Posty: 17
Jest ustawione 2s LiPo z balanserem. 400 mAh 0,4A.

Mam 4 akumulatory. Wszystkie są rozładowane. Używałem ich 3 godziny temu. Do tej pory jak podłączałem to miałem Connection break lub kilka razy Battery chceck Cell high vol. Teraz 2 się ładują.
W międzyczasie jak podłączałem jeden z akumulatorów wyskoczył mi komunikat Reverse polarity.

Na co to wygląda? Problem kabli, ładowarki czy akumulatorów? A może akumulatory są po prostu zbyt głęboko rozładowane? W sumie to jestem dość świeży w tym temacie i trochę brak mi doświadczenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 14:20 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 73
Lokalizacja: Wrocek
Powinno być, zamiast "Battery chceck Cell high vol" to "Battery chceck Cell low vol"
Może to być problem zbyt niskiego napięcia na celach, są różne metody żeby podnieść lekko napięcie na celach......... nie zawsze polecane.
https://www.youtube.com/watch?v=uchFUiXPdQU

Może to być problem z połączeniemi akumulatorów lub wew ładowarki...... dlatego najlepiej sprawdzić na dobrych pakietach.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 14:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 876
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli za mocno rozładowałeś aku to ładowarka ich nie "wykryje". Nie masz czym zmierzyć napięcia? Powinny po rozładowaniu mieć nie mniej niż 3V. W tym hobby trzeba mieć przynajmniej chiński multimetr za 15 zł.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 14:31 
Offline

Rejestracja: piątek 23 cze 2017, 10:19
Posty: 73
Lokalizacja: Wrocek
NeXuS pisze:
W tym hobby trzeba mieć przynajmniej chiński multimetr za 15 zł.

A nawet chiński mierniczek pakietów za $1 ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 sie 2017, 15:58 
Offline

Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 12:49
Posty: 17
No to się naładowały. Ładowarka pokazała 8,2V.

Akumulatora używam min. w niedużym dronie. Na podpiętym akumulatorze łączy się z aparaturą, ale w momencie kiedy mocniej dodaję gazu do startu, to zdycha. Chyba jednak mam rąbnięte akumulatory, nie?

Dzięki za zainteresowanie tematem!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.